Αβέβαιο το μέλλον της τηλεθέρμανσης
Το θέμα σύμβασης της ΔΕΗ με τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης, τέθηκε στη λογοδοσία της δημοτικής αρχής από τον επικεφαλής της «Ενότητας» Λάζαρο Μαλούτα, που ζήτησε από τη δημοτική αρχή να απαντήσει στο που βρίσκεται το ζήτημα της υπογραφής της σύμβασης θερμικής ενέργειας ανάμεσα στη Διαδημοτική Επιχείρηση των τριών τηλεθερμάνσεων και τη ΔΕΗ Α.Ε. δεδομένου ότι είμαστε στα τέλη Απριλίου και η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας συμπαραγωγής η οποία θα τροφοδοτήσει την τηλεθέρμανση Κοζάνης.
Να υπενθυμίσουμε εδώ πως πριν λίγες μέρες έγινε νόμος ο τρόπος αποζημίωσης της ΔΕΗ από τη Διαδημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου για τις ποσότητες θερμικής ενέργειας και προβλέπει πως η τιμή θα προκύπτει από ειδικό μαθηματικό τύπο, που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος του φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές του του CO2, όπως προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων, με το φόβο να παραμένει πως αυτό μπορεί να εκτινάξει την τιμή για τον τελικό καταναλωτή.
Ο κ. Μαλούτας σημείωσε πως από τις τρεις τηλεθερμάνσεις, αυτή που βρίσκεται στη δυσμενέστερη κατάσταση είναι αυτή της Κοζάνης. «Η Κοζάνη δεν έχει άλλη εναλλακτική όπως έχουν η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα και μπλοκάρει όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες για να υλοποιηθεί το έργο της τηλεθέρμανσης».
Όσον αφορά τη διακοπή της τηλεθέρμανσης σε όλη την πόλη της Κοζάνης που συνέβη το πρωί της Δευτέρας, λόγω του ότι οι μονάδες του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου που τροφοδοτούσαν το σύστημα με θερμική ενέργεια, βγήκαν εκτός λειτουργίας ο κ. Μαλούτας τόνισε πως τέτοιου είδους φαινόμενα θα είναι ολοένα και πιο συχνά το επόμενο διάστημα, κάτι που κάνει το ζήτημα της ταχείας υπογραφής της σύμβασης και της επίσπευσης των διαδικασιών διασύνδεσης των τηλεθερμάνσεων καθώς και της κατασκευής της μονάδας συμπαραγωγής είναι πρώτιστης σημασίας.
Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις», Χάρης Κουζιάκης, σημειώνοντας πως ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη και πως παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, πρέπει να διατηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της ΔΕΥΑΚ να παρέχει θερμική ενέργεια μέχρι την ημερομηνία που είναι δεσμευμένη να το κάνει.
«Η υπογραφή της σύμβασης προς τη διαδημοτική είναι ένα κομβικής σημασίας χρονικό σημείο σε όλες τις εξελίξεις γιατί η μη υπογραφή της θα έχει ως συνέπεια να μην ξεκινήσει τη μονάδα συμπαραγωγής η ΔΕΗ. Η τηλεθέρμανση Κοζάνης είναι αυτή που έχει αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα» σημείωσε ο κ. Μαλούτας.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης απαντώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα ανέφερε πως από το Νοέμβριο υπάρχει η σύσταση της διαδημοτικής και υπήρχε ο όρος να υπάρξει η σύμβαση παροχής ενέργειας και εκεί εμφανίζονται ορισμένες κόκκινες γραμμές από την πλευρά των τηλεθερμάνσεων προς το υπουργείο ενέργειας και τη ΔΕΗ. «Όλα αυτά υπεγράφησαν το 2020 και δεν προχώρησαν νωρίτερα, φτάσαμε στο και πέντε και λέμε τι γίνεται με την τηλεθέρμανση Κοζάνης. Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή το πλαφόν τιμής του αερίου προς τα πάνω και υπάρχουν έξι σημεία που έχουν τεθεί».
Συνέχισε λέγοντας πως στην επιτροπή ενέργειας συζητήθηκαν μόνο κάποιες από τις κόκκινες γραμμές, μια από αυτές είναι ότι σε αυτό που υπεγράφη ζητούν να μπουν οι δήμοι ως εγγυητές και πρέπει να δουν το θέμα εκ νέου και να συζητηθεί ξανά. «Αυτές οι κόκκινες γραμμές είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την επόμενη μέρα αλλά για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια και θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας».
Ο κ. Κοκκαλιάρης σημείωσε πως τη Μεγάλη Τετάρτη θα γίνει μια συνάντηση στο δημαρχείο με τους δημάρχους Εορδαίας και Αμυνταίου για να συζητηθεί εκ νέου το θέμα ενώ θα προγραμματιστεί για τρίτη φορά ραντεβού με το υπουργείο και τη ΔΕΗ για να συζητηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα και να λάβουν απαντήσεις. «Θέλουμε εξηγήσεις και να δοθούν λύσεις ώστε να απολαμβάνει η περιοχή μας αυτό το κοινωνικό αγαθό για τα επόμενα χρόνια σε σωστές και προσιτές τιμές».
Τέλος, σημείωσε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης και πρέπει όλα τα ζητήματα να τεθούν στο τραπέζι. «Δε γίνεται να υπογράψουμε μια σύμβαση που δεν θα είναι προς το συμφέρον των κατοίκων και θα τους επιβαρύνει τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Το θετικό είναι ότι είμαστε ενωμένοι οι τρεις δήμοι και έχουμε κοινή γραμμή».
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr