Στον «αέρα» η τηλεθέρμανση με φόντο τα χρέη των ΔΕΥΑ

5 Min Read

Σοβαρή εμπλοκή υπάρχει στο ζήτημα της τηλεθέρμανσης καθώς φαίνεται πως στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στην Αθήνα, διεμηνύθηκε στους ανθρώπους των ΔΕΥΑ Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, πως η ΔΕΗ  δεν θα δώσει θερμική ενέργεια για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, που ξεκινά σε λίγες μέρες αν δεν υπάρχει τελική συμφωνία για τη ΣΗΘΥΑ, που να περιλαμβάνει τις οφειλές των ΔΕΥΑ.

Υπενθυμίζουμε πως η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο είχε συμφωνηθεί να είναι η εναλλακτική για την τροφοδότηση των τηλεθερμάνσεων με θερμική ενέργεια.

- Advertisement -

Η εμπλοκή υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες καθώς οι 3 Δήμοι φαίνεται πως δεν συμφωνούν με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ καθώς θεωρούν ότι θα προκαλέσει μεγάλες αυξήσεις, με τον Περιφερειάρχη να έχει εξουσιοδοτηθεί από τους Δημάρχους για τις διαπραγματεύσεις .

Και ενώ φαινόταν πως στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής και τις προσδοκίες πως θα υπάρξει μια τελική συμφωνία, αυτή δεν επετεύχθη. Επιστρέφοντας οι αυτοδιοικητικοί από τη συνάντηση στο Υπουργείο εξέφρασαν άτυπα μια δυσφορία χωρίς όμως να βγάλουν κάτι συγκεκριμένο προς τα έξω.

Την Πέμπτη το βράδυ όμως ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης με συνέντευξη του στο kozan.gr «έριξε τη βόμβα».

Όπως ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, την τελευταία φορά που βρέθηκαν στο υπουργείο, τους κατατέθηκε μια πρόταση από τη ΔΕΗ που αφορούσε τον διακανονισμό των χρεών, προτείνοντας μια μεθοδολογία απομείωσης του χρέους, με την οποία η πλευρά των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη διαφωνεί. «Εκεί ειπώθηκε ότι εφόσον υπογραφεί αυτή η πρόταση, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην παροχή θερμικής ενέργειας. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο δεκτό και είπαμε ότι θα πρέπει να δούμε αυτό το περιεχόμενο» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σύσσωμη η πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε από τον υπουργό να μην αφήσουν τους πολίτες χωρίς το δημόσιο αγαθό της τηλεθέρμανσης, τονίζοντας πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους το αποστερεί». Ζήτησαν επίσης να μεριμνήσει το υπουργείο ώστε, για όσο θα διαρκέσει η διαβούλευση, να υπάρξει μια πολιτική κατεύθυνση για να γίνει η διαπραγμάτευση εν λειτουργία της τηλεθέρμανσης. «Ο υπουργός είπε πως, εφόσον συμφωνούμε πολιτικά, δεν θα περιμένει να υπογραφούν τα κείμενα, γιατί θα χρειαστούν και αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων ή των αντίστοιχων οργάνων, και θα δώσει κατεύθυνση στη ΔΕΗ ώστε να “κουμπώσει” η θερμική ενέργεια στο σύστημα διανομής θερμικής ενέργειας των πόλεων. Μείναμε εκεί και η ΔΕΗ, δεν το κρύβω, ήταν πιο κάθετη σε αυτό, λέγοντας ότι, εφόσον δεν συμφωνήσουμε και έχουμε εκκρεμότητες, δεν θα μπορούν να μας δώσουν θερμική ενέργεια. Πιθανώς να ήταν και ένα μέτρο πίεσης».

Ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι το υπουργείο ίσως να έχει ένα plan B για να μη μείνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας χωρίς τηλεθέρμανση, χωρίς, ωστόσο, να τους έχει γνωστοποιηθεί ποιο θα είναι αυτό, με τον υπουργό να υπονοεί ότι ίσως υπάρξει κάποια νομοθετική πρωτοβουλία. Ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε δεκτό το να μη θερμαίνονται οι συμπολίτες μας, πόσο μάλλον όταν ήδη έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που θα πρέπει να συμφωνήσουμε. Τις διαφορές μας τις έχω στείλει στο υπουργείο και στη ΔΕΗ για να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να κλείσει η συμφωνία πριν και μετά τη λειτουργία της ΣΗΘΥΑ».

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης σημείωσε ότι αν η ΔΕΗ επιμείνει στη στάση της και η πλευρά της Δυτικής Μακεδονίας δεν συμφωνεί για να υπογραφεί το τελικό κείμενο, θα καλέσουν τους πολίτες σε κινητοποιήσεις. «Πρέπει να καταδείξουμε ότι οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας δεν είναι μόνο περιοχές ανάπτυξης των ΑΠΕ αλλά και περιοχές στις οποίες ζουν φιλήσυχοι πολίτες που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και δικαιούνται το αγαθό της τηλεθέρμανσης, και αφού το δικαιούνται, θα παλέψουμε γι’ αυτό».

Θένια Βασιλειάδου – Γιάννης Κωσταρέλλαςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση