Στους δρόμους της Κοζάνης εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι

6 Min Read

Απεργιακές κινητοποιήσεις από Εργατικό Κέντρο – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ στην Κοζάνη

Με απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες τίμησε η Κοζάνη την πανελλαδική 24ωρη απεργία που είχαν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με αιχμή τα ζητήματα της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών στους χώρους δουλειάς.

Από το πρωί της Τετάρτης, σωματεία και σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν απεργιακή κινητοποίηση στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Κοζάνης. Αμέσως μετά, στην κεντρική πλατεία πραγματοποιήθηκε η συναυλία για τα Τέμπη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω κακοκαιρίας.

Στην κεντρική πλατεία, αλλά σε διαφορετική ώρα, πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και την ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή συλλόγων και σωματείων, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια.

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, Ελευθέριος Αδάμ, σημείωσε πως στόχος της κινητοποίησης είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση, «ότι οι ανοχές μας και οι αντοχές μας έχουν τελειώσει». Όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να δοθούν άμεσα λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, όπως η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια. Ζήτησε την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη στεγαστική κρίση, επισημαίνοντας ότι οι νέοι δεν μπορούν να φύγουν από τα πατρικά τους σπίτια για να δημιουργήσουν οικογένεια, με συνέπεια να επιτείνεται και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Επανέλαβε το αίτημα για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και κατέληξε λέγοντας: «Διεκδικούμε πίσω τις ζωές μας».

Στις τοποθετήσεις που ακούστηκαν, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στα διαχρονικά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία: χαμηλοί μισθοί, ανεργία, υψηλό κόστος διαβίωσης και ενοικίων, καθώς και το εργασιακό αδιέξοδο που προκαλεί η βίαιη απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Ντέντης

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Ντέντης, τόνισε πως οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και την κάλυψη των κενών σε όλο τον δημόσιο τομέα, με προσλήψεις σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση. «Πρέπει να καταλάβουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να ζήσουν με αυτά τα λεφτά», υπογράμμισε, εξηγώντας πως μια πρωτοδιοριζόμενη νοσηλεύτρια αμείβεται με 600 ευρώ, ενώ οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με 850. «Ο μισθός μας φτάνει μέχρι τη 17η μέρα και από εκεί και πέρα χρειαζόμαστε πραγματικές αυξήσεις για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε», κατέληξε.

Ανάμεσα στα αιτήματα που διατυπώθηκαν ήταν η κατάργηση των «αντεργατικών» νόμων, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η μείωση του κόστους ζωής, η στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας και η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των συνταξιούχων, οι οποίοι απαίτησαν την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την καταβολή αναδρομικών, την ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και ασφάλισης.

«Σήμερα η ακρίβεια έχει πραγματικά γονατίσει τα νοικοκυριά. Πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις, γιατί δεν αρκεί απλώς να ζούμε – πρέπει να διαβιώνουμε με αξιοπρέπεια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης, Ιωάννης Σκόρδας. Όπως σημείωσε, ο 13ος και 14ος μισθός δεν είναι πολυτέλεια αλλά αναγκαία συνθήκη για αξιοπρεπή διαβίωση. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη «ξεπαγώματος» του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017 και στη σημασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο κ. Σκόρδας υπογράμμισε πως οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. «Απαιτούμε ίσα δικαιώματα, 12μηνες συμβάσεις, άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών μετά τη διετία. Τα σχολεία υπολειτουργούν, υπάρχουν ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο και για την ανάγκη ύπαρξης βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, μέτρων ασφάλειας και υγιεινής και ενίσχυσης της κρατικής μέριμνας. «Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», κατέληξε.

Στην απεργιακή κινητοποίηση κυριάρχησαν, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, οι αναφορές στο πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και στο αίτημα για απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Σωματεία και εργαζόμενοι κατήγγειλαν, όπως είπαν, το «κράτος της κερδοφορίας», που – σύμφωνα με τους ίδιους – υποτάσσει τις ζωές των εργαζομένων στη λογική του κόστους-οφέλους.

Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Η σημερινή απεργία είναι η συνέχεια της μεγάλης κινητοποίησης της 28ης Φεβρουαρίου και όσων ακολούθησαν, ενάντια όχι μόνο στο έγκλημα των Τεμπών αλλά και σε όλα τα “Τέμπη” της καθημερινότητάς μας», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Γεωργακόπουλος. Όπως σημείωσε, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 300 εργάτες στους χώρους εργασίας. «Οι εργαζόμενοι και ο λαός, μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να σταθούν απέναντι στη βαρβαρότητα που βιώνουμε καθημερινά, τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και γενικότερα στη ζωή μας», κατέληξε.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση