Συνεχίζονται οι παραστάσεις “Στον πάγο” και “Καντίντ ή η αισιοδοξία” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

6 Min Read

Ένα ακόμη τριήμερο θεάτρου από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με δύο παραστάσεις.

Καντίντ ή η αισιοδοξία του Βολταίρου
“Ολόκληρος ο πλανήτης μας είναι μια τεράστια σκηνή θεάτρου όπου επαναλαμβάνεται συνεχώς η ίδια τραγωδία με διαφορετικούς τίτλους κάθε φορά. Αυτή τη φορά το έργο μάλλον λέγεται «Καντίντ ή η αισιοδοξία”.

Συνεχίζονται για το κοινό της πόλης της Κοζάνης οι παραστάσεις του Καντίντ ή η αισιοδοξία του Βολταίρου σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του Θεάτρου ΠΟΡΤΑ. Το κείμενο του Βολταίρου γράφεται στα 1759, την εποχή που ο Διαφωτισμός άρχιζε πλέον με πολύ πιο σίγουρα βήματα να καθορίζει το πνευματικό και κοινωνικό πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου και να διαφαίνονται με σαφήνεια οι επιρροές του στις μεταβολές του πολιτικού κλίματος, οι οποίες θα γιγαντώνονταν σε θύελλες που θα συντάρασσαν τον δυτικό κόσμο, μέσα από την Αμερικανική, τη Γαλλική και αργότερα την Ελληνική Επανάσταση. Ένα έργο με ανελέητο χιούμορ, καταιγιστική δράση και συναρπαστική αφήγηση που στηλιτεύει σε βάθος όλα τα κακώς κείμενα της εξουσίας, των προκαταλήψεων, του φανατισμού, της θρησκοληψίας, του ρατσισμού, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οι παραστάσεις στην πόλη μας θα συνεχιστούν έως τις 3 Δεκεμβρίου 2017 τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00 στην Αίθουσα Τέχνης.
Στον Πάγο
“… ξέρω πως έχω να κάνω με μια δυνατή παράσταση, που θα δώσει τροφή για σκέψη, διάλογο, αντιπαράθεση. Ήδη, βλέπω νοερά τα πηγαδάκια των θεατών να σχηματίζονται μετά το τέλος κάθε παράστασης και φαντάζομαι πολύωρες συζητήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και για πολύ καιρό αργότερα. Αυτή τη μετακίνηση και το ερέθισμα που έχεις ανάγκη στο θέατρο.” Μαρία Μαυρίδου, (artandpress.gr, 3/11/2017)
“Η παράσταση «στον πάγο» προσφέρει άφθονους προβληματισμούς και τροφή για σκέψη. Βέβαια, αυτό το πείραμα θα είχε αποτύχει αν δεν το είχαν αναλάβει τρεις, γνωστοί για το υποκριτικό τους ταλέντο, ηθοποιοί. Η Ελένη Δημοπούλου (Νάνσυ), ο Δημήτρης Ναζίρης (Ραλφ) και η Σοφία-Μαρία Βούλγαρη (Αγκνέτα) κρατούν το κοινό προσηλωμένο στην δράση, με ερμηνείες που διαπρέπουν”. Νίκη Ζερβού (www.rejected.gr , 08/11/2017)
“Μια παράσταση συγκινητική και καθηλωτική, που ισορροπεί ανάμεσα στα πραγματικά στοιχεία και τη συναισθηματική εμπλοκή, προβληματίζοντας μέσα από τις αντιθέσεις που δημιουργεί.” Μαρία Καστανάρα (www.maxmag.gr, 07/11/2017)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2017 στο Θεάτρο Τ της Θεσσαλονίκης η πρεμιέρα της παράστασης Στον Πάγο της Βρετανής Bryony Lavery (Μπραϊόνι Λέιβερι) σε σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή, με τους Ελένη Δημοπούλου, Δημήτρη Ναζίρη και Σοφία Βούλγαρη. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του Θεάτρου Τ που από τις πρώτες κιόλας παραστάσεις έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Το έργο της Μπραϊόνι Λέιβερι έχει ως θέμα του τον πόνο και την εκδίκηση, αλλά και τον πόθο για ζωή. Μέσα από την ιστορία της δολοφονίας ενός δεκάχρονου κοριτσιού από έναν παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνο, η συγγραφέας μιλάει για την απώλεια και την καθήλωση, την επιθυμία της εκδίκησης και τη συγχώρεση, τη διαστροφή και την αρρώστια. Μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου θεάτρου, η Μπραϊόνι Λέιβερι αγγίζει στο έργο της ένα θέμα ιδιαίτερα σοβαρό για την ποινική δικαιοσύνη: είναι ο δολοφόνος ένας κακός άνθρωπος ή το έγκλημά του είναι μια παθολογία; Παράλληλα, η συγγραφέας διερευνά τη διαδικασία της συγχώρεσης: μπορεί μια μητέρα να συγχωρέσει τον δολοφόνο της κόρης της; Γραμμένο με τρυφερότητα και ευαισθησία, το «Στον Πάγο» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με καταιγιστικό ρυθμό και κλιμακούμενη ένταση, που έχει παιχτεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων. Οι παραστάσεις στο Θέατρο Τ θα πραγματοποιηθούν έως 3 Δεκεμβρίου τις ημέρες Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00. Η πρεμιέρα της παράστασης στην πόλη της Κοζάνης θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο του 2018.

ΚΑΝΤΙΝΤ Ή Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
του Βολταίρου
Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης με το Θέατρο ΠΟΡΤΑ
Απόδοση-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Παίζουν: Μιχάλης Συριόπουλος, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνος Γαλανής, Παντελής Βασιλόπουλος, Φοίβος Συμεωνίδης, Βασίλης Κουλακιώτης, Δημήτρης Φουρλής
Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή έως 3 Δεκεμβρίου, στις 21:00 στην Αίθουσα Τέχνης
Εισιτήρια: 10€, Φοιτητικό, μαθητικό, πολυτέκνων: 7€, Ανέργων: 5€, Ελεύθερη είσοδος για ΑΜΕΑ, ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2461024062

Στον Πάγο
της Μπραϊόνι Λέιβερι
Μια συμπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης και του Θεάτρου Τ
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
Φωτισμοί: Κώστας Σιδηρόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Γλυκερία Καλαϊτζή
Video & Οπτικό περιβάλλον: Δημήτρης Ζάχος
Ηχητικό Περιβάλλον: Οδυσσέας Γκάλιος
Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος
Παίζουν: Ελένη Δημοπούλου, Δημήτρης Ναζίρης , Σοφία Βούλγαρη ,Χρήστος Σιούμης

Παραστάσεις: Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 12€ γενική είσοδος | 10€ μειωμένο | 8€ ανέργων
Ατέλειες: Κάθε Παρασκευή (κατά προτεραιότητα)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333
On-line Κρατήσεις: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-t/frozen-bryony-lavery/
Parking: Με 3€ και την επίδειξη του εισιτηρίου σας, μπορείτε να αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο parking που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Θέατρο Τ.

Μοιραστείτε την είδηση