Σύλλογος Καρκινοπαθών: Ο καρκίνος δεν είναι επάρατη νόσος

2 Min Read

Αντιδράσεις σε σχετικό δημοσίευμα με αφορμή τον θάνατο από καρκίνο

Την αντίδραση της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης Φανής Δινοπούλου προκάλεσε δημοσίευμα σε ηλεκτρονικό ΜΜΕ της περιοχής που χαρακτηρίζει τον καρκίνο ως «επάρατη νόσο». Με αφορμή τον θάνατο συμπολίτη από καρκίνο, τα δημοσιεύματα αυτά χαρακτήρισαν την νόσο ως «επάρατη» με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών να μιλά για «μύθο και άγνοια».

Φανή Δινοπούλου

«Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια απειλητική για τη ζωή μας, σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι «επάρατη νόσος». Το γεγονός ότι πολλές φορές τα ΜΜΕ αναφέρονται στην ασθένεια ως επάρατη, ενισχύει το ταμπού για τη νόσο. Οι μύθοι, η άγνοια και οι προκαταλήψεις πρέπει να αντικατασταθούν με έγκυρη γνώση. Ο χαρακτηρισμός αυτός, επιβαρύνει ψυχολογικά τους ασθενείς με καρκίνο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Πρόεδρος του Συλλόγου.

Η ίδια καλεί τους συντάκτες άρθρων να σκεφτούν τι σκέψεις και συναισθήματα προκαλούν στους γονείς ενός παιδιού που διαγνώστηκε με λευχαιμία, η οποία  είναι ιάσιμη στο 80% των περιπτώσεων ή σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε αρχικό στάδιο. «Πως θα μπορέσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση; Πως μετά από όλα αυτά ο πολίτης θα ενδιαφερθεί για την πρόληψη του καρκίνου, από την στιγμή που φοβάται να πει και την λέξη» αναρωτιέται η κ. Δινοπούλου

Τέλος η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κοζάνης καλεί όλους να μην διστάζουν και να μην φοβούνται να αναφέρουν τον καρκίνο με το όνομα της νόσου και όχι χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «επάρατη νόσος». «Ο φόβος αντιμετωπίζεται με την υπεύθυνη ενημέρωση για τις μεθόδους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου, καθώς και με την υιοθέτηση σωστών συμπεριφορών υγείας. Ας αρχίσει λοιπόν από τους δημοσιογράφους να εξοικειώνεται η κοινωνία: ”ο  καρκίνος δεν είναι επάρατη νόσος’’» καταλήγει στην επιστολή της η κ. Δινοπούλου.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση