Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας: Ο αργός θάνατος της Βεγορίτιδας και η αποτροπή του

4 Min Read


Έγινε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας και που σαν στόχο είχε την ενημέρωση των κατοίκων πάνω σε ζητήματα που αφορούν την λίμνη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και πρόεδροι εκείνων των κοινοτήτων που τροφοδοτούν με τα λύματά τους την λίμνη Βεγορίτιδα. Η συμμετοχή τους υπήρξε μια ακόμα σπαρακτική κραυγή απόγνωσης μιας, απ ότι κατέθεσαν έχουν εγκαταληφθεί κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού καθώς οι υπεύθυνοι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τίποτα απολύτως.
Στην εκδήλωση αποφασίσαμε ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας μαζί με τους κατοίκους των κοινοτήτων να εντείνουν τις προσπάθειές τους έτσι ώστε, επιτέλους, να λάβει τέλος ο περιβαλλοντικός εφιάλτης, να εξαληφθεί ο κίνδυνος που επικρεμάται πάνω από κάθε κάτοικο των περιοχών μιας και δεν έχει λάβει κανείς τα απαραίτητα μέτρα παρά τις εκκλήσεις τους.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας κύριος Νίκος Μούλας ανέπτυξε εκτενώς τα προβλήματα που διαχρονικά μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα και δήλωσε πως ο Σύλλογος είναι έτοιμος να δώσει όποια μάχη χρειαστεί ώστε να σταματήσουν άμεσα τα λύματα.
Επίμαχο σημείο της ενημέρωσης αυτής ήταν το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συνελείται εδώ και μια εικοσαετία στη λίμνη Βεγορίτιδα και υπογράμμισε, την παρά τις διακυρήξεις στα λόγια, την πλήρη απραξία μέχρι και σήμερα των αρμοδίων φορέων .
Εάν δεν ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσουν να εκχύνονται τα λύματα στη λίμνη Βεγορίτιδα υπάρχει άμεσος κίνδυνος η λίμνη να νεκρωθεί και να μετατραπεί σε έναν απέραντο βόθρο.
Στη συνέχεια ο κύριος Σήφης Παπαδόπουλος στην επιστημονικά τεκμηριωμένη παρουσίασή του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την υφιστάμενη υδρολογική – ποσοτική κατάσταση της λίμνης παρουσιάζοντας στοιχεία και από το παρελθόν και τόνισε το λάθος στα διαχειριστικά σχέδια υδάτων .
Να σημειώσουμε εδώ πως ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας απηυθηνε ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο έτσι ώστε να καταδειχτεί το πραγματικό ενδιαφέρον του κάθε συμμετέχοντος. Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης δεν απεστάλησαν προσκλήσεις προς τους φορείς της περιοχής οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους με εξαίρεση την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οποία δια του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας κυρίου Γέρου μας ενημέρωσε πως δεν πληροφορήθηκαν για την εκδήλωση εγκαίρως και ζήτησαν ενημέρωση σχετικά με το θέμα.
Στην ανοιχτή πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι Βουλετές Φλώρινας Κώστας Σέλτσας και Πέλλας Γιάννης Σηφάκης.
Ο Κύριος Σέλτσας στην ομιλία του αναφέρθηκε στη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης εκφράζοντας έντονα την δυσαρέσκειά του για την έδρα του Φορέα που θα είναι η Καστορια αλλά τόνισε την δημιουργία παραρτήματος στο Αμύνταιο ενώ παράλληλα δήλωσε πως παραμένει στο πλευρό της λίμνης και του Συλλόγου . Ο κύριος Σηφάκης στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναφορά στα μεγάλα προβλήματα της Βεγορίτιδας, στην προσωπική του συμμετοχή για εύρεση λύσεων και χαιρέτησε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης ο οποίος θα λύσει μια σειρά προβλημάτων που ταλανίζουν την Βεγορίτιδα .
Υπήρξε έντονη συζήτηση με το κοινό και διατρανώθηκε η θέληση κατοίκων και Συλλόγου να εντείνουν τους αγώνες τους για την σωτηρία της λίμνης Βεγορίτιδας έτσι ώστε η λίμνη Βεγορίτιδα να ξαναβρεί την παλιά της μορφή και να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
Η εκδήλωσε μεταδώθηκε ζωντάνα στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook και σας παραθέτουμε τα link:
https://www.facebook.com/S.P.Vegoritidas/videos/2070882652925197/
https://www.facebook.com/S.P.Vegoritidas/videos/2070981052915357/

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση