Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας δίνει το υπουργείο Ενέργειας

2 Min Read

Συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών από το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, έδωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ενόψει της χειμερινής περιόδου. Μόνωση των χώρων που θερμαίνονται, σταθερή θερμοκρασία στον θερμοστάτη, εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα καλοριφέρ και καλή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, είναι μερικές από τις συμβουλές που δίνει το ΥΠΕΝ.

Προκείμενου να μην φύγει η ζέστη από τους χώρους του σπιτιού, προτείνεται το κλείσιμο των καλοριφέρ και των εσωτερικών θυρών που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Επίσης συστήνεται να μην είναι «εγκλωβισμένα» τα σώματα, να μην είναι δηλαδή σκεπασμένα ή να μην υπάρχει μπροστά τους έπιπλο. Η τοποθέτηση μονωτικών ταινιών στα παράθυρα ή η χρήση κουρτινών, μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας.

Όσον αφορά στις ηλεκτρικές συσκευές, πρέπει να ελέγχονται τα μονωτικά λάστιχα στις πόρτες ψυγείων, καταψυκτών και φούρνων προκειμένου να αντικατασταθούν αν δεν εφαρμόζουν καλά μιας και αυτό προκαλεί απώλεια θέρμανσης ή ψύξης και κατά συνέπεια απώλεια ενέργειας. Το υπουργείο συστήνει τον περιορισμό της διάρκειας ανοιχτής πόρτας στα ψυγεία και την ρύθμιση του θερμοστάτη σε υψηλότερη θερμοκρασία. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση συσκευών όπως ψυγείο, καταψύκτης, στεγνωτήριο ρούχων μακριά από εστίες θέρμανσης.

Πλύσιμο ρούχων στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία και κλείσιμο των συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής, μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν μειωθεί ο φωτισμός των οθονών τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Μερικές ακόμη συμβουλές που προτείνει το ΥΠΕΝ είναι:

  • Όταν δεν χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
  • Κλείνουμε το φούρνο μας 10 – 15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει επαρκεί για να ετοιμαστεί το φαγητό μας.
  • Τα μαγειρικά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν καλά στα μάτια της κουζίνας.
  • Όπου είναι εφικτό όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
  • Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
  • Εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα.
  • Εγκατάσταση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη

Όλγα Τουφεγγοπούλου- www.xronoskozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση