Συνάντηση για τις ζημιές από τον παγετό με συμμετοχή του ΕΛΓΑ και αγροτών

5 Min Read

Τονίστηκε η ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Με αγρότες και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλη Χαρούμενου, με αντικείμενο την καταγραφή και την αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσε ο παγετός του Μαρτίου στις καλλιέργειες της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο κ. Αμανατίδης, πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων που προγραμματίζονται σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας. «Συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε με ενέργειες ουσίας και αυτό κάναμε και σήμερα, όπου παρουσιάστηκε η εικόνα των καλλιεργειών μετά τις ζημιές και δόθηκαν απαντήσεις από την πλευρά του ΕΛΓΑ», σημείωσε, αναφερόμενος στις πληγείσες περιοχές του κάμπου του Αμυνταίου και στον άξονα Κομνηνά – Μεσόβουνο – Πύργοι στην Π.Ε. Κοζάνης. 

«Στη συνέχεια θα προσδιοριστεί το περίγραμμα της περιοχής που υπέστη ζημιές, καθώς και το ύψος των καταστροφών. Ακολούθως, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ θα παρουσιάσει τις σκέψεις του και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών, προς όφελος των γεωργών», τόνισε ο κ. Αμανατίδης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Σούλη Αϊβαζίδη, το μέγεθος των ζημιών είναι μεγάλο, ωστόσο ο κανονισμός του ΕΛΓΑ παραμένει «αναχρονιστικός», καθώς δεν καλύπτει ούτε τις απώλειες στο προανθικό στάδιο ούτε τη μείωση της παραγωγής γάλακτος. «Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφικά φαινόμενα», τόνισε, επισημαίνοντας πως οι ζημιές από τον παγετό προστίθενται στα ήδη σοβαρά προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και η αδυναμία του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου σε όλα τα στάδια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, βρίσκονται «σε τεντωμένο σχοινί» για την επιβίωσή τους, μετά τις καταστροφές που υπέστησαν για ακόμη μία χρονιά. Οι αγρότες ζητούν άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές των προηγούμενων ετών, επίσπευση των εκτιμήσεων από τον πρόσφατο παγετό στο Δήμο Εορδαίας και στο Αμύνταιο, αναγγελία για όλες τις ποικιλίες βιομηχανικών ροδάκινων και αποζημίωση στο 100% για τις δενδροκαλλιέργειες και την απώλεια γάλακτος.

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το πρόβλημά μας. Πριν ένα μήνα ήμασταν στους δρόμους και αμέσως μετά ήρθε μία ακόμη ζημιά, με τα ίδια διαχρονικά αιτήματα», σημείωσε ο κ. Αϊβαζίδης. Όπως είπε, η ζημιά είναι ήδη εμφανής, με την καταστροφή στα κεράσια να φτάνει το 100%, ενώ στα μήλα ευελπιστούν να μην είναι τόσο μεγάλη – κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Η Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου και ταμίας της ΕΘ.Ε.Α.Σ., Διαμάντω Κρητικού, επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε στην περιοχή είναι πως πολλές ποικιλίες δενδροκαλλιεργειών δεν βρίσκονταν σε στάδιο κατάλληλο ώστε να δηλωθούν εγκαίρως για αποζημίωση. «Αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί κάποιες ποικιλίες του συμπύρηνου ροδάκινου, ωστόσο αυτό δεν αρκεί. Βλέπουμε καθημερινά τα άνθη να πέφτουν από τα δέντρα και ζητούμε να δοθεί παράταση, ώστε να μπορέσουμε να δηλώσουμε το σύνολο των ποικιλιών», τόνισε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης πρόβλεψης για προκαταβολές στους παραγωγούς, δεδομένου ότι έρχονται από τρεις συνεχόμενες ζημιογόνες χρονιές, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης ρευστότητας.

Οι αγρότες ζητούν επίσης την άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτει πλήρως την παραγωγή και το κεφάλαιο από κάθε φυσικό κίνδυνο, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Υπογραμμίζουν ότι αυτό προϋποθέτει τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Παράλληλα, ζητούν ενίσχυση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων. 

Στον κανονισμό του ΕΛΓΑ στάθηκε και ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως απαιτείται τροποποίηση προς πολλές κατευθύνσεις, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών. «Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ασφαλώς θα τροποποιηθεί αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι. Πρέπει να γίνει μια ευρεία τροποποίηση προς πολλές κατευθύνσεις» τόνισε ο ίδιος.

«Ζητούμε να γίνονται γρήγορες εκτιμήσεις των προβλημάτων μας και να αποζημιωθούμε, γιατί οι αγροτικοί παραγωγοί και η αγροτική οικονομία, δυστυχώς, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Εμείς στην περιοχή είμαστε σε προανθικό στάδιο και δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να μπορέσουν οι αγρότες να παράγουν και να μείνουν στα χωράφια τους», κατέληξε ο κ. Αϊβαζίδης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση