Συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος λόγος

1 Min Read

Σήμερα, δεν υπάρχει λόγος της αριστεράς και της δεξιάς, υπάρχει λόγος συμπολιτευόμενος και ντιπολιτευόμενος, λένε πολλοί. Από την άλλη πάλι, υπάρχει η αντίθετη άποψη, εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι παραδοσιακές πολιτικές διαχωριστικές γραμμές εξακολουθούν και σήμερα να υφίστανται.
Αξιόλογοι πολιτικοί στοχαστές, όπως ο Anthony Giddens, υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί η σημασία της τομής μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς ή ότι δεν έχει αναλυτική χρησιμότητα (Sartori). To ζήτημα, λοιπόν, είναι αν η τομή δεξιάς/αριστεράς, που γεννήθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση, έχει διαχρονικό χαρακτήρα και επιπλέον ένα ζητούμενο είναι αν εξακολουθούν τα διακυβεύματα εκείνης της εποχής να ισχύουν στο σήμερα.
Πολλά έχουν αλλάξει, αλλά και πολλά έχουν μείνει ίδια. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη να ακούσουν ξεκάθαρες απόψεις. Απόψεις που δεν θα έχουν ψηφοθηρικό χαρακτήρα από ανθρώπους που δεν θα προσπαθούν να ψαρέψουν στο γνωστόμεσαίο χώρο.

Το στοίχημα, λοιπόν, για τους πολιτικούς σχηματισμούς, που θέλουν να ξεφύγουν από τις στείρες ταυτολογίες, είναι να αναζητήσουν αυτό τον ξεκάθαρο ρόλο, έστω και με το ρίσκο να χάσουν κάποιους ψηφοφόρους. «Πρέπει να σπάσεις αυγά για να κάνεις ομελέτα» και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ιδεολογικός χώρος πρέπει να αναλάβει
τις ευθύνες του.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση