Συνδυασμός «Ελπίδα»: Κυβέρνηση- Περιφερειάρχης εμπαίζουν 4 χρόνια τους κατοίκους της Ακρινής – Η πρόταση μας για να προχωρήσει η Μετεγκατάσταση

4 Min Read

Η Κυβέρνηση με αρωγό τον Περιφερειάρχη και τους 7 βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας εμπαίζουν εδώ και 4 χρόνια τους κατοίκους της Ακρινής.

Γι’ αυτό ζητήσαμε τη σύγκληση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για να καταθέσουμε τη πρόταση μας που περιλαμβάνει τέσσερα συγκεκριμένα και άμεσα βήματα που θα βγάλουν τους κατοίκους απ’ το σημερινό τους αδιέξοδο.

- Advertisement -

1ο Την υποβολή ενός Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος μέχρι το Δεκέμβριο με χρηματοδοτικό σχήμα αυτό που ο Νόμος προβλέπει, δηλαδή και με τη συμμετοχή της ΔΕΗ.

Την έκδοση σε ΦΕΚ του Π.Δ. της Μετεγκατάστασης μέχρι το Φεβρουάριο και την κήρυξη της απαλλοτρίωσης της Ακρινής αμέσως μετά.

2ο Σχετικά με την λειτουργία του Αποθέτη Α5 ζητούμε την αυστηρή εφαρμογή των Περιβαλλοντικών Όρων. Ζητούμε να σταματήσει κάθε ενέργεια τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου που να αφορά στα υψόμετρα των αποθέσεων και στη λειτουργία του Αποθέτη Α5 όσο ο οικισμός δεν μετεγκαθίσταται. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει με αποθέσεις στο ύψος μιας 15οροφης οικοδομής, έξω από το σπίτι του, αποθέσεις που ξεπερνούν κατά 40 μέτρα δηλαδή το ύψος ορίζουν οι Περιβαλλοντικοί Όροι.

Για το θέμα αυτό ζητούμε να διερευνηθούν οι ευθύνες της Περιφερε ιακής Αρχής σχετικά με την ανταλλαγή της λειτουργίας του αποθέτη Α5 κατά παράβαση των Περιβαλλοντικών Όρων με πρόσχημα την απόδοση γης 2000 στρ. στους κατοίκους της Ακρινής.

Υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αποδοθούν σε χώρους εξαντλημένων ορυχείων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η πρόταση για την λειτουργία του αποθέτη Α5 παράνομα, εξυπηρετεί τη ΔΕΗ σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων της Ακρινής και των εργαζόμενων .

Ο Περιφερειάρχης που εκ του θεσμικού του ρόλου οφείλει να ελέγχει την τήρηση των Περιβαλλοντικών Όρων από την μια βάζει πρόστιμα και από την άλλη τους παζαρεύει.

3ο Μέχρι σήμερα πάγιο αίτημα σε όλες τις συνελεύσεις ήταν να μην προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση του κάμπου αν δεν γίνει ταυτόχρονα και η απαλλοτρίωση του οικισμού. Οι κάτοικοι εξαπατήθηκαν και σε αυτό, αφού τον Ιούλιο του 2017 δημοσιεύθηκε η κήρυξη της απαλλοτρίωσης όλου του καλλιεργήσιμου αρδευόμενου κάμπου της Ακρινής και σύντομα ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση.

Ο κος Καρυπίδης το γνωρίζει αυτό γιατί πλέον η θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι δεν θα προχωρήσει η εξόρυξη στον κάμπο, αν δεν γίνει η κήρυξη απαλλοτρίωσης της Ακρινής.

Το σίγουρο είναι ότι ο οικισμός έχασε τον ζωτικό του χώρο και οι κάτοικοι ένα διαπραγματευτικό χαρτί χωρίς να έχει προχωρήσει στο ελάχιστο η Μετεγκατάσταση.

Γι αυτό, εκτός από τις δυναμικές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι κάτοικοι, η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν δεν προχωρήσει άμεσα η μετεγκατάσταση του οικισμού είναι μονόδρομος

4ο Η πρότασή μας προς τον Περιφερειάρχη να ζητήσει τις παραιτήσεις των κυβερνητικών Βουλευτών προκύπτει ως επακόλουθο της δικής του προσφιλούς πρακτικής για λιγότερο σημαντικά ζητήματα απ’ την ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια 1200 ανθρώπων στην Ακρινή. Η Κυβέρνηση, οι βουλευτές της και ο συνεργάτης της περιφερειάρχης είχαν δεσμευτεί ότι η Μετεγκατάσταση θα ολοκληρωνόταν τον Σεπτέμβριο του 2017 και σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς εκεί που ήμασταν το 2014. Άρα αν δεν παραιτηθούν για έναν τέτοιο εμπαιγμό για ποιο θέμα θα ζητήσουμε τις παραιτήσεις τους;

 

Μοιραστείτε την είδηση