Στον «αέρα» η μετεγκατάσταση της Ακρινής – Με εντάσεις και έντονους προβληματισμούς πραγματοποιήθηκε η κρίσιμη λαϊκή συνέλευση

7 Min Read

Το κρίσιμο, όσο και άλυτο μέχρι στιγμής, θέμα της Ακρινής τέθηκε σε συζήτηση την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της, που έγινε με την παρουσία αρκετών πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της περιοχής.
Η αγωνία των κατοίκων που ζητούν να υπογραφεί άμεσα το Π.Δ. για την απαλλοτρίωση και διαμαρτύρονται για την δέσμευση 5.000 στρεμμάτων του κάμπου τους από την ΔΕΗ ήταν έκδηλη και εκφράστηκε με μικροεντάσεις σε αρκετά σημεία της συνέλευσης.
Παύλος Πουτογλίδης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας: Όχι άλλες υποσχέσεις
Εκπροσωπώντας τους κατοίκους της Ακρινής ο πρόεδρος Παύλος Πουτογλίδης ανέφερε «δυστυχώς το μόνο που εισπράξαμε ήταν υποσχέσεις» και συμπλήρωσε «όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει κανέναν. Με λίγα λόγια αποτύχαμε. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, χωρίς να παραβλέπω το γεγονός ότι και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε κάτι. Η μόνη αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση. Το θέμα έχει καταντήσει ανέκδοτο».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πουτογλίδης είπε «μπορούν ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης και οι βουλευτές να προωθήσουν ένα δίκαιο αίτημα; Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι δεν μπορούν. Απαιτώ από όλους να πείτε την αλήθεια στους κατοίκους της Ακρινής. Όχι άλλες υποσχέσεις», ενώ ζήτησε έγγραφες δεσμεύσεις και προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις. Επίσης, ο κ. Πουτογλίδης έθεσε το θέμα της υπαγωγής της Ακρινής στην α’ ζώνη για τις προσλήψεις.
Λευτέρης Ιωαννίδης, δήμαρχος Κοζάνης: Οφείλουμε να τους ταράξουμε στην περιβαλλοντική νομιμότητα
Ο δήμαρχος Κοζάνης τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί ως μέσο πίεσης στη ΔΕΗ το χρόνιο περιβαλλοντικό έλλειμμα της επιχείρησης. «Οφείλουμε να τους ταράξουμε στην περιβαλλοντική νομιμότητα» είπε ο Λ. Ιωαννίδης χαρακτηριστικά.
«Βρισκόμαστε εδώ να ενημερώσουμε, αλλά και να απολογηθούμε για όσα κάναμε, όσα δεν κάναμε, όσα είπαμε και όσα δεν είπαμε. Ελλοχεύουν διάφοροι κίνδυνοι, όπως το να δούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα με λογική προεκλογικής εκμετάλλευσης. Το θέμα είναι κρίσιμο κι έχει να κάνει με την αδυναμία των ανθρώπων να κάνουν τη ζωή τους» είπε ο δήμαρχος Κοζάνης, επισημαίνοντας ότι είχε εξ’ αρχής εκφράσει τον προβληματισμό του για την εξέλιξη της κατάστασης.
Ο κ. Ιωαννίδης ανέγνωσε μάλιστα επιστολή της γενικής διευθύντριας ορυχείων Όλγας Κουρίδου , λέγοντας ότι έχει διαπιστωθεί διαφορετική στάση απέναντι στο δήμο από την ΔΕΗ μετά την υπόθεση με το εξασθενές χρώμιο στο νερό Αγίου Δημητρίου Ρυακίου και συμπλήρωσε πως «λογικές εκβιασμού δεν θα τις δεχθούμε». Κατέληξε δε ότι «πρέπει να βγάλουμε το φερετζέ και να δούμε τι θα κάνουμε ως περιοχή σκεπτόμενοι το αύριο».
Θεόδωρος Καρυπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας: Το θέμα είναι ποιος θα βάλει τα λεφτά. Επ’ αυτού θα τοποθετηθούμε.
«Εγώ είμαι υπέρ της ΔΕΗ, να την βοηθήσουμε, όπως μας βοήθησε, να υπάρχει και να εξελιχθεί για να εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια και όλα αυτά τα οφέλη για την περιοχή. Από την άλλη υπάρχουν τα προβλήματα ένα εκ των οποίων είναι η Ακρινή. Πόσα χρήματα χρειάζονται; Κοντά στα 100 με 120 εκ. Θα έπρεπε να βάλει το 50% η ΔΕΗ και τα υπόλοιπα το κράτος. Αυτή είναι η συζήτηση. Εκεί να εστιάσουμε. Αν είναι να πιεστεί η ΔΕΗ, όπως είπε ο δήμαρχος, να το αποφασίσουμε και να δούμε πόσο μπορούμε να την πιέσουμε. Το άλλο είναι να πιέσουμε με την ηθική νομιμότητα την κυβέρνηση να βάλει όλο το ποσό. Το θέμα είναι ποιος θα βάλει τα λεφτά. Επ’ αυτού θα τοποθετηθούμε» είπε ο Θ. Καρυπίδης.
Ο κ. Καρυπίδης τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ακρινής στην α’ ζώνη των προσλήψεων.
Μίμης Δημητριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Να διασωθεί η ΔΕΗ, να παραμείνει δημόσια και εύρωστη οικονομικά. Το ότι δεν συναινεί η ΔΕΗ είναι ένα πρόβλημα. Είμαστε υπέρ της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του οικισμού. Δεσμευτήκαμε και δεσμευόμαστε γι’ αυτό. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται συνεργασία, ώστε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη».
Γιώργος Ντζιμάνης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο ανάμεσα στα δίκαια αιτήματα της Ακρινής και απέναντι σε δομές εταιρικές και στο κράτος. Η επόμενη μάχη μας θέλει να είμαστε συντονισμένοι όλοι σε όλα τα επίπεδα».
Θέμης Μουμουλίδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
«Προφανώς υπάρχει αμήχανη αντιμετώπιση από το υπουργείο για το θέμα. Μπορούμε να δεσμευτούμε για το ζήτημα των εκτάσεων, για να μην προχωρήσει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Η λύση για την Ακρινή θα δοθεί από την μόνη κυβέρνηση που μπορεί να δώσει λύσεις και είναι αυτή».

- Advertisement -

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δημήτρης Μαυροματίδης αναφέρθηκε στις κινήσεις του ΤΕΕ και ζήτησε να «σταματήσει η πλάκα γιατί αλλιώς μιλάμε για παρελκυστική πολιτική», ενώ ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης ζήτησε να γίνει άμεσα συνάντηση με τη ΔΕΗ και το υπουργείο και να ξεκαθαριστεί εάν πραγματικά η ΔΕΗ αρνείται να καταβάλει τα χρήματα.
Τοποθετήσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Λάζαρος Μαλούτας, αλλά και οι Κώστας Πουτακίδης και Μπάμπης Πουτογλίδης εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για την κωλυσιεργία που διαπιστώνεται.
Μετά από την πολύωρη διαδικασία αποφασίστηκε:

Να κατατεθεί εντός της εβδομάδας επερώτηση στη βουλή την οποία να υπογράφουν οι 5 βουλευτές ΠΕ Κοζάνης στην οποία να καλείται το Υπουργείο να απαντήσει για το μέλλον της μετεγκατάστασης
Να συσταθεί επιτροπή από φορείς και κατοίκους που να συναντηθεί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ για να ζητηθεί επισήμως η θέση τους.
Να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις
Να πιεστεί η ΔΕΗ στο θέμα της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Μοιραστείτε την είδηση