Στον Λ. Ιωαννίδη ανέθεσε το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης να συγκεντρώσει τα στοιχεία σχετικά με το θέμα της παραβίασης του κανονισμού λειτουργίας-Την απόσυρση της κόρης του από την συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης

10 Min Read

Tου Σωκράτη Μουτίδη

Με την ανακοίνωση από το Δήμαρχο Κοζάνης της απόφασής της κόρης του να αποσυρθεί από τα επενδυτικά σχέδια για φωτοβολταϊκά στην περιοχή «Μάνα Νερού» στη Μεσιανή, αλλά και την ανάθεση από το δημοτικό συμβούλιο στον Λ. Ιωαννίδη να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τα περί παραβίασης κανονισμού, ολοκληρώθηκε το πολύωρο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, με μοναδικό θέμα το αν υπήρξε παραβίαση του κανονισμού λειτουργίας του οργάνου από μέλη του.

- Advertisement -

Είχε προηγηθεί το αίτημα της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό.

Τι λέει το επίμαχο άρθρο (11 παρ. 6) του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης

Σύμφωνα, λοιπόν, με το επίμαχο άρθρο «δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση λήψης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος στην περίπτωση αυτή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα αυτό και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όσο και κατά τη λήψη της απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση είναι άκυρη.

Ο Σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρα 142 και 143 του ΚΔΚ».

Λ. Ιωαννίδης: Κάποιοι είναι εκτεθειμένοι

Να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε με βάση δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος», στα οποία έγινε λόγος για σχέσεις μελών του δημοτικού συμβουλίου με συγκεκριμένα επενδυτικά συμφέροντα φωτοβολταϊκών στην περιοχή «Μάνα Νερού» της Μεσιανής, αλλά και άλλες περιοχές.

Στην αρχική του εισήγησή ο Λ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι πρωτίστως η παραβίαση του κανονισμού, αλλά «τα ηθικά, δεοντολογικά και πολιτικά θέματα που εγείρονται και προκαλούν έναν έντονο δημόσιο διάλογο».

«Είναι σίγουρο ότι όλα όσα έχουν προηγηθεί δεν περιποιούν τιμή στο δημοτικό συμβούλιο. Οι αποκαλύψεις αυτές για την εμπλοκή των δημοτικών συμβούλων, του δημάρχου, στενών συγγενών τους, με δραστηριότητες επιχειρήσεων, με τις οποίες ο δήμος συνάπτει οικονομικές σχέσεις έχουν δημιουργήσει οξύ πρόβλημα στην αξιοπιστία των οργάνων του δήμου» είπε ο κ. Ιωαννίδης, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε εδώ για να «ποινικοποιήσουμε» την επιχειρηματική δραστηριότητα κανενός, αλλά υπάρχει μείζον ζήτημα όταν αυτές οι δραστηριότητες εμπλέκονται με τις πολιτικές μας δραστηριότητες.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν οφείλετε να απολογηθείτε, αλλά να ξεκαθαρίσετε το τοπίο» είπε ο κ. Ιωαννίδης, καλώντας τους συμβούλους να τοποθετηθούν με γενναιότητα.
«Υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος και ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων που συνδιοικούν το δήμο είναι απόλυτα εκτεθειμένοι» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για παραβίαση του τεκμηρίου της αξιοπιστίας.

Η βάση του επιχειρήματος του κ. Ιωαννίδη ήταν ότι ο Δήμος εδώ και καιρό προχωρά σε μισθώσεις εκτάσεων σε μια συγκεκριμένη εταιρεία. Αναδεικνύεται, ανέφερε ο πρώην Δήμαρχος ότι με τη συγκεκριμένη εταιρεία κάποιοι έχουν συνάψει επιχειρηματικές σχέσεις για ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ, βάζοντας στο επίκεντρο το θέμα της αμεροληψίας των συγκεκριμένων μελών του δημοτικού συμβουλίου.

Οι ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων

Ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων από πλευράς των μελών του δημοτικού συμβουλίου προς τον Λ. Ιωαννίδη. «Προκύπτει για σας παράβαση καθήκοντος» ρώτησε τον Λ. Ιωαννίδη ο Κ. Κυτίδης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ε. Κουϊμτζίδου, αναφέροντας πως «υπάρχει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ελεγκτής νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αρμόδιος για όλα αυτά τα θέματα».

«Με θεωρείτε ανήθικο;» ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στα μέλη της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» ο  δημοτικός σύμβουλος Μίλτος Μαγγιρίδης.

Εν συνεχεία, ακολούθησε κύκλος τοποθετήσεων του δημάρχου και των μελών του δημοτικού συμβουλίου (Κ. Μιχαηλίδης, Β. Σημανδράκος και Μ. Μαγγιρίδης), οι οποίοι αναφέρθηκαν ως εμπλεκόμενοι.

Λ. Μαλούτας: Δεν υφίσταται ίχνος στοιχείου που να υποδηλώνει κώλυμα στην άσκηση των καθηκόντων μου

«Όταν μιλάμε για αξιοπιστία του δημοτικού συμβουλίου, πρέπει να είμαστε απολύτως καθαροί και να μιλάμε με αλήθειες και ειλικρίνεια» είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κοζάνης. Ο κ. Μαλούτας επιχείρησε να αποδομήσει τα επιχειρήματα που έφερε η δημοτική κίνηση, μέσω ανακοίνωσής της, και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί δικής του εμπλοκής, επαναλαμβάνοντας ότι οι κόρες του είναι ενήλικες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και «δεν υφίσταται ίχνος στοιχείου που να υποδηλώνει κώλυμα ή νομικό εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων μου».

«Όποιος έχει να κατηγορήσει το Μαλούτα ότι είναι εκτεθειμένος να φέρει τα στοιχεία και όλοι μαζί να τα στείλουμε εκεί που πρέπει» κατέληξε στην πρωτολογία του ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Κ. Μιχαηλίδης: Νομίζω ότι πάντα με διέκρινε το ήθος και η κρυστάλλινη διαχείριση

«Πάντα πορεύτηκα με τη λογική της πολιτικής λογοδοσίας» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κ. Μιχαηλίδης. «Όποιος θεωρεί ότι μια επενδυτική δραστηριότητα συγγενικού μου προσώπου μπορεί να γίνει άλλοθι εμπλοκής μου σε παράτυπες αποφάσεις, δεν θα τα καταφέρει» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Μετάβαση για το Δήμο Κοζάνης». Αναφερόμενος στην έως τώρα παρουσία του στα κοινά επισήμανε «στην έως τώρα πορεία μου με διέκρινε πάντα το ήθος και η κρυστάλλινη διαχείριση».

Β. Σημανδράκος: Επί δημαρχίας Ιωαννίδη άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» για τα φωτοβολταϊκά

«Δεν ξέρω για ποιο λόγο βρισκόμαστε εδώ σήμερα» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Κοζάνη Μπροστά» Β. Σημανδράκος. «Είναι ένα πιασάρικο θέμα που έπιασε η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» και το ανήγαγε σε μείζον θέμα» συνέχισε, καλώντας τον κ. Ιωαννίδη να πάει στις αρμόδιες αρχές τα στοιχεία που έχει.

Ο κ. Σημανδράκος άσκησε κριτική στον Λ. Ιωαννίδη ότι επί δημαρχίας του άνοιξε «ο ασκός του Αιόλου» για τα φωτοβολταϊκά, κατηγορώντας τον ότι τότε δεν στάθηκε σθεναρά απέναντι στις επενδύσεις αυτές που δεν εξασφάλιζαν τα απαιτούμενα ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Μ. Μαγγιρίδης: Έχω συμβουλευτεί δικηγόρους για το αν θα προσφύγω στα νόμιμα μέσα

«Είμαι υπερήφανος που επιχειρώ και επενδύω στον τόπο μου. Στο θέμα ηθικής τάξης δεν ανέχομαι τίποτα. Έχω ήδη συμβουλευτεί δικηγόρους για το αν θα προσφύγω στα νόμιμα μέσα για να προστατεύσω εμένα και την οικογένειά μου» ανέφερε στην δική του τοποθέτηση ο δημοτικός σύμβουλος Μίλτος Μαγγιρίδης.

Οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών της αντιπολίτευσης

«Νομικό είναι το θέμα, ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό. Έπρεπε να απέχετε από την ψηφοφορία και ουδένας είχε δικαίωμα να πει οτιδήποτε» τόνισε ο Φ. Κεχαγιάς από την παράταξη «Δύναμη Προοπτικής», απευθυνόμενος σε όσους φέρονται να συνδέονται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, ο κ. Κεχαγιάς έκανε λόγο για «άρρωστη ατμόσφαιρα που δημιουργείται έξω και δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει. Θα ήθελα να ακούσω όλους για να δω αν μαζεύεται το ασυμμάζευτο».

«Ασκούμε κριτική γιατί όλες οι παρατάξεις, εκτός από εμάς, έχουν στηρίξει διαχρονικά την εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι η βάση, το λίπασμα, για την δημιουργία τέτοιων σχέσεων» ανέφερε ο Νόντας Στολτίδης από την «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Θέλουμε έναν επιχειρηματικός δήμο και όχι επιχειρηματίες σύμβουλους» επισήμανε ο κ. Κύργιας.

Ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης στον Λ. Ιωαννίδη να συγκεντρώσει τα στοιχεία για να πάρουν το δρόμο προς τις αρμόδιες αρχές

Στην καταληκτική του ομιλία ο κ. Μαλούτας, εμφανώς φορτισμένος, ανακοίνωσε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι «μόλις έλαβα μήνυμα από την θυγατέρα μου, που μου αναφέρει ότι προκειμένου οι επιλογές μου να πάψουν να αποτελούν μέρος ενός ανυπόστατου προβλήματος, σε παρακαλώ να ανακοινώσεις στο δημοτικό συμβούλιο την απόφασή μου να αποσυρθώ από την συγκεκριμένη δραστηριότητα».

Ο κ. Μαλούτας έκλεισε την ομιλία του, λέγοντας «αν θέλουμε να κλείσουμε μια και καλή αυτό το ζήτημα, θα πρέπει όλα τα δεδομένα να μαζευτούν και να σταλούν στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εν συνεχεία να πάνε εκεί που πρέπει να πάνε, για να δοθούν οι απαντήσεις που πρέπει» ήταν η τελική πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Λ. Ιωαννίδη (αλλά και ομόφωνα από το σώμα) με την επισήμανση (από τον Λ. Ιωαννίδη) ότι «πλην των νομικών ζητημάτων, κάποιοι έπρεπε να αναλάβουν και τις πολιτικές ευθύνες».

Μοιραστείτε την είδηση