Συγχώνευση τμημάτων προτείνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

6 Min Read

Οι προτάσεις και τα αιτήματα των τοπικών Πανεπιστημίων στη Σύνοδο Πρυτάνεων της Θεσσαλονίκης

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εξετάζονται για τη βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προτείνει μια σειρά από αλλαγές στον ακαδημαϊκό του χάρτη. Σύμφωνα με το σχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση, προτείνεται η συγχώνευση του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Η συγχώνευση αυτή στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο τμημάτων, ενισχύοντας τις διεπιστημονικές σπουδές και προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση στους φοιτητές.

Επιπλέον, προτείνεται η μετονομασία του Τμήματος Στατιστικής, ώστε να αντανακλά με μεγαλύτερη σαφήνεια τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου και να ενισχύσει τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του Τμήματος.

Για μετά τις γιορτές του Πάσχα έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στ. Κατρανίδη, και παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Η Σύνοδος θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα συζητηθούν οι εισηγήσεις ανά Πανεπιστήμιο για τις διαγραφές φοιτητών και τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη.

Στην τελευταία Σύνοδο, στις 13 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ζήτησε από τους Πρυτάνεις να στείλουν προτάσεις δύο σελίδων για θεσμικές αλλαγές και τα λειτουργικά τους προβλήματα.
Από τις πρώτες επιστολές Πρυτάνεων που έφτασαν στο γραφείο του υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, προκύπτει η διαπίστωση ότι δεν προτείνονται καταργήσεις τμημάτων, αλλά ίδρυση νέων τμημάτων.

Οι Πρυτάνεις, στην τελευταία Σύνοδο, διατύπωσαν την ανησυχία τους για τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης για την οριζόντια διαγραφή φοιτητών.

Τόνισαν προς τον υπουργό πως δεν μπορεί να παραγνωριστεί η κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Με βάση αυτό το επιχείρημα, οι Πρυτάνεις πρότειναν στον Κυριάκο Πιερρακάκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία.


Ο υπουργός Παιδείας επιφυλάχθηκε στο αίτημα των Πρυτάνεων για επανεξέταση του ζητήματος των διαγραφών, κατά περίπτωση και κατά Πανεπιστήμιο, ανάμεσα σε εκείνους που είναι ανενεργοί και εκείνους που αγωνίζονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Για το λόγο αυτό, ζήτησε από τους Πρυτάνεις να του καταθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για κάθε Ίδρυμα.


Μάλιστα, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπενθύμισε στους Πρυτάνεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι υπέρ του μέτρου των διαγραφών. Εάν τελικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης κάνει δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις των Πρυτάνεων, η ρύθμιση θα αφορά περίπου το 20% των υπό διαγραφή φοιτητών.

Νέες αλλαγές στο νόμο

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε νέες αλλαγές στον ισχύοντα νόμο-πλαίσιο και προέτρεψε τη Σύνοδο Πρυτάνεων να του καταθέσουν κείμενο προτάσεων. “Με τον νόμο 5094/2024 ήδη κάναμε σημαντικά βήματα στην απογραφειοκρατικοποίηση της ακαδημαϊκής καθημερινότητας. Οι διατάξεις που θεσπίσαμε αποτελούσαν προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, ως αποτέλεσμα της γνώσης στο πεδίο, γι’ αυτό και αγκαλιάστηκαν από τις διοικήσεις των ΑΕΙ”, τόνισε ο υπουργός και σημείωσε: “Οι πρώτες παρεμβάσεις που συζητήσαμε σήμερα αντανακλούν τη βούλησή μας να βελτιώσουμε περαιτέρω το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων. Σε αυτή μας την προσπάθεια θα έχουμε ξανά συμμάχους τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων”.

Έρχεται αναδιάρθρωση του χάρτη των Πανεπιστημίων μέσα στο 2025, στη λογική ΑΣΠΑΙΤΕ και ΔΠΘ
“Αναδιάρθρωση χάρτη τριτοβάθμιας” φέρει τον τίτλο ένα από τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που έχει ενταχθεί στο φάκελο μεταρρυθμίσεων του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη. Η νέα αναδιάρθρωση του χάρτη των Πανεπιστημίων εντάσσεται στη λογική του πρόσφατου αιτήματος του υπουργού Παιδείας προς τους Πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις ή ίδρυση τμημάτων και Προγραμμάτων Σπουδών, παρά υποχρεωτική υποβολή καταργήσεων ή συγχωνεύσεων τμημάτων.

Για παράδειγμα, η απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΕΚΠΑ ή το πλαίσιο σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις επόμενες κινήσεις του υπουργού Παιδείας είναι η “πολιτικά επώδυνη επαναχάραξη του χάρτη των ΑΕΙ”, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις και πιέσεις, όπως επί υπουργίας Κώστα Αρβανιτόπουλου, από τοπικούς πολιτευτές, βουλευτές, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες και άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απέτυχε το Σχέδιο συγχωνεύσεων το 2022

Το 2022, όταν η τότε υπουργός Νίκη Κεραμέως επιχείρησε να κάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, το εγχείρημα απέτυχε. Τρία ήταν τα στοιχεία που λαμβάνονταν υπόψη: τα αποτελέσματα της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη και τη διάρθρωσή του, και οι τυχόν προτάσεις των Πανεπιστημίων.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν οι προτάσεις των Πανεπιστημίων, και το τρίτο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Καμία μεταβολή εισηγήθηκαν τα ΑΕΙ, με εξαίρεση το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΠΔΜ
Από τα 14 Πανεπιστήμια που είχαν στείλει στο υπουργείο Παιδείας την εισήγησή τους για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη, μόνο το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εισηγήθηκαν κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων. Τα υπόλοιπα δώδεκα Πανεπιστήμια δεν εισηγήθηκαν συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, αλλά αντίθετα, κάποια πρότειναν και ίδρυση νέων τμημάτων.

Με πληροφορίες από το esos.gr

Μοιραστείτε την είδηση