Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα ζητούν οι οικοδόμοι

3 Min Read

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ πανελλαδικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την διεκδίκηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θεμελίωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης και στην Κοζάνη, σωματεία μέλη του ΠΑΜΕ. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλεις της χώρας, έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης πανελλαδικής – πανοικοδομικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Η συγκέντρωση στην Κοζάνη διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης, με έμφαση στα προβλήματα του κλάδου που συνεχώς οξύνονται, όπως είπαν οι διοργανωτές. Ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης, ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνουν οι απεργοί πάσα κατεύθυνση, στην Κυβέρνηση και στους εργοδότες, είναι η διεκδίκηση όλων όσων τους αναλογούν όπως αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των ωρών εργασίας. «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, έχουν γονατίσει από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά.


Ένα βασικό πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο των οικοδόμων, είναι το ότι δεν αποδίδεται το σχετικό ένσημο όπως πρέπει, δηλαδή για κάθε μέρα εργασίας ένα οικοδομικό ένσημο. «Την τελευταία εικοσαετία πολλοί συνάδελφοι μεταπηδούν από το ένα επάγγελμα στο άλλο λόγω της κατάστασης που υπάρχει για να μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδαμιανός. «Εμείς πιστεύουμε ότι μόνο με την οργάνωση, την πάλη και τον αγώνα μπορούμε να πετύχουμε βελτίωση της ζωής μας. Δεν περιμένουμε από κανέναν σωτήρα και από καμία Κυβέρνηση να μας δώσει λύση στα προβλήματα μας» επεσήμανε.

Οι διεκδικήσεις:

  • Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις σε μεροκάματα και μισθούς
  •  Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το κλέψιμο της ασφάλισης τους.
  • Ένταξη των συναφών ειδικοτήτων (γυψοσανίδες, ξυλουργοί κ.α.) στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Επίσης απαιτούν:

  • Την διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία δεν προβλέπεται με βάση τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις να ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Με ευθύνη του κράτους να διασφαλίζεται το μεροκάματο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσες εργάσιμες μέρες διαρκούν αυτές οι συνθήκες.
  • Αναπροσαρμογή του ωραίου, μετάθεση της ώρας έναρξης των εργασιών λόγω του παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, αν και εφόσον μπορούν να γίνονται εξωτερικές εργασίες.
  • Πλήρη εφαρμογή της 7ωρης εργασίας σε ακραίες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες) που δεν απαιτείται η διακοπή εργασιών.
  • Συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας διαλλείματα, διασφάλιση θερμαινόμενων χώρων για τα διαλλείματα των εργαζομένων.
  • Παροχή, με ευθύνη των εργοδοτών, δωρεάν όλα τα απαραίτητα και συγκεκριμένα ΜΑΠ για ακραίες καιρικές συνθήκες.

Οι οικοδόμοι ανανέωσαν το ραντεβού τους στις πλατείες στις 6 Απριλίου με νέα πανελλαδική απεργία.


Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση