Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές φτώχειας δήλωσαν οι απεργοί της σημερινής κινητοποίησης

7 Min Read

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σήμερα σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα ενάντια στις πολιτικές που εφαρμόζονται. Όπως πάντα συγκεντρώσεις έγιναν χωριστά από τα Εργατικά Κέντρα και το ΠΑΜΕ.
Η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Κοζάνη
Η απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου έγινε στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντιδράσουμε στις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατεβάζοντας προς ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό φτώχειας και εξαθλίωσης. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές εμείς θα είμαστε απέναντι και συνεχίζουμε τον αγώνα μας» τόνισε ο Άρης Κουρκούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.
«Είμαστε στους δρόμους για πολλοστή φορά. Τα προβλήματα είναι σοβαρά και παρόλο που όλοι χαίρονται ότι καταργήθηκαν τα μνημόνια, δεν καταργήθηκαν οι αντεργατικοί νόμοι. Ζητάμε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση των περικοπών σε όλα τα επίπεδα για να πάρει μπροστά η αγορά» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Σάκης Τολιόπουλος.
«Στεκόμαστε δίπλα στη ΓΣΕΕ που πολλοί θέλουν να γκρεμίσουν, αλλά δεν θα το πετύχουν. Είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε αυτά που οι κυβερνήσεις και ειδικά η τελευταία έχουν καταστρέψει» δήλωσε ο Σάκης Μάστορας, γενικός γραμματέας του Σωματείου «Σπάρτακος».
Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο τέλος του πεζοδρόμου με τη συμμετοχή εργατών και εργαζομένων.
«Η απόφαση για τη σημερινή απεργία πάρθηκε κάτω από την πίεση των ταξικών σωματείων, εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Ήταν μια προσπάθεια για να είναι πανελλαδική και πανεργατική, όμως η τακτική των εργοδοτικών κυβερνητικών συνδικαλιστών κατάφερε να γίνουν δύο απεργίες, στις 14 από την ΑΔΕΔΥ και σήμερα από την ΓΣΕΕ και παρότι προκήρυξαν την απεργία την υπονόμευσαν. Η απεργία έχει στο στόχαστρο την αντιλαϊκή πολιτική, με αφορμή τον προϋπολογισμό. Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν έναν δρόμο, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και να παλέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική» ανέφερε ο Νίκος Γεωργακόπουλος μέλος ΣΕΕΝ
Οι συγκεντρώσεις στην Πτολεμαίδα έγιναν από το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία της πόλης και από το ΠΑΜΕ στο παλιό πάρκο.
Το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης
Εμείς οι Απεργοί που συγκεντρωθήκαμε στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, την Τετάρτη 28/11/2018 στις 11:00π.μ.
Διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
• Να σταματήσει εδώ και τώρα η αντεργατική και φορομπηχτική πολιτική, η οποία συνεχίζεται και αποτυπώνεται και στον νέο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό κοινωνικής ισοπέδωσης και ανακύκλωσης της ύφεσης.
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων, στην εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους και στη διαρκή ομηρία των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών στις μνημονιακές δεσμεύσεις.
• Άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετέπειτα καθορισμός του ύψους του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους
• Κατάργηση της 6ης Π.Υ.Σ.
• Κατάργηση των μνημονιακών μέτρων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα φτώχειας και εργαλείο πρόσθετης φορολόγησης. Κοινωνική ασφάλιση με την ΕΓΓΥΗΣΗ του Κράτους στη χρηματοδότηση, στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και στην κοινωνική αποτελεσματικότητα των Φορέων Κύριας ΚΑΙ Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Επαναφορά των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) και των παροχών κοινωνικής ασφάλειας σε επίπεδα αξιοπρεπούς δια βίωσης και να μπει τέλος στις περικοπές τους.
• Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση όλης της μνημονιακής νομοθεσίας που διέλυσε το συλλογικό Εργατικό Δίκαιο.
• Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
• Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων.
• Διεκδικούμε, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
• ΟΧΙ στα «υποκατώτατα» δικαιώματα.
• Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ, συστηματικοί έλεγχοι.
• Στελέχωση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αναβάθμιση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης, της ψευδώς δηλωμένης και ανασφάλιστης εργασίας και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
• Θωράκιση του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων παροχής αγαθών και υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας (Νερά, Ενέργεια κλπ). Όχι στην αποβιομηχάνιση και στο ξεπούλημα της ΔΕΗ που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές
• Πάταξη της ακρίβειας και των καρτέλ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.
• Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας.
• Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές).
• Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας.
• Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις κοινωνικών ομάδων.
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα – Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής σε βάρος του εργατικού εισοδήματος, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, στις πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
• Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, αποτελεσματική και συνεκτική αντιμετώπιση των ζητημάτων μετανάστευσης, ασύλου και ιθαγένειας με σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου.
• Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

Τέλος Απαιτούμε

- Advertisement -

• Έμπρακτη αποκατάσταση της κοινωνικής διάστασης και του κοινωνικού προσώπου που οφείλει να έχει ένα κυρίαρχο Κράτος Δικαίου και Πρόνοιας.
• Τέλος στη φτωχοποίηση, στον αυταρχισμό, στις πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Μοιραστείτε την είδηση