Ανάγκη για νέες επενδύσεις στην περιοχή
Τηλεδιάσκεψη για το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη και του Δημάρχου Κοζάνης, Γιάννη Κοκκαλιάρη. Στη συνάντηση τέθηκαν μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν την περιοχή, με τον κ. Κοκκαλιάρη να επισημαίνει την ανάγκη για νέες επενδύσεις, προκειμένου να συγκρατηθεί η οικονομική και πληθυσμιακή «αιμορραγία» λόγω της απολιγνιτοποίησης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αρνητική εξέλιξη της ματαίωσης της επένδυσης της Sunlight.
Επιδίωξη του δήμου είναι η ανάπτυξη σε κρίσιμα ζητήματα όπως τα ενεργειακά, η πράσινη ανάπτυξη, η κινητικότητα, οι υποδομές, η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, η διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, καθώς και η δημιουργία ευκαιριών για εκμετάλλευση από το παραγωγικό δυναμικό του τόπου, ώστε οι νέοι να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους.
«Ένα μεγάλο κομμάτι είναι οι επενδύσεις που πρόκειται να έρθουν. Περιμέναμε τη Sunlight διότι θα έδινε νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να βρούμε τις αντίστοιχες θέσεις που χάνονται από τη ΔΕΗ και να δημιουργηθούν μεγάλες επιχειρήσεις για να μπορέσει να δουλέψει ο κόσμος. Ένας πολίτης που έχει καλοπληρωμένη εργασία, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία, έχει λύσει το 80% των προβλημάτων του», υπογράμμισε.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης σημείωσε επίσης την έλλειψη χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα υπέρ των τοπικών κοινωνιών. Επισήμανε τη σημασία της εξεύρεσης ενεργειακού χώρου για τους ΟΤΑ και ζήτησε την ενίσχυση της εταιρικής ευθύνης της ΔΕΗ, η οποία πλέον δεν ανήκει στο κράτος. Για το χωροταξικό και τις ΑΠΕ, ο κ. Κοκκαλιάρης τόνισε πως η περιοχή διαθέτει περιβαλλοντική και ενεργειακή κουλτούρα, αλλά πρέπει να επανεξεταστούν οι διαδικασίες υλοποίησης των έργων ΑΠΕ και να αυξηθεί η ανταποδοτικότητα προς τους δήμους. «Βεβαίως γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά έχουμε χάσει τον τοπικό πόρο που είχαμε από τη ΔΕΗ και ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο για τις πρώην λιγνιτικές περιοχές», υπογράμμισε.
«Η μονοκαλλιέργεια που είχαμε μας έδινε την ευρωστία που είχε τα παλαιότερα χρόνια με το λιγνίτη. Τώρα έχουμε χάσει περίπου 30-40% από το ΑΕΠ της περιοχής και ταυτόχρονα διπλασιάζεται η απώλεια πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Κοκκαλιάρης. Συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν αναπτυξιακά έργα στην περιοχή που όχι μόνο θα κρατήσουν τον πληθυσμό, αλλά θα προσελκύσουν περισσότερο. Υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο μέσω του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αλλά και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. «Η περιοχή μας έχει πολλές φυσικές ομορφιές και διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία, ενώ είναι κοντά σε τρία αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και τα Γιάννενα, που απέχουν μόνο μια ώρα», τόνισε.
Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η ανάγκη κυβερνητικής στήριξης για τον πρωτογενή τομέα, με τον κ. Κοκκαλιάρη να εστιάζει στη σπουδαιότητα των αρδευτικών δικτύων για τους παραγωγούς της περιοχής. Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα, σημείωσε πως έχει μείνει πίσω λόγω της μονοκαλλιέργειας του λιγνίτη. Ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό, αναφέροντας ότι στην περιοχή μας υπάρχει ίσως ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας της χώρας, ο ταμιευτήρας Γαλάνης, ο οποίος μπορεί να αρδεύσει έναν πολύ μεγάλο κάμπο. Ένα ακόμη έργο που πρέπει να προχωρήσει γρήγορα είναι το αρδευτικό της βόρειας ζώνης της λίμνης Πολυφύτου, το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Επιπλέον, μίλησε για τα Νέα Κοιμητήρια, την αξιοποίηση του Ξενία και του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων, την επιτάχυνση των έργων ΣΔΙΤ για αθλητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, καθώς και τις τουριστικές δυνατότητες του Δήμου Κοζάνης. Αναφορικά με τα έργα ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που καθυστερούν, παρά το ενδιαφέρον από δύο εταιρείες να προχωρήσουν τα έργα αυτά. «Το έργο των ΣΔΙΤ είναι περίπου 80-90 εκατομμύρια ευρώ και θα ήταν μια πραγματική ανάσα για την περιοχή μας», ανέφερε.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης μιλώντας για το ζήτημα των νέων κοιμητηρίων, σημείωσε πως παρά την ολοκληρωμένη μελέτη και τη διαδικασία υποβολής στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στη χρηματοδότηση λόγω υπερδεσμεύσεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Δημάρχου Κοζάνης, οι Δήμαρχοι Παναγιώτης Πλακεντάς (Εορδαίας), Χρήστος Ζευκλής (Βοΐου), Χρήστος Ελευθερίου (Σερβίων) και Μανώλης Στεργίου (Βελβεντού), ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Κωνσταντίνος Βύζας, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γιώργος Τζίτζικας, καθώς και οι Βουλευτές Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr