«Στον αέρα» η αεροπορική σύνδεση Κοζάνης Αθήνας-Ευκαιρία η ανάδειξη της γενικής αεροπορίας

4 Min Read

Του Σωκράτη Μουτίδη
[email protected]

Τα οικονομικά προβλήματα της Astra Airlines που συνδέει αεροπορικά την Κοζάνη και την Καστοριά με την Αθήνα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή των δρομολογίων της εταιρείας. Τώρα, οι ταξιδιώτες αναμένουν τις αποζημιώσεις τους, ενώ αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.
Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει «κατεβάσει» το σύστημα κρατήσεων και το τηλεφωνικό της κέντρο και με ανακοίνωσή της ανέστειλε το πρόγραμμά της, αφήνοντας εκτός την άγονη γραμμή, στην οποία περιλαμβάνεται και η Δυτική Μακεδονία.

Τι λένε αυτοδιοίκηση και βουλευτές για το θέμα
«Η αναβάθμιση της αεροπορικής σύνδεσης υπήρξε πάγιο αίτημα. Αυτό δεν κατέστη εφικτό. Η Κοζάνη παρέμεινε για χρόνια στο καθεστώς της άγονης γραμμής με μια συχνότητα που δεν ήταν ικανοποιητική. Συνέπεια, η ζήτηση να μείνει σε χαμηλά επίπεδα και η Κοζάνη να έχει υποβαθμισμένη σύνδεση. Η διακοπή των δρομολογίων, ελπίζω να είναι προσωρινή, της επιδοτούμενης γραμμής δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και υποβαθμίζει τη λειτουργία του αεροδρομίου μας ακόμα περισσότερο. Ελπίζουμε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα. Αλλιώς θα καλέσουμε άμεσα το υπουργείο να προσκαλέσει την άλλη εταιρεία που συμμετείχε στη διαδικασία, προκειμένου να αναλάβει εκείνη το πτητικό έργο» λέει ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Η εταιρεία εδώ και δέκα μέρες ακύρωσε τις πτήσεις της και ανακοίνωσε πως ως τις 15 Νοεμβρίου θα υπήρχε ανακοίνωση για όσους έχουν βγάλει εισιτήρια. Χθες, με νεότερη ανακοίνωσή της ενημέρωσε το κοινό πως θα υπάρξει διευθέτηση έως τις 22 Νοέμβρη.
«Πρόκειται για ένα καθαρά εταιρικό ζήτημα, στο οποίο δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος τρίτος. Αυτό που έγινε από πλευράς της κυβέρνησης είναι να αναζητηθούν λύσεις για να γίνουν τα δρομολόγια από άλλες εταιρείες. Δεν έχει γίνει ακόμα κάτι τέτοιο για την περιοχή μας, αναμένουμε όμως εξελίξεις τις αμέσως επόμενες μέρες. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα για την περιοχή μας» αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης.
Ερώτηση στη Βουλή και στον αρμόδιο υπουργό για το τι μέλλει γενέσθαι κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Βέττα και Ο. Τεληγιορίδου.
«Μέχρι τώρα έχουμε μόνο απογοητεύσεις. Η Astra έχει επιχορήγηση από το κράτος και είναι έκπληξη ότι σταματάει τα δρομολόγια. Από τη μεριά της κυβέρνησης δεν βλέπουμε ανακοινώσεις» λέει η Καλλιόπη Βέττα, η μια εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν την ερώτηση.
Η έτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ολυμπία Τεληγιορίδου, στέκεται στο θέμα του χρονοδιαγράμματος που θα δώσει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε απομόνωση. «Η διακοπή των δρομολογίων δημιουργεί ένα σοβαρό κενό στη σύνδεση από και προς την πρωτεύουσα και αναμένονται οι κινήσεις του υπουργείου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για να γίνουν τα δρομολόγια από άλλη εταιρεία» συμπληρώνει.
Ευκαιρία ανάδειξης της αεροδρομίου ως βάσης για την γενική αεροπορία
Από την άλλη, ο πρώην δήμαρχος Λ. Ιωαννίδης βάζει και μια άλλη διάσταση στο θέμα και μιλά για ευκαιρία ανάδειξης του αεροδρομίου με δημιουργία υποδομών για την γενική αεροπορία. «Από το 2016 που αναλάβαμε την πρωτοβουλία ως δημοτική αρχή, η στρατηγική μας ήταν η επένδυση της Egnatia Aviation να ενταχθεί σ’ ένα συνολικό σχεδιασμό για το αεροδρόμιο της Κοζάνης. Το αεροδρόμιο έχει συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και εκτός από την εμπορική δραστηριότητα, μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες στον τομέα της γενικής αεροπορίας. Τώρα είναι η χρυσή ευκαιρία» λέει ο κ. Ιωαννίδης.
Ευτύχημα χαρακτηρίζει την παρουσία της Egnatia Aviation και ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας που αναφέρει ότι «στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δραστηριότητας του αεροδρομίου στηρίζουμε την εταιρεία και ενώνουμε τη φωνή μας προκειμένου να της παρασχεθούν οι δυνατότητες για να προχωρήσει σε μεγαλύτερες επενδύσεις και να αυξήσει το έργο που παράγει εδώ στην περιοχή μας».

Μοιραστείτε την είδηση