Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στο Ρύμνιο εναντίον του ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι

3 Min Read

Διαμαρτυρία διοργανώνεται αυτή την Κυριακή στη γέφυρα του Ρυμνίου στις 11 το πρωί ενάντια στην κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου στο ορυχείο των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι από την πρωτοβουλία ΑντιΧΥΤΑΜ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «σύμφωνα με έγκριτους μεταλλειολόγους και γεωλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, το ορυχείο των ΜΑΒΕ είναι εντελώς ακατάλληλο για ΧΥΤΑΜ. Τα πετρώματα που περιέχουν αμίαντο είναι υδατοδιαπερατά από τη φύση τους και εξαλλοιωμένα από τις χρόνιες εκρήξεις. Το ορυχείο βρίσκεται πάνω σε σεισμικό ρήγμα, σε πηγές και υδροφόρους ορίζοντες που επικοινωνούν με τον Αλιάκμονα και με τις γεωτρήσεις των χωριών μας και σε απόσταση αναπνοής από το επίκεντρο του σεισμού των 6,6 ρίχτερ που έγινε το 1995. Συνεπώς, η ταφή του εξαιρετικά καρκινογόνου αμιάντου σημαίνει: οριστική και ανεπίστρεπτη μόλυνση της λίμνης Πολυφύτου και του πόσιμου νερού, απόλυτη υποβάθμιση όλης της περιοχής, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση. Στη λίμνη Πολυφύτου δραστηριοποιούνται δεκάδες ψαράδες με τις οικογένειές τους, κι απ’ τα νερά της  εξαρτάται  η αγροτική, η  μελισσοκομική και η κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής. Επίσης αρδεύεται ένα μεγάλο κομμάτι από τον κάμπο της Ημαθίας και υδρεύεται  η Θεσσαλονίκη. Γύρω της διαβιούν εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων».

Η πρωτοβουλία αντιΧΥΤΑΜ ζητά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των ΜΑΒΕ και την ακύρωση της ΚΥΑ του 2016 που προβλέπει δημιουργία ΧΥΤΑΜ, αλλά και απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που θα εξαιρεί τα ΜΑΒΕ από κάθε σχεδιασμό για κατασκευή ΧΥΤΑ αμιάντου.

«Ο τόπος μας αξιώνει ήπιες επαγγελματικές δραστηριότητες, υδατοκαλλιέργειες, αρδευτικά έργα, φιλικά κι αρμονικά τουριστικά εγχειρήματα, έργα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού του πλούτου, ενοποίηση των σημείων αρχαιολογικού, πολιτιστικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος και πραγματική στήριξη των κατοίκων για να παραμείνουν και να προκόψουν στα χωριά τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι αρνητικά στη δημιουργία ΧΥΤΑΜ έχουν τοποθετηθεί τα δημοτικά συμβούλια Σερβίων και Βελβεντού, τα τοπικά συμβούλια Αιανής, Τρανοβάλτου, Λαζαράδων, Φρουρίου και Ρυμνίου, ενώ ψηφίσματα ενάντια στον ΧΥΤΑΜ εξέδωσαν: το Δ.Σ του Σ.ΥΠ.ΟΤΑ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, οι Φρουροί Στρατοπέδων Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση