Στο στόχαστρο της ΕΛΠΙΔΑΣ το μάστερ πλαν της απολιγνιτοποίησης – Με σκληρό τρόπο η Γ. Ζεμπιλιάδου επιτέθηκε σε Κυβέρνηση και Περιφερειάρχη

8 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη

Σχέδιο με λύσεις, με χρονοδιαγράμματα εφικτά για δίκαιη μετάβαση μετά το 2023 και με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των φορέων, ζητά από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια η επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, σχολιάζοντας το μάστερ πλαν που ανακοινώθηκε για την απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία. Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κοζάνη, έκανε δώδεκα παρατηρήσεις για το μάστερ πλαν καταθέτοντας ταυτόχρονα και προτάσεις που βασίζονται στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος της απολιγνιτοποίησης μετά το 2023 και στην αύξηση της χρηματοδότησης για την στήριξη της περιοχής και δημιουργίας επενδύσεων.

- Advertisement -

«Όπου έγινε μετάβαση αυτή πέτυχε όπου υπήρχε χρόνος, χρήμα, σχέδιο, μηχανισμός υλοποίησης και συνεργασία εμπλεκομένων. Στην δική μας περίπτωση χρόνος δεν υπάρχει, τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα, σχέδιο δεν εκπονήθηκε για να λύσει προβλήματα και μηχανισμός συνεργασίας φορέων και θεσμικών δεν υπάρχει» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Ζεμπιλιάδου η οποία κατήγγειλε μεθοδεύσεις της Περιφερειακής αρχής σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για να φέρουν τους πάντες «προ τετελεσμένων». Μίλησε ακόμη για παράκαμψη του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού, όπως είπε, την ερχόμενη Δευτέρα που έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του οργάνου δεν υπάρχει θέμα συζήτησης για το μάστερ πλαν στην ημερήσια διάταξη την ώρα που ο Περιφερειάρχης είχε υποσχεθεί πως θα γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το σχέδιο απολιγνιτοποίησης. Η ίδια κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να αντιδράσουν και δήλωσε πως θα σεβαστεί τον όρκο που έδωσε ως αυτοδιοικητικός να υπηρετεί να συμφέροντα τους.

Τα δώδεκα σημεία και οι προτάσεις της «ΕΛΠΙΔΑΣ»

1η  παρατήρηση: Το σχέδιο που εκπονήθηκε εξυπηρετεί ξένα συμφέροντα εκτός Δυτικής Μακεδονίας και έχει προτεραιότητες που δεν εστιάζουν στην περιφέρεια. «Η μάσκα της Κυβέρνησης του δήθεν πόλου για το κλίμα και το περιβάλλον έχει πέσει και εξυπηρετεί συμφέροντα εκτός Δυτικής Μακεδονίας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Ζεμπιλιάδου.

2η παρατήρηση: Το ίδιο το σχέδιο αποδομεί το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης του 2023. «Ενώ το πρώτο μέρος του σχεδίου περιγράφει με άριστο τρόπο τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης με το κλείσιμο των μονάδων, το δεύτερο μέρος μια για αντιμετώπιση αυτών με επενδύσεις που ολοκληρώνονται ή ωριμάζουν μετά το 2023 με μοναδική εξαίρεση τα έργα φωτοβολταϊκών. Παράδειγμα χαρακτηριστικό η Γερμανία που απολιγνιτοποιείται το 2050 με σχέδιο και χρόνο αντίδρασης σε αντίθεση με την Δυτική Μακεδονία» δήλωσε η επικεφαλής του συνδυασμού.

3η παρατήρηση: Το σχέδιο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία που θα δημιουργηθεί. «Ενώ παραδέχεται πως θα υπάρξουν 25000 άνεργοι, δημιουργεί περίπου 11500 θέσεις εργασίας – 5 χιλ. άμεσες και 6 έμμεσες – που θα αναπτυχθούν μέχρι το 2028. Το σχέδιο δεν απαντά στην ερήμωση της περιφέρειας την ώρα που το 7% έχει φύγει από την Κοζάνη και 4 στους 10 κατοίκους είναι άνω των 65 ετών.

4η παρατήρηση: Το μάστερ πλαν δεν αντιμετωπίζει την απώλεια του 1,8 δις ευρώ που είχε η περιοχή ετησίως από την ενέργεια, σύμφωνα με την μελέτη του παραρτήματος Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. «Η περιοχή θα χάσει περίπου 2,5 δις ευρώ μέχρι το 2023 και αυτή η τεράστια απώλεια δεν αντιμετωπίζεται με ανόητες επενδύσεις με επενδυτές που δεν έχουν βρεθεί. Μόλις 488 εκ ευρώ επιχορηγήσεις θα δοθούν στην περιοχή από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης μέχρι το 2028 που θα είναι και για την Μεγαλόπολη. Χωρίς χρήματα και με αέρα κοπανιστό μετάβαση δεν μπορεί να γίνει. Αν 1,6 δις δινόταν για το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ για να καλύψει τα 80.000 σπίτια της Δυτικής Μακεδονίας και να τα κάνει Πράσινες Κατοικίες, θα μειωθεί το κόστος ενέργειας κατά 70%, το κόστος για θερμανση και ρεύμα τα είναι μόλις 30% και θα δημιουργηθούν πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας» ανέφερε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας.

5η παρατήρηση: Εκτός σχεδίου μένουν Γρεβενά και Καστοριά. «Την ώρα που τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που είναι ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας, δίνονται για την απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να απουσιάζουν από το μάστερ πλαν περιφερειακές ενότητες που πλήττονται εξίσου βίαια από την μετάβαση.

6η παρατήρηση: Από τις 16 εμβληματικές επενδύσεις, μόνο τα έργα των φωτοβολταϊκών είναι η μόνη χειροπιαστή επένδυση. «Παρόλα αυτά δεσμεύουν σχεδόν το σύνολο των εκτάσεων, δίνουν μόλις 400 θέσεις εργασίας και τα κέρδη πηγαίνουν εκτός Δυτικής Μακεδονίας, επιπτώσεις δηλαδή εντός και κέρδη εκτός» παρατήρησε η Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

7η παρατήρηση: Το σχέδιο αντί να κάνει Ευρωπαϊκή την Δυτική Μακεδονία την κάνει Βαλκανική. «Οι οδικοί άξονες που θα μας συνέδεαν με την Ευρώπη και την Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνονται στο μάστερ πλαν. Το σχέδιο που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα και η Γραντ Θόρτον και κόστισε περίπου 1 εκ. ευρώ αντί να μας προδιαγράφει Ευρωπαϊκό μέλλον με σιδηροδρομική Εγνατία, σύνδεση με λιμάνια Θεσσαλονίκης και Ηγουμενίτσας, γραμμή Κοζάνης – Καλαμπάκας, αναλύει πλήρως την…σήραγγα της Κλεισούρας και επισημαίνει πως η απόσταση Καστοριάς – Πτολεμαΐδας θα μειωθεί κατά 20 λεπτά και γίνεται αναφορά στην σύνδεση με την Αλβανία που από μόνη της – η σύνδεση – δεν έχει καμία αξία.

8η παρατήρηση: Η δημιουργία μονάδας φυσικού αερίου που θα τροφοδοτούσε τις τηλεθερμάνσεις δεν υπάρχει στο σχέδιο. «Η μονάδα που υπήρχε στο προσχέδιο μετά από μια εβδομάδα που ανακοινώθηκε το σχέδιο εξαφανίστηκε. Ο χάρτης ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου και τα δίκτυα διανομής που θα τροφοδοτήσει τα σπίτια κατατάσσει την περιοχή στην δεύτερη φάση έργων σε πλήρη ανάπτυξη μετά το 2023. Οι διαδικασίες φαστ τρακ δηλαδή είναι φούμαρα και θεωρίες» πρόσθεσε.

9η παρατήρηση: Τα έργα των τηλεθερμάνσεων δεν είναι εμβληματικά και φαίνεται πως οι τηλεθερμάνσεις «σβήνουν» όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια.

10η παρατήρηση: Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που θα μπορούσε να είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και να είναι ανταγωνιστικό δεν έχει την θέση που το αρμόζει στο σχέδιο και η χρηματοδότηση που θα πάρει θα ναι «ψίχουλα» όπως την χαρακτήρισε η κ. Ζεμπιλιάδου.

11η παρατήρηση: Η δημιουργία υψηλής ταχύτητας ίντερνετ και τα έργα σύνδεσης των κόμβων δεν χαρακτηρίζονται εμβληματικά και βρίσκονται στα λοιπά έργα.

12η παρατήρηση: Τα σχέδια υδρογόνου δεν θα αποδώσουν πριν το 2050. «Το σχέδιο παραδέχεται ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας του υδρογόνου είναι σε πρώιμο στάδιο και πως ωριμάζει σταδιακά και θα είναι ανταγωνιστικό από το 2030 και μετά. Άρα ο Περιφερειάρχης που μιλά για μονομερή ενασχόληση με το υδρογόνο μέχρι το 2023 να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να ζητήσει χρόνο από την Κυβέρνηση έως το 2050» είπε η κ. Ζεμπιλιάδου ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις της.

Η κ. Ζεμπιλιάδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιλογή του Περιφερειάρχη για την Γενική Διεύθυνση της ΑΝΚΟ (τοποθετήθηκε η κ. Νάμινι) τονίζοντας πως όπως περιφρόνησε ο κ. Κασαπίδης τους αιρετούς στο συγκεκριμένο θέμα το ίδιο έκανε και η Κυβέρνηση με το μάστερ πλαν. Τέλος, κάλεσε τον Περιφερειάρχη να υλοποιήσει το πρόγραμμα που έχουν ανακοινώσει άλλες περιφέρειες για στήριξη όλων των επιχειρήσεων λόγω του COVID-19 με κεφάλαιο κίνησης το 50% των δαπανών που είχαν το προηγούμενο έτος για να σωθούν και να ανακουφιστούν.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση