Στολτίδης: άμεση κάλυψη κενών θέσεων στην Παιδιατρική του «Μαμάτσειου»

4 Min Read

Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις στην Παιδιατρική Κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου της Κοζάνης, καθώς και συνολικά να στελεχωθεί το νοσοκομείο με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι διαχρονικό και πως καμία κυβέρνηση δεν κινήθηκε προς τη λύση του, ενώ μετέφερε τις καταγγελίες της ΟΕΝΓΕ και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Δυτικής Μακεδονίας ότι η Παιδιατρική Κλινική οδηγείται σε κλείσιμο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι «σήμερα υπηρετεί ένας μόνιμος Επιμελητής Β΄ από τις πέντε οργανικές θέσεις που προβλέπει ακόμα και αυτό το ελλιπές οργανόγραμμα, και μία επικουρικός που η σύμβασή της λήγει στο τέλος του έτους και μέχρι τότε θα πρέπει να πάρει και όλες τις άδειες που δικαιούται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δύο γιατροί, υπερβάλλοντας εαυτόν, να καλούνται να καλύψουν τα νοσηλευόμενα παιδιά, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία με τους εμβολιασμούς και το Τμήμα Νεογνών της Μαιευτικής Κλινικής».

Μάλιστα, επικαλούμενος στοιχεία της ΟΕΝΓΕ, ο Λ. Στολτίδης επισήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δεν προκήρυξε ούτε μια από τις τέσσερις κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων στην προκήρυξη 373 θέσεων του Αυγούστου. Με βάση τα παραπάνω υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η αναγκαία ιατρική παρακολούθηση των μικρών ασθενών και κάλεσε την κυβέρνηση να προβεί σε άμεσες ενέργειας για την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.

Στην απάντησή της, η υφυπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, προσπάθησε να παρουσιάσει μια εικόνα, όπου όχι μόνο δεν υπάρχουν κενά στο νοσοκομείο, αλλά το προσωπικό είναι απολύτως επαρκές για τις ανάγκες των ασθενών, παρουσιάζοντας στοιχεία σχετικά με την κάλυψη των κλινών σε ποσοστά ανά χρόνο. Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας ότι «ο αριθμός παιδιάτρων στο νομό συνολικά είναι αρκετός».

Ακόμα, η υφυπουργός διαφήμισε το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία, λέγοντας ότι «δίνουμε δυνατότητα να έχουμε θέσεις μερικής απασχόλησης για να είναι λιγότερο κουρασμένοι…», εννοώντας τους γιατρούς. Όσο για τη μη προκήρυξη θέσης παιδιάτρου στο νοσοκομείο, είπε ότι η διοίκηση του Μαμάτσειου δεν την έθεσε σε προτεραιότητα ως ειδικότητα.

Ωστόσο, «μαρτύρησε» ότι θα προκηρυχθούν θέσεις μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «που θα αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης γιατρών στα νοσοκομεία».

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης έκανε λόγο για προκλητική αναφορά από πλευράς της υφυπουργού στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, που δήθεν δίνει επιλογές στους ασθενείς.

«Τις ίδιες επιλογές που δώσατε στους χιλιάδες που πέθαναν εκτός ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας, όταν μειώσατε τη χρηματοδότηση της Υγείας, δίνετε και τώρα στους ασθενείς με τον “εξορθολογισμό” σας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ.

 

«Τι επιλογές θα δώσετε στους γονείς που πρέπει να πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη και περιμένουν σε ατελείωτες λίστες αναμονής», πρόσθεσε. Την ίδια ώρα στηλίτευσε το πώς άπλετα οι κυβερνήσεις δίνουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κλείνοντας τη συζήτηση, η Μ. Γκάγκα δήλωσε «σαφώς ταγμένη στο ΕΣΥ» και προσπάθησε να υποστηρίξει αυτή τη δήλωση, λέγοντας ότι έφερε χορηγίες για τη βελτίωση κλινικών.

Μοιραστείτε την είδηση