Συγκρατημένα αισιόδοξο το Βελβεντό για την «αυτονομία» του – Εν αναμονή του «κλειδώματος» της τροπολογίας και ψήφισής της στην Βουλή

3 Min Read

Συγκρατημένα αισιόδοξοι είναι οι κάτοικοι του Βελβεντού Κοζάνης, οι οποίοι από μέρα σε μέρα περιμένουν να ακούσουν από τα Κυβερνητικά στελέχη επίσημα ότι ο Δήμος Βελβεντού θα «ξαναζωντανέψει» μετά από περίπου 9 χρόνια. Το άκουσμα της είδησης ότι η τροπολογία του Υπουργού Αλέξη Χαρίτση πηγαίνει στην Βουλή, τους έκανε να χαρούν αλλά αυτόματα γέννησε και ερωτηματικά για το αν θα είναι ένα «προεκλογικό» δώρο.
Στις 10 Οκτωβρίου του 2018, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης είχε βρεθεί στην Κοζάνη με αφορμή τα εγκαίνια της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Τότε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είχε αφήσει να εννοηθεί πως ο φάκελος «αυτονομία Βελβεντού» ήταν ώριμος και τεκμηριωμένος. Ωστόσο δεν μίλησε ξεκάθαρα για το αν το Βελβεντό γίνει και πάλι Δήμος, μίλησε όμως για «εξόφθαλμες» αδικίες του Καλλικράτη που θα πρέπει να διορθωθούν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του airetos.gr πριν λίγες μέρες, το οποίο αναδημοσίευσε ο «Χρόνος», η επίμαχη τροπολογία περιλαμβάνει πέντε άρθρα και έχει έκταση 20 σελίδων και περιγράφει τις πρακτικές λεπτομέρειες που θα ρυθμίζουν την μετέπειτα λειτουργία των Δήμων που θα διασπαστούν. Οι Δήμοι που προβλέπεται να διασπαστούν είναι οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων – Βελβεντού και Λέσβου.

Ο Δήμος Κέρκυρας διασπάται σε τρεις Δήμους, α) Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, β) Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντιων Νήσων και γ) Δήμος Νότιας Κερκυρας. Ο Δήμος Κεφαλονιάς διασπάται σε τρεις Δήμους, α) Δήμος Αργοστολίου, β) Δήμος Ληξουρίου, γ) Δήμος Σάμης. Ο Δήμος Λέσβου διασπάται σε δυο Δήμους, α) Δήμος Μυτιλήνης, β) Δήμος Δυτικής Λέσβου και ο επίμαχος Δήμος Σερβίων – Βελβεντού διασπάται σε δυο Δήμους, α) Δήμος Σερβίων, β) Δήμος Βελβεντού
Η τροπολογία, αναμένεται να προωθηθεί για ψήφιση στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει όλες εκείνες τις λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα της διάσπασης όπως, διαμόρφωση εκλογικών καταλόγων, υποψήφιοι, προσωπικό και ρύθμιση νομικών προσώπων, περιουσιακές σχέσεις, οικονομικά ζητήματα.
«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο μετάβασης του διαχωρισμού του Δήμου, το οποίο να αποτελέσει και μοντέλο για άλλους Δήμους.
Εισακουστήκαμε από την Κυβέρνηση και έχουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών και νομίζω ότι άνοιξαν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να έχουμε ένα αίσιο τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης.
Στο Βελβεντό πάντως, υπάρχει μια άτυπη «γραμμή» να μην γίνονται δηλώσεις από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και να κρατηθεί «χαμηλά η μπάλα» μέχρι να «κλειδώσει» η τροπολογία και να ψηφιστεί. Οι κάτοικοι πάντως δεν διστάζουν να δηλώσουν πως τα τελευταία χρόνια το Βελβεντό δεν μπόρεσε να κάνει βήματα προς τα εμπρός λόγω της συγχώνευσης με τον Δήμο Σερβίων και παραμελήθηκε.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση