Την Τετάρτη η συνάντηση για τα κρίσιμα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας
Την Τετάρτη, 23 Ιουλίου, στις 11:30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Περιφερειάρχη και βουλευτών. Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας είχε αποστείλει εκ νέου επιστολή ζητώντας συνάντηση εργασίας για την επίλυση των επιτακτικών θεμάτων που απασχολούν την περιοχή.
Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε πως η συνάντηση έρχεται μετά από πολύμηνη αναμονή και τόνισε την ανάγκη άμεσης δράσης για τα προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας. «Η κατάσταση είναι ασφυκτικά πιεστική και απαιτεί λύσεις τώρα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι και δεν εμπιστεύονται πλέον κανέναν.
Αναφερόμενος στη σοβαρή κατάσταση της περιοχής, υπογράμμισε ότι «η Δυτική Μακεδονία θυμίζει περιοχή ερημοποίησης και η κοινωνία είναι σε κατάσταση φτώχειας». Πρόσθεσε ότι η περιοχή πλήττεται από εσωτερική μετανάστευση, με νέους να φεύγουν και να μην επιστρέφουν, προκαλώντας περαιτέρω αποδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας.

Η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και το υπόμνημα
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, μιλώντας στο «Χ», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μελλοντική συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, παρά τη μεγάλη καθυστέρηση. «Παρότι άργησε να έρθει η συνάντηση, είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό, εκτιμώντας και όλα όσα έχουν συμβεί γενικότερα το τελευταίο διάστημα», ανέφερε.
Ο κ. Κεπαπτσόγλου πρόσθεσε ότι στη συνάντηση θα παρίστανται όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές, προκειμένου να συζητηθεί το υπόμνημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας. Σημείωσε πως τα προβλήματα είχαν τεθεί στον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 3 Απριλίου, ενόψει των ανακοινώσεων της ΔΕΗ από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της κ. Στάσση.
Το υπόμνημα που έχει συνταχθεί κατά ομάδες περιλαμβάνει μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως είναι τα ενεργειακά, η απασχόληση, τα κίνητρα για επενδύσεις, οι στρατιωτικές υποδομές, το προσωπικό των ΟΤΑ και η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, ενώ περιλαμβάνει και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Επίσης, έχει εμπλουτιστεί με το ζήτημα της άγριας πανίδας (αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι), που είναι σε υπερπληθυσμό, με την παρουσία τους σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Μακεδονίας το τελευταίο διάστημα να είναι σχεδόν καθημερινή.
«Δεν ξυπνήσαμε ένα πρωί και θέλαμε να ζητήσουμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Κουραστήκαμε να ακούμε τα ίδια και τα ίδια επί μήνες και δυστυχώς να είμαστε πάλι στην ίδια αφετηρία», τόνισε ο κ. Κεπαπτσόγλου.
«Η Δυτική Μακεδονία θυμίζει περιοχή ερημοποίησης σε κατάσταση φτώχειας»
Όπως ανέφερε ο κ. Κεπαπτσόγλου, έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για ασφυκτικά πιεστική κατάσταση στη Δυτική Μακεδονία καθώς «είναι κοινή ομολογία πλέον ότι η περιοχή θυμίζει περιοχή ερημοποίησης και η κοινωνία είναι σε κατάσταση φτώχειας». Όπως τόνισε, είναι πολύ έντονη η χρονική στιγμή καθώς αρχίζει και φεύγει ο πληθυσμός από τη Δυτική Μακεδονία για εσωτερική μετανάστευση. Κυρίως σε τουριστικές περιοχές που φεύγουν για σεζόν. «Αυτό αρχίζει και θυμίζει περιόδους της δεκαετίας του ’50 που ο κόσμος έφευγε για εξωτερική μετανάστευση. Βλέποντας και κρίνοντας τουλάχιστον από την περίπτωση της Καστοριάς έχουμε και τέτοια φαινόμενα. Η διαφορά είναι όμως ότι φεύγουν άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών, μη έχοντας να κάνουν κάτι άλλο εδώ, έχοντας όμως δημιουργήσει υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν», υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε, το πρόβλημα ειδικά με τους εσωτερικούς μετανάστες, που είναι κυρίως ηλικίας 18-40 ετών, οι περισσότεροι από αυτούς δεν επιστρέφουν πίσω. «Μετά από μια – δύο ίσως και τρεις συνεχόμενες χρονιές, που φεύγουν οι νέοι άνθρωποι και βλέποντας ότι η κατάσταση εδώ δεν αλλάζει θετικά αλλά αλλάζει περισσότερο αρνητικά, αρχίζουν και δημιουργούν και φτιάχνουν τις ζωές τους σε εκείνες τις περιοχές, με οποιοδήποτε τρόπο, αλλάζοντας ακόμη και την εργασία τους. Και αυτό είναι το ανησυχητικό», είπε.

Καθυστερήσεις από την Κυβέρνηση
Ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ότι, παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης, έξι χρόνια μετά δεν υπάρχουν απτά αποτελέσματα και έργα. Αν και υπάρχει πρόθεση, όπως ανέφερε, η αποτελεσματικότητα για την ολοκλήρωση των έργων και την εξυπηρέτηση των τελικών χρηστών, που είναι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, εξακολουθεί να λείπει.
«Καλό το ΔΑΜ, αλλά έχουν περάσει έξι χρόνια και δεν έχει τίποτα. Οι διαδικασίες των έργων προχωρούν με ρυθμό χελώνας και δεν έχουν προτεραιότητα στη διαχείριση ή τις αδειοδοτήσεις. Με αυτόν τον ρυθμό, όλα τα έργα θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, όμως σε πέντε χρόνια δεν θα υπάρχει ψυχή ζώσα. Δεν θέλουμε να γίνουν έργα που, όταν ολοκληρωθούν, να μην έχουν τελικούς χρήστες. Αυτό θα είναι άδικο και δικαίως θα λένε ότι κακώς δόθηκαν όλα τα χρήματα στη Δυτική Μακεδονία», σημείωσε. Ζήτησε άμεσα μέτρα για τη συγκράτηση του πληθυσμού που έχει απομείνει, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν δράσεις, «θα φύγουν και οι υπόλοιποι».
Αυτή η μείωση του πληθυσμού, όπως υπογράμμισε, έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις καθώς μειώνονται οι επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση ο ενεργός πληθυσμός, ενώ η ανεργία αυξάνεται σε μια περιοχή που πλήττεται από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. «Είναι μια ατέρμονη διαδικασία χωρίς τέλος», σημείωσε.
Το κεφάλαιο ενέργειας και ΑΠΕ
Σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτσόγλου, υπάρχει μια προτεραιοποίηση που, κατά την άποψή του, ευνοεί πάντα τους ιδιώτες, όπως συμβαίνει στον τομέα της ενέργειας. «Εμείς δεν μπορούμε να φανταστούμε τη Δυτική Μακεδονία, παρότι ήταν πάντα ο ενεργός ενεργειακός δότης της χώρας, σήμερα να εξακολουθεί να είναι, γεμίζοντας άναρχα με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους συνεχώς απέναντι και να δημιουργούνται εντάσεις. Όλο αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία χωροθέτηση. Δεν έχει γίνει ακόμα το χωροταξικό για τις ΑΠΕ».
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι δήμοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς το κόστος της ενέργειας συνεχώς αυξάνεται. «Κανονικά, θα έπρεπε όλη αυτή η διαφορά να μετακυληθεί στους δημότες. Σε ποιους δημότες; Στους ελάχιστους που έχουν απομείνει και πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερα ποσά ή σε αυτούς που δεν έχουν καν εισόδημα;», είπε. Εξέφρασε την επιθυμία των δήμων να γίνουν παραγωγοί ενέργειας, προκειμένου να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, τονίζοντας πως το κεντρικό κράτος δεν τους βοηθάει σε αυτό το αίτημα. «Προτεραιότητα και σε αυτόν τον τομέα έχουν οι ιδιώτες», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και θεσμικό.

Συνάντηση στην ΠΕΔ την Δευτέρα
Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στα γραφεία της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για να οργανώσουν τις κινήσεις τους ενόψει της συνάντησης της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό. Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα και να σχεδιαστούν οι επόμενες κινήσεις τους.
«Θα πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να σκύψει η κυβέρνηση στα οξεία προβλήματα που έχει η περιοχή και να δοθούν λύσεις, γιατί ακόμη δεν έχουν δοθεί. Πρόθεση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Και όταν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αυτό κουράζει εμάς και τους πολίτες. Οι πολίτες είναι ήδη πολύ κουρασμένοι, δεν πιστεύουν και δεν εμπιστεύονται πλέον κανέναν. Δικαίως θα πω εγώ, γιατί θέλουν να δουν έργα, πράξεις και αποφάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση της ύφεσης στη Δυτική Μακεδονία», κατέληξε ο κ. Κεπαπτσόγλου, στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr