Στους Ανάργυρους Φλώρινας βρέθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη – Ένα χρόνο μετά το χωριό μετράει τις ανοιχτές πληγές του

3 Min Read


Τον φάκελο «Ανάργυροι» ετοιμάζει ο Συνήγορος του Πολίτη, κλιμάκιο του οποίου πραγματοποίησε αυτοψία το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στον υπό μετεγκατάσταση οικισμό που «μετράει τις πληγές του», μετά την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου πέρσι τέτοιον καιρό.
Το κλιμάκιο με επικεφαλής τον βοηθό Συνήγορο Ιωάννη Σαγιά είχε επαφές με στελέχη της ΔΕΗ, του δήμου, της Περιφέρειας και της Επιθεώρησης Μεταλλείων για να αντλήσει πληροφορίες για την κατάσταση, τα αίτια και τη δραστηριότητα των μηχανισμών της Ελληνικής Πολιτείας.
«Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πάει να πει ότι κάτι δεν πήγε καλά. Και θέλουμε να μάθουμε από αυτό που δεν πήγε καλά, για να χτίσουμε το μέλλον σε πιο στέρεες βάσεις. Βασική μας μέριμνα η δράση και η αρωγή των δημόσιων υπηρεσιών που είναι εντεταλμένες για να κάνουν τους ελέγχους και την αποκατάσταση μετά από κάθε τέτοιο μεγάλο συμβάν» δήλωσε ο κ. Σαγιάς. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα, ενώ ανέφερε πως υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.
Να σημειωθεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε αναφορά από κάτοικο για τα προβλήματα που υπάρχουν στους Αναργύρους και ανταποκρίθηκε με στόχο να δει αν τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και η νομοθεσία.
«Πιστεύουμε ότι ο Συνήγορος θα βάλει τα πράγματα σε μια τάξη» δήλωσε ο δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες των κατοίκων που είναι αληθείς».
Παρών και ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Κώστας Γέρου που αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Συνηγόρου.
Αυτή τη στιγμή στους Ανάργυρους μένουν μόλις 12 οικογένειες, αφού οι υπόλοιπες έχουν φύγει. Μέσα σε ένα χρόνο το χωριό έχασε 12 ανθρώπους με τον πρόεδρό του να τονίζει πως το άγχος και η στεναχώρια άλλαξαν τη ζωή των κατοίκων.
«Έχουμε κάποια προβλήματα ακόμα, όπως με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους» είπε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γ. Τσισμαλίδης που ευελπιστεί ότι το επόμενο διάστημα θα μπει η διαδικασία στην τελική ευθεία.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση