Στον κορυφή του Γράμμου με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο Κοζάνης

3 Min Read

Στον Γράμμο βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κοζάνης. Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε από το Πληκάτι , στα 1250 μέτρα υψόμετρο. Ένα γραφικό χωριό στους πρόποδες του Γράμμου, που ανήκει στο Δήμο Μαστοροχωρίων της επαρχίας Κόνιτσας Νομού Ιωαννίνων. Το Πληκάτι υπήρξε κοιτίδα μαστόρων και μητρόπολη μαστοροχωριών. Η ονομασία Πληκάτι άλλωστε, προέρχεται από το πελέκημα της πέτρας: «Πελεκάνος» (αυτός που κάνει το πέλέκημα της πέτρας) – «Πελεκάτι» και κατά παράφραση Πληκάτι.
Η αρχή του μονοπατιού μας βρίσκεται στο Αγριολούλουδο του Γράμμου, ένας φιλόξενος και όμορφος ξενώνας λίγο έξω απ’ το χωριό. Κινηθήκαμε με πρώτο μας στόχο ένα παλιό φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα, παίρνοντας αμέσως ύψος. Ακολουθήσαμε την κορυφογραμμή, ενώ τα κολονάκια μας θύμιζαν συνεχώς πως κινούμασταν στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας. Κατά μήκος της διαδρομής συναντήσαμε χαρακώματα και αποθήκες, κατάλοιπα του εμφυλίου πολέμου. Ιστορικά, στον Γράμμο εκτυλίχθηκε κατά το 1948-1949 η τελική και σκληρότερη φάση του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, που οδήγησε στην οριστική ήττα του Δημοκρατικού Στρατού από τον Εθνικό Στρατό. Επόμενη κορυφή η σκληροτράχηλη και απαιτητική στην ανάβαση Μαύρη Πέτρα, στα 2169 μέτρα.
Και τελικά η ψηλότερη κορφή του βουνού. Ο Γράμμος (αλβανικά: Gramoz‎, αρωμανικά: Gramosta) είναι το τέταρτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, τον Σμόλικα και τον Βόρα, με την υψηλότερη κορυφή του «Τσούκα Πέτσικ» να φτάνει σε υψόμετρο 2.520 μέτρων.
Η θέα από την κορυφή γεμίζει ευχαρίστηση κάθε ορειβάτη! Στα πόδια μας όλος ο Γράμμος! Και στο βάθος γνώριμες κορφές όπως ο Σμόλικας, η Τύμφη, η Νεμέρτσκα.
Μετά από λίγη ξεκούραση και απολαμβάνοντας το αλπικό τοπίο, πήραμε το μονοπάτι του γυρισμού, ακολουθώντας το Μεσόρεμα. Το πιο σύντομο ίσως μονοπάτι, αλλά αρκετά απαιτητικό και ζόρικο.
Ο καιρός στάθηκε για άλλη μια φορά σύμμαχος, δίνοντάς μας την δυνατότητα να απολαύσουμε κάθε στιγμή της διαδρομής.
Διανύσαμε συνολικά σχεδόν 18,5 χιλιόμετρα σε εννιά ώρες πορείας!
Ήταν μια απαιτητική διαδρομή. Αλλά οι εικόνες και οι ομορφιές της φύσης για άλλη μια φορά υπερκάλυψαν την κόπωση! Και μας γέμισαν δύναμη και θέληση να οργανώσουμε την επόμενη εξόρμηση!

Κοζάνη, 10.9.2019
Αλέξανδρος Ι. Τσολάκης

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση