Με το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταικών στην περιοχή της Μεσιανής και ειδικά στην περιοχή που υπάρχει δάσος, ασχολήθηκε το βράδυ της Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων σε μια συζήτηση, που κράτησε περισσότερες από πέντε ώρες.
Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου ανέφερε πως πάγια θέση της δημοτικής αρχής είναι υπερ των επενδύσεων αλλά υπό προϋποθέσεις. «Η περιοχή μας θέλει μεγάλες επενδύσεις. Λέμε ναι στις επενδύσεις άλλα όχι άναρχα. Έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε το ζωτικό μας χώρο».
Οι δικηγόροι για λογαριασμό του Δήμου Ιωάννης Παπακωνσταντίνου και Αχιλλέας Καγιόγλου σημείωσαν πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα με πολλές αποφάσεις έγκρισης για δημιουργία μικρών φωτοβολταικών έργων 500 μεγαβάτ και πως θα προσφύγουν στο ΣΤΕ για την προσβολή των διοικητικών πράξεων με βάση τις οποίες έχει χαρακτηριστεί η γη κατάλληλη για την ανάπτυξη των φωτοβολταικών
Από την πλευρά του ο κ. Πετρόχειλος σημείωσε πως η συγκεκριμένη έκταση ήταν χαρακτηρισμένη από το 1979 ζώνη υλοτόμησης και όχι δάσος.
Έκανε λόγο για 196 φωτοβολταικά έργα, τα οποία όλα έχουν εγκρίσεις επέμβασης ανερτημένες στη Διαύγεια και έχουν λάβει συνολικά 1750 εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις.
«Δεν πήγαμε να παρακάμψουμε την νομοθεσία, ο λόγος είναι πως εξαιτίας του κορεσμού του ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να δημιουργούμε συμπλέγματα μικρών έργων για να σηκώνουμε τους υποσταθμούς» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε πως θα είναι καταστροφική για την επένδυση και για τους επενδυτές (εκ των οποίων οι μισοί είναι από την Κοζάνη) ένα ενδεχόμενο διακοπής των έργων.
Παρών στη συνεδρίαση και ο βουλευτής Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει να περάσει προς τα έξω πως η περιοχή είναι κατά των επενδύσεων ενώ συμπλήρωσε πως σύμφωνα με όσα διαπίστωσε στο Δασαρχείο έχει τηρηθεί η νομιμότητα.
«Αν αμφισβητήσουμε τις διαδικασίες θα είναι σαν να αμφισβητούμε τη νομιμότητα. Ταυτόχρονα όμως είδαμε πως τον Ιούνιο συνεδρίασε η Επιτροπή Δασολογίου και μετά από ένα αίτημα χαρακτήρισε την περιοχή ως δασική έκταση και σύμφωνα με τη νομοθεσία επιτρέπεται η δραστηριότητα. Εδώ όμως έχουμε την ιδιαιτερότητα πως είναι δάσος αλλά επί της ουσίας είναι ένα περιαστικό δάσος και θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί οι κάτοικοι. Από μια τέτοια διαδικασία μπορεί να είχαμε λίγο διαφορετικά αποτελέσματα αλλά θα οδηγούσαν με ασφάλεια στη συνύπαρξη επενδυτών και κοινωνίας. Ο κ. Πετρόχειλος έχει κάνει λόγο για παροχή αντισταθμιστικών , θα ήταν καλύτερο αυτή η κουβέντα να είχε γίνει σε προηγούμενο χρόνο ώστε και οι πολίτες να μη νοιώθουν ότι είναι προ τετελεσμένων γεγονότων. Και επειδή είμαι υπερ των ΑΠΕ αλλά τμήμα της υπεραξίας πρέπει να το καρπούνται οι τοπικές κοινωνίες, σήμερα πρέπει να λύσουμε μια δύσκολη άσκηση…Το έργο αναμένει τον εξοπλισμό για να ξεκινήσει, άρα είμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση. Ή παίρνεις τα όπλα και πας στο δάσος και ο επενδυτής λαμβάνει τα μέτρα που του παρέχει το κράτος δικαίου ή κάθεσαι και συζητάς μαζί του, όχι για να σε κοροϊδέψει αλλά μήπως και τελευταία στιγμή αλλάξουν κάποια δεδομένα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας” ανέφερε ο βουλευτής.
Μετά την πολύωρη κουβέντα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί σε δύο επίπεδα, από τη μια πλευρά νομικά ως προς την τήρηση της νομιμότητας των αποφάσεων χαρακτηρισμού και το ζήτημα της κατάτμησης και της σύστασης μιας διαπαραταξιακής επιτροπής που θα έρθει σε επαφή με την Kiefer για να δουν τα επιμέρους ζητήματα ώστε να βρεθεί αν υπάρχει σημείο επαφής. Με την πρόταση για διάλογο συμφώνησε και ο κ Πετρόχειλος ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα.
Στο κλείσιμο της συζήτησης ο Δήμαρχος τόνισε πως πρόθεση της επιτροπής θα είναι να βρεθεί συμβιβαστική λύση ώστε τελικά να είναι αχρείαστη η νομική συνδρομή ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της μη κοπής δέντρων.
Ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος έθεσε το ζήτημα του ελέγχου από τους δικηγόρους των διαδικασιών αδειοδότησης και τόνισε ιδιαίτερα πως πρέπει να ελεγχθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Η Ρίτσα Σπυρίδου από την πλευρά της ήταν θετική στο να κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για την τοπική κοινωνία.