Σε ισχύ από 1.1.2024
Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να υποχρεώσει επαγγελματίες, ατομικές και μονοπρόσωπες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα, με την επέκταση των POS. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα υποχρεούνται να διαθέτουν POS εν μέσω άλλων, τα ταξί, οι κινηματογράφοι, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα παντοπωλεία, τα γυμναστήρια, τα πάρκινγκ, οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι έμποροι στα πανηγύρια, οι συναυλιακοί χώροι και οι χώροι εκδηλώσεων.
Η επέκταση των POS θα οδηγήσει στην αύξηση του ύψους των συναλλαγών και των εσόδων του κράτους και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του 2023, η οποία δείχνει πως ο όγκος των συναλλαγών κάρτες, ανήλθε σε 1,048 δις, αυξημένος κατά 2% και η αναλογούσα αξία ήταν στα 49 δις ευρώ, μειωμένη κατά 3%.
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο και η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.