Tου Σωκράτη Μουτίδη
Τα όσα ανέδειξε το ρεπορτάζ του «Χ» στο φύλλο του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου για το ισχυρό πλήγμα που θα δεχθεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας από την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα, απασχόλησε και πρωταγωνίστησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, το οποίο έγινε με τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Δευτέρας. Ο Πρύτανης Θόδωρος Θεοδουλίδης ενημέρωσε το σώμα για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν με τον ορισμό της ελάχιστης βάσης εισαγωγής καθώς και για τις διαθέσεις της Υπουργού Κεραμέως η οποία κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων το απόγευμα της Δευτέρας εμφανίστηκε ανυποχώρητη στην θέσπιση ελάχιστης βάσης για κάθε τμήμα, όπως αυτή θα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμολογιών σε κάθε επιστημονικό πεδίο.
Ο κ. Θεοδουλίδης επιβεβαίωσε τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε τα οποία λένε πως από τους 1717 εισακτέους που είχε το ίδρυμα το 2020, οι εισακτέοι του 2021 θα είναι 453. Οι σχολές των Γρεβενών κλείνουν με όλα τα σενάρια και το μεγαλύτερο πλήγμα από κλειστά τμήματα δέχεται η Κοζάνη. Μικρότερες απώλειες υπολογίζονται για την Καστοριά, την Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα.
Συνολικά 10 από 22 τμήματα θα έχουν εξαιρετικά μικρό αριθμό εισακτέων κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξει κίνδυνος μη βιωσιμότητας που θα οδηγήσει σε κλείσιμο.
Ανυποχώρητη η Υπουργός Παιδείας
Ο κ. Θεοδουλίδης ενημέρωσε το όργανο από «πρώτο χέρι» για το τι συζήτησε η Υπουργός με τους Πρυτάνεις. Όπως είπε, φάνηκε πως η Υπουργός είναι αποφασισμένη να προχωρήσει χωρίς αλλαγές στην εφαρμογή του νομοσχεδίου καθώς η πολιτική απόφαση έχει ήδη παρθεί. Μάλιστα ανέφερε στους Πρυτάνεις πως «το νομοσχέδιο και η συγκεκριμένη θέσπιση της κατώτατης βάσης εισαγωγής, τυγχάνει μεγάλης αποδοχής από την ελληνική κοινωνία και θα έπρεπε να μιλάμε για άλλα θέματα όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και όχι την βάση εισαγωγής που αποτελεί λεπτομέρεια».
Ο Πρύτανης, μεταφέροντας τα λόγια της Υπουργού, τόνισε πως η ίδια δήλωσε πως θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τα περιφερειακά ιδρύματα που πλήττονται καθώς υπάρχουν και «ειδικές σκέψεις για μερικά από αυτά» αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Για την Υπουργό Παιδείας αποτελεί καινοτομία το μέτρο του παράλληλου μηχανογραφικού που θα υπάρχει για τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μάλιστα για να ισχυροποιήσει το επιχείρημά της είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου το 25% των καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Τι ζήτησαν οι Πρυτάνεις
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζήτησε από την Υπουργό τα στοιχεία που έχει και οδηγούν την ίδια στο να «κατεβάσει» ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Τα στοιχεία αυτά δεν δόθηκαν και σύμφωνα με τις προβλέψεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων οι εισακτέοι του 2021 θα αποτελούν το 42% των φοιτητών του 2020, δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς δεν θα «περάσουν». Αυτό προκύπτει από τον υπολογισμού των περυσινών βάσεων και σύμφωνα με την εξίσωση του Υπουργείου Παιδείας, από κάθε επιστημονικό πεδίο θα λαμβάνεται ο μέσος όρος των βαθμολογιών και κάθε ποσοστό που θα προκύπτει θα αποτελεί και την βάση εισαγωγής. Αυτό θα αποτελέσει και την ελάχιστη βάση και θα υπάρχει η δυνατότητα το κάθε τμήμα να αυξάνει την βάση του (εύρος από 80% έως 120%). Όλα τα παραπάνω ισχύουν για τους εισακτέους από τα γενικά λύκεια. Να σημειωθεί πως ο αριθμός των εισακτέων που έχει υπολογιστεί από τα Πανεπιστήμια, δεν αποτελεί τον τελικό αριθμό που θα μείνουν στα Ιδρύματα αφού δεν υπολογίζονται οι μετεγγραφές.
Απογοήτευση στο Πανεπιστήμιο
Ο Πρύτανης Θόδωρος Θεοδουλίδης μετέφερε την αγωνία του στο σώμα για το μέλλον του Πανεπιστημιακού ιδρύματος της Δυτικής Μακεδονίας. Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Συγκλήτου και την Πέμπτη το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με φορείς και Βουλευτές της περιοχή για το θέμα που προκύπτει από τους οποίους και θα ζητηθούν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για να προστατευτούν τα τμήματα του ιδρύματος. «Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι η μείωση του αριθμού του εισακτέων συνολικά κάτι που το Υπουργείο δεν αποφασίζει. Να μειώσει δηλαδή τους εισακτέους από τα κεντρικά πανεπιστήμια τα οποία μάλιστα το επιθυμούν! Ενδεικτικά να αναφέρω πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης πέρυσι εισήχθησαν στα μεγάλα πανεπιστήμια συνολικά 77 χιλιάδες φοιτητές ενώ τα πανεπιστήμια ζήτησαν 56 χιλιάδες. Αυτή η διαφορά είναι ουσιαστικά το νούμερο που η Υπουργός θέλει να «κόψει». Άρα καταλήγουμε στο ότι το Υπουργείο θα πρέπει να δεχθεί και να σεβαστεί τις αποφάσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για το πόσους φοιτητές επιθυμούν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδουλίδης.
Η δυναμική του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σήμερα
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που προέκυψε από την συγχώνευση του ΤΕΙ και ΑΕΙ, έχει 316 υποψήφιους διδάκτορες, 27 μεταπτυχιακά προγράμματα, 670 ερευνητές, 15 εκ ευρώ έσοδα από ερευνητικά προγράμματα, 145 διμερείς συμφωνίες, 27 μνημόνια συνεργασίας με 25 ευρωπαϊκές χώρες και 15 χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, πολλές συνεργασίες με εθνικούς φορείς και «τρέχει» μεγάλα έργα περίπου 65 εκ. ευρώ και σε βάθος 5ετίας ο προγραμματισμός σε υποδομές αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ.
Τι είπε το δημοτικό συμβούλιο
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Ιωαννίδης κατηγόρησε τον δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα για έλλειψη πρότασης για το συγκεκριμένο θέμα. «Περίμενα από τον Δήμαρχο μια πρόταση και όχι απλά μια ανάλυση του νόμου, ούτε μια ακόμη επιστολή διαμαρτυρίας που θα στείλει. Περίμενα να μας πει τι θα κάνει για να αποτρέψει αυτό που θα συμβεί. Να θυμίσω επίσης πως ο Δήμαρχος το 2018, ήταν αντίθετος στην συγχώνευση η οποία αν δεν είχε προχωρήσει τότε σήμερα το πανεπιστήμιο δεν θα ήταν ισχυρό και δεν θα υπήρχε! Ο δήμαρχος προτίμησε να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια τότε που ήταν και προεκλογική περίοδος. Οι πρωτοβουλίες παίρνονται για να στηρίξουμε τον τόπο και όχι για να στηρίξουμε κυβερνήσεις, όπως μας είχε κατηγορήσει τότε ο κ. Μαλούτας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης, λαμβάνοντας σε υψηλούς τόνους την απάντηση του Δημάρχου πως «την ώρα που την Τετάρτη γίνεται η Σύγκλητος, την Πέμπτη συνάντηση με φορείς και το νομοσχέδιο σε διαβούλευση λίγες μέρες τι πρόταση να φέρουμε; Πρέπει να προηγηθεί συζήτηση. Σαν δημοτική αρχή δεν κρυφτήκαμε ποτέ σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Όσον αφορά στην απόφαση της συγχώνευσης η ιστορία θα το κρίνει αν ήταν σωστή η όχι» απάντησε ο κ. Μαλούτας.
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει την τύχη να έχει τον κ. Θεοδουλίδη Πρύτανη και τον κ. Σαριαννίδη Αντιπρύτανη και παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μας καθοδηγούν για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου» τόνισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μετάβαση για τον Δήμο Κοζάνης» Κυριάκος Μιχαηλίδης. «Μεγάλη επίπτωση στις σχολές της Κοζάνης θα έχει το νομοσχέδιο. Θα πρέπει να θωρακίσουμε το Πανεπιστήμιο και την Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης γιατί όλα αυτά θα αποτελέσουν δούρειους ίππους για δυσάρεστες εξελίξεις» είπε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Κοζάνη Μπροστά» Βαγγέλης Σημανδράκος. Τέλος ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νόντας Στολτίδης στηλίτευσε την κίνηση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου να φέρνει μέσα στην πανδημία προς διαβούλευση ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο: «ο γενικότερος σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι η προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και από την τροπολογία για τα κολλέγια» είπε χαρακτηριστικά.