Συνεχίζεται ή… ελληνική βάφτιση των οπωροκηπευτικών στην Δυτική Μακεδονία- «Γίνονται έλεγχοι» απαντά το Υπουργείο στον Σύλλογο Λαϊκών Αγορών ΠΕ Κοζάνης για τις ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών

3 Min Read

«Γίνονται έλεγχοι» απάντησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση του Προέδρου της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκου Βελόπουλου για τις ελληνοποιήσεις οπωροκηπευτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα είχαν καταγγείλει τα μέλη του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Π.Ε. Κοζάνης και είχε αναδείξει ο «Χ» πριν λίγες εβδομάδες ως κύριο θέμα του.

Ο Σύλλογος κατήγγειλε πως σε πάγκους των λαϊκών αγορών της Δυτικής Μακεδονίας παρατηρούνται φαινόμενα ελληνοποιήσεων προϊόντων όπως ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης. Η ελληνοποίηση αυτή γίνεται είτε στα αρχικά σημεία πώλησης όπως στις λαχαναγορές είτε στα τελικά σημεία πώλησης π.χ. στις λαϊκές αγορές από τους εμπόρους λαϊκών αγορών.

- Advertisement -

Το θέμα έφερε στην Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος με ερώτησή του ζήτησε να μάθει αν το Υπουργείο προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΑΟΚ) προκειμένου να ανασχεθεί η διακίνηση και πώληση των προϊόντων αυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία). Μάλιστα ζήτησε να ενεργοποιηθεί και ο σχετικός μηχανισμός ελέγχων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Το υπουργείο απάντησε πως έλεγχοι γίνονται «σε όλα τα στάδια εμπορίας όσον αφορά στη συμμόρφωση με τα εμπορικά πρότυπα, μετά την πρωτογενή παραγωγή έως και το στάδιο της συσκευασίας – τυποποίησης όσον αφορά στην υγιεινή και ασφάλεια». Ενημέρωσε για την διαδικασία που ακολουθείται κατά την εισαγωγή των οπωροκηπευτικών επισημαίνοντας ότι «στο σύνολο (100%) των εισαγόμενων φορτίων πραγματοποιείται έλεγχος εγγράφων και ταυτότητας σύμφωνα με την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία, ενώ ο φυσικός έλεγχος πραγματοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που το πληροφοριακό σύστημα του ΜΕΝΟ θα υποδείξει».

Τα μέλη του Συλλόγου Λαϊκών Αγορών ΠΕ Κοζάνης είχαν τονίσει πως «το μεγάλο  ζήτημα που τίθεται δεν είναι η διάθεση της ντομάτας και πιπεριάς με “ετικέτα” ως χώρα προέλευσης τις γειτονικές μας χώρες, αλλά το σοβαρό φαινόμενο “ελληνοποίησης” τους σε βάρος των πιστοποιημένων προϊόντων που παράγονται σε περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας από τοπικούς παραγωγούς, εφόσον στα σημεία τελικής πώλησής τους δεν φαίνεται πουθενά προϊόν που να αναγράφει π.χ. “προέλευσης από την Αλβανία” και ο ανυποψίαστος καταναλωτής εξαπατάται αφού τελικά αγοράζει άλλο προϊόν από αυτό που σκόπιμα του πωλείται».

Η απάντηση, μέσω της ερώτησης Βελόπουλου, στον Σύλλογο από το Υπουργείο είναι πως «υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τις ΔΑΟΚ σε όλη την Επικράτεια, ώστε να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η νομοθεσία και να διασφαλίζεται το συμφέρον όλων των νόμιμων επιχειρήσεων και των παραγωγών. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνονται μη συμμορφώσεις, επιβάλλονται άμεσα οι προβλεπόμενες κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4235/2014 (Α΄32) και των εφαρμοστικών διατάξεών του. Οι εν λόγω κυρώσεις είναι διαθέσιμες on line στο σύστημα για όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του συστήματος εποπτείας και ελέγχου».

Σωκράτης Μουτίδης

 

Μοιραστείτε την είδηση