Συναγερμός για τους 500 νεκρούς αργυροπελεκάνους στην Πρέσπα από τη γρίπη των πτηνών

4 Min Read

Μαζική θανή αργυροπελέκανων από τη γρίπη των πτηνών διαπιστώθηκε στη Μικρή Πρέσπα όπου σε αποικίες καταμετρήθηκαν 574 νεκρά πουλιά.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

- Advertisement -

Ωστόσο, όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και την θανή περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από τη γρίπη των πτηνών.

«Στις μετρήσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στις αποικίες, χρησιμοποιώντας drone και τηλεσκόπια, είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει» τονίζει η κ.Μαλακού. Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Σκεφτείτε ότι ο αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηρισμένο ως “ σχεδόν απειλούμενο” είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά» διευκρίνισε η κ. Μαλακού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα η περισυλλογή.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όπως μας έχει συσταθεί από τα πρωτόκολλα. Δεν συστήνεται η χρήση απολυμαντικών στις αποικίες αλλά η άμεση απομάκρυνση των νεκρών προκειμένου μάλιστα και μέχρι τον Μάιο να μπορέσουν να φωλιάσουν ξανά αργυροπελεκάνοι».

Στην περιοχή βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ο οποίος σε δήλωση έκανε λόγο για νέες δυσκολίες στην Περιφέρεια μας με την επιζωοτία της γρίπης των πτηνών που ενέσκηψε.
“Μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Δημαρχείο Πρεσπών και την επιτόπια επίσκεψη στη μικρή Πρέσπα και στις αποικίες των αργυροπελεκάνων, διαπιστώθηκε η ραγδαία μετάδοση της νόσου μεταξύ των άτυχων πτηνών. Περισσότερα από 600 άτομα έχουν νοσήσει και πεθάνει σε μικρό χρονικό διάστημα στη μικρή Πρέσπα ενώ και στην Καστοριά, και στη Χειμαδίτιδα εντοπίστηκαν νεκρά πουλιά. Οδηγίες βιοασφάλειας έχουν ανακοινωθεί από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Για το θέμα, σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Δυτική Μακεδονία ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και θα πραγματοποιηθούν παρουσία του έκτακτες συσκέψεις στις Πρέσπες στις 2.00 το μεσημέρι και στη συνέχεια στην Καστοριά στις 5.00 το απόγευμα.
Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ
Μοιραστείτε την είδηση