Συνδυασμός “Ελπίδα”: Ένα τσουβάλι ψέματα δεν κρύβουν το μεγάλο ξεπούλημα στην ενέργεια. Το “φθηνό ρεύμα” που έγινε… φθηνιάρικο σποτάκι!

6 Min Read

Πανικόβλητοι και τρομοκρατημένοι από την πραγματικότητα που ξεσκεπάζει ένα, ένα τα ψέματα με τα οποία προσπαθούν να καλύψουν την πολιτική τους ανεπάρκεια, ανίκανοι να αποτρέψουν το μεγάλο έγκλημα και τις ολέθριες επιλογές της Κυβέρνησής τους, που οδηγούν στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, με μηδενικές εγγυήσεις για τον τόπο και τους εργαζόμενους, ο κ. Καρυπίδης και οι συνεργάτες του καταφεύγουν, πού αλλού;- στην παραποίηση της αλήθειας.

Μια αλήθεια που αποκαλύπτει πως το μόνο φθηνό που υπάρχει στην περίπτωση του “φθηνού ρεύματος” είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες.

- Advertisement -

Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής:

– Για το “φθηνό ρεύμα” η Κυβέρνηση δίνει για το 2018, 17,5 εκ. €, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ( για συντομία ΠΔΕ) του κρατικού προϋπολογισμού.

– Από την Περιφέρεια μας κόπηκαν για φέτος 19,9 εκ. € από τη χρηματοδότηση επενδύσεων, σε σχέση με πέρυσι.

Η  τροπολογία για το “φθηνό ρεύμα”  έχει περιορισμένη ισχύ και μικρά γράμματα που όταν διαβαστούν προκύπτει ότι:

1ο Αφορά μόνο έναν χρόνο (2018), αφού δεν ορίζει, όπως θα έπρεπε, με συγκεκριμένο και δεσμευτικό τρόπο το ειδικό τιμολόγιο.

2ο Η έκπτωση δεν θα είναι 30% και δεν θα είναι για όλους (ήδη δεν συμπεριλαμβάνονται οι Επιχειρήσεις). Η τροπολογία που ψηφίσθηκε παραπέμπει σε μια Υπουργική Απόφαση  η οποία σύμφωνα με το ακριβές κείμενο όπως ψηφίσθηκε θα  καθορίζει «…το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, τη διαδικασία, το τρόπο και το χρόνο χορήγησης της, το χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, ….(πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά, άρθρο 26)

Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία, οι απαντήσεις υπάρχουν στη Διαύγεια.

Πιστώσεις  του 2017 (ΑΔΑ: 6ΔΙΖ465ΧΙ8-ΜΟΟ) που για τη ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι 86.200.000€ (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) και οι πιστώσεις 2018 (ΑΔΑ: 6Ξ3Υ465ΧΙ8-ΖΩΡ) που είναι  66.300.000 € (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά). Διαφορά -19,9 εκ €.

Όπως, επίσης υπάρχουν και στο σχετικό άρθρο του “eyro2day” (πατήστε εδώ για να διαβάσετε σχετικά) Με χαρακτηριστική αναφορά στη μεγάλη μείωση του ΠΔΕ στη Δυτική Μακεδονία.

Μια και μιλάμε όμως για μειώσεις, αυτές δυστυχώς δεν σταματούν εδώ. Γιατί ναι μεν μας δίνονται 17,5 εκ. € για το “ρεύμα”, αλλά εκτός απ’ τα 19,9 εκ. € που χάνουμε απ’ το Π.Δ.Ε. έχουμε και μείωση κατά  15εκ€ του Τοπικού Πόρου από τη μείωση του τζίρου της ΔΕΗ που νομοθέτησε η Κυβέρνηση με το νόμο 4389/16, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη μείωση κατά10 εκ €, περίπου, από το επίδομα θέρμανσης για τη Δυτική Μακεδονία.

Τι σημαίνουν αυτές οι απώλειες;

Πολλές χαμένες δουλειές για τους πολίτες, πολλά χαμένα μεροκάματα, χαμένα εισοδήματα, λιγότερα χρήματα στις επιχειρήσεις και μεγάλη μείωση των δυνατοτήτων μας για ανάπτυξη.

Βέβαια, μέσω της ανακοίνωσης- απολογίας τους, πάνε να θολώσουν τα νερά ισχυριζόμενοι, πως αυτό που μειώθηκε είναι το συγχρηματοδοτούμενο τμήμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Και λοιπόν;

Δεν είναι το ίδιο καλάθι; Από αυτό το καλάθι δεν βγαίνουν τα χρήματα για τις επενδύσεις; Όσο μικρότερο είναι αυτό το ποσό τόσο λιγότερο χρήμα θα υπάρχει για επενδύσεις στην Περιφέρεια.

Ο κ. Καρυπίδης αν και διανύει τον τέταρτο χρόνο της θητείας του δεν κατάφερε ακόμα να μάθει πως στο ΕΣΠΑ πρώτα πληρώνονται  τα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και μετά γίνεται  αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τα πάρουμε πίσω;

Ή μήπως επειδή ήταν μαζί με την κ. Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, οι πρώτοι που έσπευσαν να ξελασπώσουν την Κυβέρνηση το καλοκαίρι 2015 δεσμεύοντας τα αποθεματικά της Περιφέρειας μας, προσπαθεί να μας κάνει να το ξεχάσουμε;

Τι σήμαινε αυτή η ενέργεια του;

Για τον ίδιο φυσικά η πρώτη απόδειξη πόσο “καλό παιδί” μπορεί να γίνει, εξ ου και η μετεξέλιξη του σε “αγαπητό παιδί” της Κυβέρνησης.

Για τον τόπο και τους πολίτες όμως σήμαινε πως την πιο κρίσιμη περίοδο, που έκλεινε το προηγούμενο ΕΣΠΑ στέρησε από την Περιφέρεια πόρους  για πληρωμές έργων γεγονός που οδήγησε σε τεράστιες καθυστερήσεις πληρωμών και αυτές με τη σειρά τους, μαζί και με τις υπόλοιπες ολιγωρίες,  οδήγησαν στο Βατερλό της απώλειας των 230 εκ € από το ΕΣΠΑ για τη Δυτική Μακεδονία.

Γι’ αυτό είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων ως Περιφέρεια.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε, την οποία, έστω και άθελα του, παραδέχτηκε και ο ίδιος ο κ. Καρυπίδης πρόσφατα στην Πτολεμαΐδα, όταν θέλοντας να κάνει απολογισμό των ημερών του, ανέφερε τόσα έργα που μόλις και μετά βίας πιάνουν μια σειρά.

Αν το ίδιο επιχειρούσε να κάνει για τις περιβόητες κόκκινες γραμμές του, που έγιναν ήδη “ροζ κορδέλες”, θα χρειαζόταν ολόκληρο τετράδιο.

 

                                                                                                                            Γραφείο Τύπου

Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

Μοιραστείτε την είδηση