Στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα στοχεύει το ΤΕΕ

6 Min Read

Επετειακή εκδήλωση στην Κοζάνη για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων του ΤΕΕ και κεντρικό μήνυμα «100 χρόνια ΤΕΕ: εκατό χρόνια σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο. Και συνεχίζουμε», διοργανώθηκε επετειακή και ενημερωτική εκδήλωση το μεσημέρι της Τετάρτης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ. 

Η καμπάνια για τα 100 χρόνια ΤΕΕ «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με δεκάδες τοπικές δράσεις και εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια, που θα εξελιχθούν μέχρι το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου, σε περισσότερες από 45 πόλεις. Στόχος είναι μεταφερθεί σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα για το ρόλο και το έργο των Ελλήνων Μηχανικών και του επαγγελματικού τους φορέα, του ΤΕΕ, στην ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας, τον τελευταίο αιώνα και για τη μετάβαση στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην ανθεκτικότητα, σήμερα και στη νέα εποχή. Η καμπάνια πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών, υπό το συντονισμό του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΤΕΕ και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις και δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας γενικότερα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τόνισε πως «το ΤΕΕ έκλεισε 100 χρόνια προσφοράς στον τόπο, στην πατρίδα, στην κοινωνία και πάνω από όλα στους πολίτες. 100 χρόνια που βοήθησαν στην ανάπτυξη της χώρας με τα καλά και τα άσχημα με θετικό πρόσημο όμως στο τέλος». Συνέχισε λέγοντας πως αυτή την περίοδο το ΤΕΕ είναι «πρωταγωνιστής» στα θέματα της ασφάλειας των υποδομών καθώς έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου για τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, τους πυροσβεστικούς σταθμούς και τα αστυνομικά τμήματα. «Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την ανθεκτικότητα τα επόμενα χρόνια βλέποντας όλες αυτές τις μεταβολές που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή» υπογράμμισε ο κ. Στασινός. 

Στο ΤΕΕ δίνουν έμφαση στην έννοια της ανθεκτικότητας και αναδεικνύουν τον ρόλο του στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ανάμεσα στα νέα έργα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν είναι και ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, το πρόγραμμα πολεοδομικών μεταρρυθμίσεων με πάνω από 200 Τοπικά και Ειδικά Χωρικά Σχέδια, για πάνω από το 70% της χώρας, με μέριμνα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και η ψηφιοποίηση των αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας.

Επίσης στα έργα ανθεκτικότητας περιλαμβάνονται ο προσεισμικός έλεγχος δημόσιων κτιρίων, οι έξυπνες γέφυρες και οι έξυπνες διαβάσεις ενώ θα βγουν και νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις, βιομηχανία, τουρισμό κλπ. Σκοπός του πρώτου τέτοιου προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού σε πρώτη φάση, ενώ χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με βάση τις ανάγκες της χώρας, πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα προγράμματα, όπως έχει προτείνει το ΤΕΕ.

«Το ΤΕΕ είναι ένας φορέας που έχει δείξει τη δυναμική του και την αφοσίωση του στη χώρα και στους συναδέλφους μηχανικούς. Η λειτουργία του είναι οδηγός και για τα περιφερειακά τμήματα, την εξέλιξη τους και τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Όπως εξελίσσεται το Τεχνικό Επιμελητήριο και γίνεται ο σύμβουλος της Πολιτείας έτσι και εμείς εξελισσόμαστε και θέλουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο ως περιφερειακό τμήμα θέλοντας και εμείς να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε να υπάρχει ένα βιώσιμο μέλλον» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Στέργιος Κιάνας. 

Συνέχισε λέγοντας πως το ΤΕΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1923 και αποτελεί κεντρικό πυλώνα στην επιστημονική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας και προωθεί την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη σε ευρύτερο επίπεδο. Επίσης στάθηκε στον κοινωνικό ρόλο του ΤΕΕ που εστιάζει στη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη, ενισχύοντας την περιβαλλοντική συνείδηση και προάγοντας ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Τέλος, σημείωσε πως η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης, η επένδυση στην επιστημονική γνώση και η ανάγκη για έναν ορθό διάλογο βασισμένο στα δεδομένα και την ανάλυση, αποτελούν βασικούς άξονες στην επίτευξη των στόχων του ΤΕΕ. 

«Η δράση του περιφερειακού τμήματος δεν περιορίζεται στην εκπροσώπηση των ιδανικών της περιοχής μας, έχει εξελιχθεί διαχρονικά σε έναν πρωταγωνιστή της τοπικής ανάπτυξης ενεργοποιώντας συνεργασίες και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βιώσιμη πρόοδο του τόπου μας. Η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Κοζάνης αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και μη προγράμματα, είναι δύο εξειδικευμένοι πυλώνες που εστιάζουμε δυναμικά. Η αλληλεπίδραση με τον τοπικό ιστό αποτελεί τη βάση για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης » τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κιάνας.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση