Στους κατοίκους της Ακρινής τώρα το «μπαλάκι»- Παραδόθηκε στον Δήμαρχο Κοζάνης η εναλλακτική πρόταση Παπαθανάση

7 Min Read

Τη βελτιωμένη εναλλακτική, αντί της μετεγκατάστασης, πρόταση για την Ακρινή, παρέδωσε το πρωί της Δευτέρας στον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Η πολυπόθητη πρόταση, η ύπαρξη της οποίας έχει διχάσει το χωριό, παραδόθηκε στα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου το μεσημέρι της ίδιας μέρας, με στόχο να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συζήτησης και παρουσίασης της στους κατοίκους, οι οποίοι θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η εναλλακτική πρόταση είναι σαφώς βελτιωμένη, σε σχέση με αυτή που αρχικά κατατέθηκε από πλευράς υπουργείου και τροποποιήθηκε μετά και τις προτάσεις των πέντε μελών του Τοπικού Συμβουλίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι κάτοικοι θα κληθούν μέσω τοπικού δημοψηφίσματος, να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν μεταξύ των όσων τους προσφέρει η κυβέρνηση ή του «τίποτα», αφού στο ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο όρος «μετεγκατάσταση οικισμού».

Η βελτιωμένη πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης, αυξάνει την ισχύ του φωτοβολταϊκού της ενεργειακής κοινότητας Ακρινής από 20 σε 27 Μεγαβάτ (το Τοπικό Συμβούλιο είχε ζητήσει 60). Επίσης, αυξάνει κατά 35% την ισχύ των φωτοβολταϊκών στις στέγες (από 6 σε 8 Κιλοβάτ) και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων (οικίες και αποθήκες) με ειδικούς όρους (άνοιγμα πλατφόρμας μόνο για τους κατοίκους και επιδότηση περίπου 500 ευρώ ανά σπίτι για τα έξοδα νομιμοποίησης). Δίνει ακόμα τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή στο πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης, να εγκατασταθούν σε χώρο 1800 στρεμμάτων που βρίσκεται στο αγρόκτημα της Ακρινής και οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς κατάρτισης.

Ο κ. Παπαθανάσης, κατά την παράδοση του σχεδίου στον Δήμαρχο Κοζάνης, τόνισε πως στόχος είναι το σχέδιο να δημιουργήσει εισόδημα για τους κατοίκους και να αναβαθμίσει το περιβάλλον προκειμένου να κρατήσει τους Ακρινιώτες στο χωριό. Ο ίδιος παραδέχτηκε πως «η πολιτεία πράγματι καθυστέρησε να πράξει αυτά που όφειλε» κάτι που είχε πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στην περιοχή το Νοέμβρη του 2021, αναφερόμενος στο νόμο 3937/2011 που όριζε την ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του χωριού έως τις 31 Μαρτίου 2021 για λόγος δημοσίου συμφέροντος (λιγνίτης) και για λόγους δημόσιας υγείας (επιβάρυνση λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ στο γειτονικό επιφανειακό ορυχείο). Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Ακρινής, έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά του ελληνικού δημοσίου για «παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας από πλευράς της κυβέρνησης να μετεγκαταστήσει το χωριό». Η υπόθεση εκδικάστηκε πριν λίγες εβδομάδες ωστόσο είναι άγνωστη η απόφαση έως ότου εκδοθεί από το Τμήμα Καθαρογραφής.

 

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο κ. Παπαθανάσης, λίγο πριν παραδώσει το σχέδιο στον κ. Μαλούτα, είπε πως «η πρόταση είναι συγκεκριμενοποιημένη, κοστολογημένη και με χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα ισχύει από την στιγμή που θα υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΑΝΕΠ και Δήμου Κοζάνης. Το χρονοδιάγραμμα της πλήρους υλοποίησης ορίστηκε σε 36 μήνες και περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Α’ φάση

Α-1 Εγκαθίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης του έργου

Α-2 Κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου δράσης (master plan)

Α-3 Κατάρτιση συμβάσεων – συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων

Α-4 Εκπόνηση μελετών & θεσμικές παρεμβάσεις

Α-5 Αδειοδότηση φωτοβολταϊκού σταθμού

Α-6 Άλλες εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις

Β’ φάση

Β-1 Δημιουργία κέντρου επιχειρηματικότητας

Β-2 Λειτουργία κέντρου επιχειρηματικότητας

Β-3 Επανακατάρτιση εργαζομένων

Β-4 Υλοποίηση Φ/Β σταθμού

Β-5 Αναβάθμιση υποδομών και βελτίωση οδού Ε35

Β-6 Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες

 

Ερωτήματα που προκύπτουν

Στο περιθώριο της παράδοσης του σχεδίου, τόσο ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας όσο και ο Βουλευτής της ΝΔ Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση της πρότασης, είπαν στους δημοσιογράφους πως τους όρους και τις λεπτομέρειες μερών της πρότασης, θα τις αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι στον διάλογο ή στην λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, με μοναδικό αντικείμενο την πρόταση.

Αυτές οι λεπτομέρειες και τα ερωτηματικά είναι, μεταξύ άλλων, ποιος – ποιο ΑΦΜ της οικογένειας θα επιλεγεί να συμμετάσχει στην ενεργειακή κοινότητα που θα δημιουργηθεί, ποιος θα έχει δικαίωμα να ψηφίσει στο δημοψήφισμα που θα γίνει, ποιος δικαιούται να απολαμβάνει τα οφέλη της πρότασης (αυτός που έχει ακίνητη περιουσία στα διοικητικά όρια της κοινότητας ή όποιος είναι κάτοικος Ακρινής), ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα (εναλλακτικό σχέδιο ή τίποτα ή εναλλακτικό σχέδιο η μετεγκατάσταση).

 

Βελτίωση ενός «παράνομου» δρόμου

Ένα ακόμη ερώτημα που προκύπτει είναι το σημείο της πρότασης που λέει «έναρξη μελέτης για την υλοποίηση της διαπλάτυνσης και διάστρωσης επαρχιακού δρόμου Ε35 μήκους 9 χιλιομέτρων που συνδέει την Ακρινή με τον κεντρικό οδικό άξονα». Όπως είχε αποκαλύψει ο «Χ» στο φύλλο της 15ης Οκτωβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Κώστας Πουτακίδης, ο υπάρχων δρόμος επί του οποίου καθημερινά κινούνται δεκάδες αυτοκίνητα, ουσιαστικά είναι «παράνομος», αφού έγγραφο του Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας λέει πως ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει παραληφθεί από την Περιφέρεια γιατί «δεν καλύπτει τις προδιαγραφές της επαρχιακής οδοποιίας». Αυτό λοιπόν που πρέπει να διευκρινιστεί είναι αν οι βελτιώσεις γίνουν σε ένα δρόμο που δεν… υπάρχει στους χάρτες των υπουργείων ή θα δημιουργηθεί ένας νέος δρόμος και από που θα περνά.

Γρήγορα οι διαδικασίες

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Δήμαρχος Κοζάνης παρέδωσε το σχέδιο στο Τοπικό Συμβούλιο Ακρινής και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες της λαϊκής συνέλευσης. Στόχος του τοπικού οργάνου είναι το σχέδιο να διαμοιραστεί στους κατοίκους εντός της εβδομάδας και να παρουσιαστεί σε λαϊκή συνέλευση που πιθανότατα να οριστεί για την Κυριακή 17 Ιουλίου. Η συνέλευση αυτή αναμένεται να είναι και η πιο κρίσιμη για το μέλλον του χωριού.

Σωκράτης Μουτίδης  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση