Συναντήσεις της ΚΟ ΚΚΕ για την τηλεθέρμανση

5 Min Read

Με πρωτοβουλία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής τον Αντώνη Τσάκωνα μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο με τη Λαϊκή Συσπείρωση πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 4/8 με τη Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Ιωάννα Γκανάτσα , καθώς και με τη Διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, σχετικά με
τα προβλήματα που προκύπτουν με τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης στο Δήμο Κοζάνης . Αντίστοιχη συνάντηση στην οποία συμμετείχε και η Αντωνία Χόλμπα Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής συσπείρωσης στο Δήμο Εορδαίας, έγινε στις 5/8 με τον Πρόεδρο της ΔΕΤΗΠ (Δημοτική Επιχείρηση ΤΗλεθερμανσης Πτολεμαΐδας) κ. Καρακασίδη και τη Δ/ντρια κ. Καλαϊτζίδου, για την Πτολεμαΐδα.

Τόσο ο Πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ, τα υπηρεσιακά στελέχη των επιχειρήσεων (ΔΕΥΑΚ και ΔΕΤΗΠ) όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους με βάσει και της εξελίξεις στην απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των μονάδων , αν μπορεί να παρέχεται σταθερά η επαρκής ποσότητα θερμικής ενέργειας για τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων όπως επίσης και για την εξέλιξη των τιμών
τηλεθέρμανσης .
Από την πλευρά του ΚΚΕ, αρχικά, αναφέρθηκε στην επιχειρηματική δράση των ΔΕΥΑ και ΔΕΤΗΠ, που θεωρούν το νερό και τη θέρμανση εμπορεύματα και όχι κοινωνικά αγαθά ,μπαίνουν στη λογική του κόστους με βάσει την οποία διαμορφώνεται και η τιμή πώλησης ενώ οι εξελίξεις στην ενέργεια επιταχύνουν αλλά και κάνουν πιο φανερή την επιχειρηματική λειτουργία τους.
Επίσης τονίστηκε ότι είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι η «απελευθέρωση» της Ενέργειας σε αυτή τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι στρατηγική του κεφαλαίου. Δεν αποτελεί γενικά πολιτική «εκσυγχρονισμού» ούτε έχει ως στόχο τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η δημιουργία ευνοϊκών όρων για την άμεση δραστηριοποίηση επιχειρηματικών ομίλων τόσο στην κατασκευή νέων μονάδων όσο και στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με σκοπό τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου από την αξιοποίηση των ενεργειακών αναγκών. Γι αυτό δημιουργείται ενεργειακός χώρος από την απολιγνιτοποίηση, με διευκόλυνση επενδύσεων ακόμη και σε περιοχές Natura, εύκολα αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις κλπ. Ταυτόχρονα εντείνουν την αντεργατική επίθεση (ελαστική εργασία, χειρότεροι όροι και αμοιβής και εργασίας, κατάργηση ΣΣΕ κ.α.).
Με βάση αυτές τις εξελίξεις που άρχισαν ακόμη από τη δεκαετία του 1990 με την ιδιωτικοποίηση-απελευθέρωση της ΔΕΗ, πολιτική της ΕΕ, που όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα η μια συμπλήρωνε την άλλη στην υλοποίηση του καπιταλιστικού σχεδιασμού αλλά και με τη συναίνεση των εργοδοτικών – κυβερνητικών πλειοψηφιών στις διοικήσεις των συνδικάτων των εργαζομένων , φθάσαμε να
αντιμετωπίζουμε σήμερα το πρόβλημα της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας , τα υψηλά ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στην περιοχή, την αύξηση της ενεργειακής φτώχιας με βάσει τις τιμολογήσεις στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς ενέργειας .

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας (πχ λιγνίτης, νερά, αιολική, ηλιακή)προσδιορίζοντας τις κατάλληλες χρήσεις –περιοχές-τεχνολογίες, μεγέθη μέσα από ένα ενιαίο, κρατικό φορέα ενέργειας στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Τότε μόνο το ρεύμα το νερό, η θέρμανση θα είναι κοινωνικά αγαθά και όχι εμπόρευμα.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αντώνης Τσάκωνας , τόνισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, για την τηλεθέρμανση, οργανωμένα, να απαιτήσουν:
o Ούτε μια ώρα διακοπή τηλεθέρμανσης
o Καμία αύξηση τιμολογίου λαϊκής κατανάλωσης. Όχι στην ενεργειακή φτώχεια. Θέρμανση και ρεύμα φθηνά για το λαό
o Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία μείωση μισθού καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
o Επέκταση και σε άλλους οικισμούς του δικτύου τηλεθέρμανσης. Πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του και τη συντήρησή του.
o Να μην πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης. Όχι στο κλείσιμο μονάδων και ορυχείων. Μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος
Σε αυτή την κατεύθυνση τα στελέχη του , τα μέλη του μέσα από τα σωματεία και τους φορείς που ανήκουν  θα βοηθήσουν στην οργάνωση και θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Από το Γραφείο Τύπου
Της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,
Μοιραστείτε την είδηση