Συγκροτημένο σχέδιο για την απανθρακοποίηση- Η Δυτική Μακεδονία «μέσα» στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

3 Min Read

Την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την οριστική απανθρακοποίηση της οικονομίας, που θα περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετάβαση της οικονομίας της Δυτικής Μακεδονίας, εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης , όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Είναι πλέον σαφές πως η χώρα προχωρά σε ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη, γεγονός που θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία, που είναι εμφανώς απροετοίμαστη για τη μετάβαση. Το σχέδιο αυτό φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί την ύστατη λύση.

Κ. Μητσοτάκης: Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων

- Advertisement -

Εκτενείς αναφορές στα θέματα ενέργειας έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη σημασία για τη Δυτική Μακεδονία έχει η εξαγγελία για κατάρτιση ενός συγκροτημένου σχεδίου για την οριστική απανθρακοποίηση της οικονομίας με ταυτόχρονη ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας.
Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε πως μέχρι τα τέλη του 2019 θα παρουσιαστεί η Εθνική Πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 και την Μακροπρόθεσμη Στρατηγική έως το 2050.
«Στόχος, να μπει η χώρα οριστικά στο δρόμο της απεξάρτησης από τον άνθρακα και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στην αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας» σημείωσε ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ τόνισε πως στοχεύει «σε ταχύτερη απεξάρτηση από το λιγνίτη, αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που δεν είναι πια οικονομικά βιώσιμες».
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «το πρόγραμμα από-λιγνιτοποίησης, θα υλοποιηθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίσουν τη μετάβαση στην επόμενη μέρα».
Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό αντισταθμιστικά οφέλη και διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή, όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιες. “Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ειδικότερα, η “ενεργειακή” ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο της παραγόμενης ενέργειας στο 35% από 31% που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ταυτόχρονα, εντός του 2020 προβλέπεται να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για επενδύσεις σε ΑΠΕ, γεγονός που θα σηματοδότησει την σημαντική απλοποίηση της σχετική διαδικασίας και κατά συνέπεια την ταχύτερη διεκπεραίωση τους.
Τέλος, μέσα στο 2020 αναμένεται η εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ηλεκτροκίνηση, με ειδική πρόνοια για την χωροθέτηση των σταθμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Μοιραστείτε την είδηση