Στον αέρα ο διαγωνισμός για τη νέα τηλεθέρμανση στον ΑΗΣ Καρδιάς

2 Min Read

Στον «αέρα» βγήκε ο διαγωνισμός που προκήρυξε η ΔΕΗ για το Σύστημα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) που θα εγκατασταθεί στον απενεργοποιημένο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της Καρδιάς. Μέχρι στιγμής, το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί και την μοναδική λύση για την εξασφάλιση της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης χωρίς ακόμη να έχει προβλεφθεί τι θα γίνει από το 2030 και μετά όταν το φυσικό αέριο δεν θα χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπως έχει πει πολλάκις η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ο διαγωνισμός προβλέπει την κατασκευή – τοποθέτηση συνολικά πέντε λεβητών, οι οποίοι με την χρήση φυσικού αερίου και πετρελαίου θα παράγουν το ζεστό νερό για να τροφοδοτούν το σύστημα τηλεθέρμανσης με θερμική ισχύ 180 θερμικών μεγαβάτ. Στον ίδιο διαγωνισμό συμπεριλαμβάνεται και η σχεδίαση του συστήματος και όλες οι εργασίες δοκιμαστικές και μη που θα απαιτηθούν μέχρις ότου το έργο να παραδοθεί σε διάστημα 18 μηνών από την στιγμή της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ αναδόχου και ΔΕΗ. 

Αν ο διαγωνισμός κυλήσει ομαλά και δεν υπάρξουν ενστάσεις και καθυστερήσεις, ο ανάδοχος θα τοποθετηθεί μέσα στο 2023 άρα το έργο δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν τα μέσα του 2024. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Όλγα Τουφεγγοπούλου –  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση