Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα οχήματα της Περιφέρειας

8 Min Read

Απαντήσεις ζητά η αντιπολίτευση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μετά την αποχώρηση τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης, λόγω της μη συζήτησης για τα 35 ανασφάλιστα οχήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Πορεία Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη και ο συνδυασμός «Ελπίδα» με επικεφαλής τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου εξέδωσαν ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ η τοποθέτηση της Περιφερειακής Αρχής.. αγνοείται.

«Πορεία Δημιουργίας»: Επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων 

Ο συνδυασμός «Πορεία Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Γιώργο Κασαπίδη ζητά τη διαλεύκανση της υπόθεσης των τριάντα και πλέον ανασφάλιστων οχημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης) καταθέτοντας επερώτηση προς την περιφερειακή αρχή, τονίζοντας πως πρόκειται για μια επιβεβλημένη κίνηση, μετά την άρνηση δια ψηφοφορίας να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ενώ τονίζουν πως παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που δέχθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής κ. Μεταξάς, κατά την ανάδειξη του θέματος, προ ημερών από τον κ. Χριστοφορίδη στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής. 

Όπως επισημαίνεται στην επερώτηση, το γεγονός των ανασφάλιστων οχημάτων της Π.Ε. Κοζάνης, εκτός του ότι εκθέτει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Περιφέρειας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία της. Ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στους εργαζόμενους όσο και σε πολίτες. Αναφέρεται πως εύλογες απορίες και ερωτηματικά εκφράζουν η Ελληνική Αστυνομία, απλοί πολίτες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου των μεταφορών και των ασφαλιστών για το αρνητικό αυτό παράδειγμα που εκπέμπει η Περιφέρεια και πως περισσότερο φως στην υπόθεση αναμένεται να πέσει κατά τη συζήτηση της επερώτησης, στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Αναλυτικά η επερώτηση

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε η ασφάλιση των επιβατικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου αρμοδιότητας της Π.Ε. Κοζάνης έληγε στις 05-03-2024. Γνωρίζετε επίσης ότι η ασφάλιση αυτή βάσει της κείμενης νομοθεσίας και σχετικών διατάξεων είναι υποχρεωτική ενώ σε αντίθετη περίπτωση ελέγχεται ποινικά. Αυτονόητη θεωρείται η ασφαλιστική κάλυψη των ανωτέρω οχημάτων, καθώς η μη έγκαιρη ασφάλισή τους αφ’ ενός εκθέτει το κύρος και την αξιοπρέπεια της Περιφέρειας και αφ’ ετέρου μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στους υπαλλήλους μας όσο και στο ευρύ κοινό. 

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε στην συνεδρίαση της Περιφερειακή Επιτροπής, την Δευτέρα 11-03-2024, τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης Οικονομικών και Νομικών προσώπων κ. Λύσσανδρο Μεταξά να απαντάει σε σχετική με το θέμα, ερώτηση του μέλους της Επιτροπής και Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γεώργιου Χριστοφορίδη, ότι κανένα ανασφάλιστο όχημα ή μηχάνημα έργου δεν κινείται, χωρίς όμως να αποσαφηνίζει αν όντως υπάρχουν ανασφάλιστα οχήματα ή μηχανήματα έργου της ΠΕ Κοζάνης. Επίσης στην ίδια συζήτηση η κ. Βαΐα Καλπάκη, Δ/ντρια της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών της ΠΔΜ, η οποία παρευρίσκονταν στη συνεδρίαση, απάντησε για το ίδιο θέμα ότι ή Περιφέρεια είναι στην διαδικασία της ασφάλισης, κάτι που σημαίνει ότι όντως τα εν λόγω επιβατικά οχήματα και μηχανήματα έργου είναι από την Τρίτη 05-03-2024 έως και τη Δευτέρα 11-3-2024, ανασφάλιστα. 

Κατόπιν τούτων και μετά από σχετική έρευνα διαπιστώθηκε πως από το σύνολο των τριάντα πέντε (35) οχημάτων ελήφθη μέριμνα για δύο (2) οχήματα για προσωρινή ασφάλισή τους σε ασφαλιστική εταιρεία, από τις 4/3/24 έως τις 4/4/24. 

Μετά τα ανωτέρω κ. Περιφερειάρχη και κ. Αντιπεριφερειάρχη παρακαλούμε με δική σας μέριμνα για τα παρακάτω: 1. Να μας γνωρίσετε εγγράφως εάν τα 33 επιβατικά οχήματα και μηχανήματα έργου της ΠΕ Κοζάνης είναι ασφαλισμένα ή εάν όντως το διάστημα από την Τρίτη 05-03- 2024 έως και την Δευτέρα 11-3-2024 ήταν ανασφάλιστα και εάν το γνωρίζατε. 2. Να μας προσκομίσετε αντίγραφα του βιβλίου κινήσεων των 33 επιβατικών οχημάτων και μηχανημάτων έργου της ΠΕ Κοζάνης, για τα οποία γίνεται λόγος, για την χρονική περίοδο από την Τρίτη 05-03-2024 έως και την Δευτέρα 11-3- 2024,καθώς και των δύο οχημάτων που έχουν ασφαλιστεί. 3. Εάν κινήθηκαν και ποια από τα τριάντα τρία (33) ανασφάλιστα οχήματα αυτά, την επίμαχη περίοδο από 05/03/2024 έως και σήμερα 13/03/24, σε ποιες περιοχές, με ποιανού εντολή κινήθηκαν, με ποια αποστολή και σε ποια έργα ενεπλάκησαν; Είχαν ενημερωθεί οι οδηγοί, οι χειριστές και οι επιβαίνοντες ότι δεν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη; 4. Στην περίπτωση που όντως τα εν λόγω 33 επιβατικά οχήματα και μηχανήματα έργου της ΠΕ Κοζάνης είναι ανασφάλιστα από της 05-03-2024 έως και τουλάχιστον τη Δευτέρα 11-3-2024, να μας γνωρίσετε ποιος ήταν ο σχεδιασμός σας: i) Σε περίπτωση που είναι μεν ακινητοποιημένα αλλά προέκυπτε κάποιο απρόβλεπτο φυσικό γεγονός ή κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο και έπρεπε να επιχειρήσουν τα εν λόγω οχήματα και μηχανήματα, θα δρούσαν για να αντιμετωπιστεί το γεγονός, όντας ανασφάλιστα, ή θα ήταν ακινητοποιημένα με τις όποιες συνέπειες για την αντιμετώπιση του έκτακτου ή έντονου φαινομένου; II) Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα εν λόγω οχήματα και μηχανήματα έχουν πραγματοποιήσει κινήσεις, αυτό έγινε με ευθύνη του υπαλλήλου οδηγού ή μετά από εντολή και τι θα γινόταν σε περίπτωση ατυχήματος που μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα από απλές υλικές ζημιές έως και απώλεια ανθρώπινης ζωής. 5. Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφασή σας για διακριτικό χειρισμό δύο από το σύνολο των τριάντα πέντε οχημάτων και την ασφάλισή τους ενώ αφήσατε ανασφάλιστα τα υπόλοιπα οχήματα; 6. Σε ποια εταιρεία έγινε η ασφάλιση των δύο αυτών οχημάτων, ποιά η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή του αναδόχου και με ποια κριτήρια έγινε αυτή; Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα αιτούμαστε και την κατάθεση των σχετικών επίσημων αποδεικτικών εγγράφων και της σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ των πολιτικών προϊσταμένων της Περιφερειακής αρχής και των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Γ. Ζεμπιλιάδου: «Εμπαιγμός και συγκάλυψη» 

Για «εμπαιγμό και συγκάλυψη» κάνει λόγο ο συνδυασμός «Ελπίδα» με επικεφαλής τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Σε ανακοίνωση τους, αναφέρουν πως δε δόθηκε σαφής απάντηση στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Χριστοφορίδης και πως με την τοποθέτηση της Υπηρεσίας και «μισόλογα» του Προέδρου της Επιτροπής, η αρχική τους ανησυχία επιβεβαιώθηκε και πολλαπλασιάστηκαν τα ερωτήματα τους. 

«Η μη ασφάλιση των Οχημάτων, πέρα από Νομοθετική υποχρέωση, εγκυμονεί κινδύνους για τους Πολίτες, καθώς σε περιπτώσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τα Οχήματα, είτε μένουν ακινητοποιημένα, είτε, αν κινηθούν, επισύρουν ποινές για υπαλλήλους και επιπτώσεις για τους πολίτες σε περίπτωση ατυχήματος. Δυστυχώς, για ένα θέμα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο για την ασφάλεια των πολιτών, το οποίο ζήτησαν να συζητηθεί όλες οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, εισπράξαμε απαράδεκτο εμπαιγμό και κοροϊδία, από την συμπεριφορά τόσο του Περιφερειάρχη, όσο και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γιατί πώς μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά, ότι ενώ ο Περιφερειάρχης επίσης ζήτησε από τον Πρόεδρο, το θέμα να συζητηθεί, η παράταξη του ψήφισε αρνητικά στην εισήγηση του Περιφερειάρχη και τελικά ο Πρόεδρος, αρνήθηκε το θέμα να συζητηθεί;» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση τους.

Μοιραστείτε την είδηση