Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ για το νερό- «Tο νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο» δηλώσει ο Κώστας Σκρέκας

5 Min Read

Με τετράωρες στάσεις εργασίας συνεχίζουν σήμερα και αύριο τις κινητοποιήσεις του οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας για την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου, που σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του αγαθού του νερού μέσω της μεταβίβασης της αρμοδιότητας για το νερό στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι οι πάροχοι ύδατος στην Ελλάδα είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και ότι αυτό περιγράφεται, με σαφήνεια, στο σχέδιο νόμου. Έχει διαβεβαιώσει παράλληλα ότι θέλει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος, και του πόσιμου νερού στις πόλεις και του αρδευτικού νερού στις καλλιέργειες. Όπως όμως έχει δηλώσει, σήμερα ο έλεγχος είναι πλημμελής και γι΄ αυτό απαιτείται συστηματικά να ελέγχει και να εποπτεύει μια δημόσια ανεξάρτητη αρχή.

Την ίδια ώρα ωστόσο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να “παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους”. Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν “όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση”. Στο ίδιο περίπου κλίμα κινούνται και οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), οι οποίοι ζητούν ενίσχυσή τους, με μόνιμο προσωπικό, και απόσυρση του νομοσχεδίου.

H ίδια η Ρυθμιστική Ενέργειας έχει δηλώσει για την επέκταση των δραστηριοτήτων της στο νερό και στα απόβλητα, ότι το κύριο αντικείμενο της δεν είναι ρυθμιστικό. Είναι εποπτικό και διαχειριστικό. Σε κάθε περίπτωση για να ανταποκριθεί στον ρόλο της ζητάει υποστήριξη, σε προσωπικό και μέσα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και κινείται αντίθετα με την απόφαση του ΣτΕ για το νερό. “Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, για να ρυθμίζεται σε καθεστώς αγοράς”, έχουν υπογραμμίσει. Έχουν καταγγείλει επίσης και σωρεία φωτογραφικών διατάξεων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, και στα άλλα μέρη του σχεδίου νόμου και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι “ολοκληρώνει συμβόλαια” λίγο πριν τη λήξη της θητείας της.

Το νομοσχέδιο ήταν  προγραμματισμένο να ψηφισθεί αύριο Τρίτη, φαίνεται όμως πως μετακινείται για την επόμενη εβδομάδα,  με τους εργαζόμενους να αναφέρουν πως η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των νερών είναι ένα θέμα που αφορά όλους Δήμους, Περιφέρειες, κόμματα, το σύνολο των πολιτών της χώρας, τους βουλευτές τους οποίους καλούν να  καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Κώστας Σκρέκας: Tο νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο

Μιλώντας πάντως στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Κώστα Βουτσαδάκη ο  υπουργοός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι δεν αποτελεί ένδειξη ιδιωτικοποίησης η ανάθεση του ελέγχου των ΔΕΥΑ  σε μια Ρυθμιστική Αρχή.

«Τόνισα πολλές φορές ότι το νερό ήταν, είναι και θα παραμείνει φυσικό μονοπώλιο. Το είπα καθαρά στη Βουλή, το εξήγησα, το ανέλυσα, αλλά η αντιπολίτευση, ιδίως η αξιωματική, έχει αποδείξει ότι δεν ακούει, δεν διαλέγεται, δεν καταλαβαίνει. Οι πολίτες απαιτούν συνεννόηση κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε συνθήματα και μεγαλοστομίες. Είναι λυπηρό αυτό. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η πολιτεία να ασκεί εποπτεία και έλεγχο ώστε να βελτιώσουμε ουσιωδώς την υπάρχουσα κατάσταση, προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος. Σας επισημαίνω ότι για πρώτη φορά σε νόμο του κράτους αναφέρεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση και δεν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να ιδιωτικοποιηθεί η υπηρεσία παροχής ύδατος στην Ελλάδα.

Στον νόμο ορίζουμε συγκεκριμένα ότι οι υπηρεσίες παροχής ύδατος είναι αποκλειστικά δικαίωμα και δυνατότητα δημόσιων και δημοτικών φορέων. Πώς αλλιώς πρέπει να το πούμε για να το καταλάβει η αντιπολίτευση; Αυτό που για πρώτη φορά ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, είναι το πεδίο και ο φορέας της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των υπηρεσιών που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος σε κάθε περιοχή της χώρας. Πρέπει, επίσης, οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέφερε στην Ολομέλεια, με αριθμό 1906/2014 και στη συνέχεια 190/22, πως είναι συνταγματικώς επιβεβλημένος ο έλεγχος των υπηρεσιών ύδρευσης από το ελληνικό δημόσιο.

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τα αντικειμενικά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων: Απώλειες που φτάνουν και το 65% κατά μέσο όρο, απώλειες της τάξης του 35% σε ότι αφορά το πόσιμο νερό, μόλις το 40% των οργανισμών έχει καταθέσει στοιχεία στην αρμόδια υπηρεσία του κράτους, που υποχρεούται από το νόμο να καταθέτει κλπ. Αυτά πάμε να διορθώσουμε».

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Μοιραστείτε την είδηση