Στους φτωχούς της Ευρώπης η Δυτική Μακεδονία- 14,2% μειώθηκε η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2020

1 Min Read

Μειώθηκε σημαντικά η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για τη Δυτική Μακεδονία το 2020. Συγκεκριμένα, η μείωση είναι της τάξης του 14,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που εκδόθηκαν στις 10 Νοεμβρίου. Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια από τις περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη μείωση και μια από τις 17 περιφέρειες (επιπέδου NUTS 2), στις οποίες η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία μειώθηκε περισσότερο από 10%.

Η μείωση θεωρείται αναμενόμενη και ειδικά σε μια τόσο δύσκολη χρονιά. Αυτό που έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι ότι η Δυτική Μακεδονία είναι η μόνη με τόσο μεγάλη μείωση ανάμεσα σε περιφέρειες η κύρια δραστηριότητα των οποίων είναι ο τουρισμός, οπότε είναι εύλογο σε μια χρονιά με περιορισμούς στη μετακίνηση, να υπάρχει πτώση στους δείκτες. Στον ίδιο πίνακα με τη Δυτική Μακεδονία βρίσκονται Βαλαερίδες και Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, Μαδέρα στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα Νότιο Αιγαίο και Ιόνια νησιά.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι στην περίπτωσή μας η πτώση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι εδώ και χρόνια η καύση και εξόρυξη του λιγνίτη διαμόρφωνε το 30-40% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, οπότε είναι λογικό η συρρίκνωση της λιγνιτικής δραστηριότητας να παράγει αυτά τα αποτελέσματα.

Γιάννης Κωσταρέλλας xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση