Στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων αγροτών ο Λάζαρος Σεμερτζίδης από την Ξηρολίμνη – Τι είπε στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στην εκπομπή kozani.tv online

3 Min Read

Ο Λάζαρος Σεμερτζίδης, ένας νέος αγρότης από την περιοχή, κατέκτησε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών κατά τη διάρκεια του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο Επιχειρηματικό Πάρκο της Λειβαδιάς.
Ο κ. Σεμερτζίδης καλλιεργεί στην Ξηρολίμνη αρωματικά-θεραπευτικά φυτά και συγκεκριμένα λεβάντα, τσάι του βουνού, τριαντάφυλλα και μελισσόχορτο, ενώ η βάση τους είναι τα αιθέρια έλαια και τα ανθόνερα.
Σε λίγες μέρες μάλιστα, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες κι εκεί θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον τίτλο του καλύτερου νέου Ευρωπαίου Αγρότη ανάμεσα σε άλλους διαγωνιζόμενους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Λάζαρος Σεμερτζίδης μαζί με την αδελφή του Καλλιόπη, που έχει αναλάβει το μάνατζμεντ και την προώθηση των καινοτόμων προϊόντων με βάση τη λεβάντα, βρέθηκαν στο studio της εκπομπής kozani.tv online και μίλησαν με τον Σωκράτη Μουτίδη και τον Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για τη δουλειά και τις προοπτικές τους.
Πόσο εύκολο είναι να ανταγωνιστεί κάποιος τους Ευρωπαίους αγρότες;
Λ.Σ.: Δύσκολο γιατί μιλάμε για άλλα μηχανήματα, άλλη νοοτροπία, είναι πολλά αυτά που διαφέρουν σε σχέση με εμάς.
Ξεκίνησες από την αρχή ως αγρότης;
Λ.Σ.: Πριν έξι χρόνια ξεκίνησα για πλάκα με λίγα στρέμματα και χωρίς να έχω πλήρη γνώση του αντικειμένου και το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο.

Τι σε δυσκόλεψε;
Λ.Σ.: Δεν είχα τις βάσεις και δεν είχα κάποιον άνθρωπο να με βοηθήσει, να με κατατοπίσει σχετικά με το πώς θα φτιάξω μια καλλιέργεια. Πολλά πράγματα ήταν δύσκολα, αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.
Με πόσα στρέμματα ξεκινήσατε;
Λ.Σ.: Ξεκινήσαμε δοκιμαστικά για να δούμε πως θα πάει με 6-7 στρέμματα, τα δώσαμε στο συνεταιρισμό και κάπως έτσι προχωρήσαμε. Σήμερα φτάσαμε στα 250 στρέμματα και διαθέτουμε ένα σημαντικό εξοπλισμό.
Η κρίση υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας;
Λ.Σ.:Την περίοδο εκείνη είχε μόλις δημιουργηθεί ο συνεταιρισμός με τα αρωματικά και με τις επαφές που είχαμε και την παρακίνηση του συνεταιρισμού προχωρήσαμε.
Είναι όλη η οικογένεια από πίσω και στηρίζει τον αγρότη;
Κ.Σ.: Όλη οι οικογένεια συνδράμει. Συσκευάζουμε τα προϊόντα μας και πάμε στη λιανική πώληση. Το μόνο που μας λείπει είναι το αποστακτήριο, για να είμαστε καθετοποιημένη μονάδα.

- Advertisement -

Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν;
Λ.Σ.: Εξάγουμε στη Γερμανία, στη Βουλγαρία και στη Γαλλία. Ζήτηση υπάρχει από το εξωτερικό, αλλά είναι πολύ αυστηροί και ζητούν υψηλά στάνταρντ.
Έχετε υποστήριξη;
Λ.Σ.: Μονοί μας ψαχτήκαμε, αλλά στην ουσία βοηθηθήκαμε από ελάχιστους ανθρώπους που είχαν καλή διάθεση.
Τι θα συμβούλευες τους νέους αγρότες;
Να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, έχοντας όμως ένα σχέδιο στο μυαλό τους.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση