37 επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τον ιό της γρίπης, στελέχους Η1Ν1, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα από το ΚΕΛΠΝΟ. Οι θάνατοι, είναι κατά 5 λιγότεροι από την περίοδο 2017-2018, όμως, οι ειδικοί βλέποντας πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξάνεται συγκριτικά με την περυσινή ίδια περίοδο, εκτιμoύν πως οι θάνατοι θα αυξηθούν, χωρίς, ωστόσο, ακόμη να προκύπτουν ασφαλή συμπεράσματα.
«Οι ασθενείς που έχουν βαριά γρίπη καταλήγουν, κυρίως από πνευμονία, η οποία δεν θεραπεύεται, καθώς προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μάλιστα, άτομα που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, φαίνεται πως κάνουν αιμορραγική πνευμονία. Αυτή είναι και η βασική αιτία θανάτου γι’ αυτό και δεν πρέπει να υποτιμάται κάθε τέτοια κατάσταση. Βέβαια δεν κινδυνεύουν όλοι εξίσου από σοβαρές επιπλοκές του ιού της γρίπης, αφού οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον ιό αποτελεσματικά» δηλώνει ο παθολόγος και λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να προβλεφθεί η χρονική διάρκεια έξαρσης της γρίπης. Μάλιστα, ο κ. Ρωμιόπουλος έδωσε χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα στελέχη της επικίνδυνης γρίπης με πρώτο το Η3Ν2, εν συνεχεία τον τύπο «Β» και στη συνέχεια τον Η1Ν1 που «χτυπάει» την Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στα μέτρα προστασίας τα άτομα με επιβαρυντικό παράγοντα και γενικά όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Περισσότερο εκτεθειμένοι είναι όσοι βρίσκονται υπό συνθήκες συνωστισμού.
«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο είναι αρκετά αποτελεσματικό έναντι του Η1Ν1 και του ιού «Β», ενώ είναι μέτρια αποτελεσματικό έναντι του Η3Ν2. Αυτό σημαίνει ότι στην χώρα μας αν είχε εμβολιαστεί μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού, ενδεχομένως ο αριθμός των θανόντων θα ήταν πολύ μικρότερος» τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.
«Δυστυχώς οι Έλληνες δεν εμβολιάζονται» πρόσθεσε ο κ. Ρωμιόπουλος, ακόμη και αυτοί που είναι υποχρεωτικό να εμβολιαστούν και εργάζονται σε νοσοκομεία ή σχολεία. Ο εμβολιασμός είναι καθοριστικός για την προστασία από τον ιό της γρίπης, σε συνδυασμό με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα θα αναλύσουν ειδικοί, στην μεγάλη ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο «Κοβεντάρειο».
«Πήραμε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Κοζάνης να κάνουμε μια ανοιχτή συνάντηση με τον κόσμο την επόμενη Τετάρτη. Εκεί θα προσπαθήσουμε να λύσουμε απορίες που δημιουργούνται και να διώξουμε τους φόβους που τυχόν υπάρχουν πάνω στο θέμα του ιού της γρίπης» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χαράλαμπος Τσεβεκίδης.
Σωκράτης Μουτίδης