Συνεργασία φορέων για στήριξη της επιχειρηματικότητας- «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία»

9 Min Read

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία με τίτλο  «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία», προχωρά ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με τo Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τo Επιμελητήριο Κοζάνης ,την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και την ΑΝΚΟ.

Κατά τη διάρκεια του «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία» επιλεγμένες υφιστάμενες ή και νεοφυείς (start ups) επιχειρήσεις θα αναθέσουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις ανάπτυξης ή διαμόρφωσης ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, σε νέους επίδοξους  επιχειρηματίες με στόχο να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα ή αστοχίες ως προς την επιτυχή αποδοχή του από την αγορά.

- Advertisement -

«Η μετάβαση της περιοχής σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για το Δήμο Κοζάνης και ολόκληρη την περιοχή. Μέσω της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας μπορούμε να προσβλέπουμε στη δημιουργία πλούτου για την περιοχή μας και στη δυνατότητα μείωσης του μεγάλου αριθμού των ανέργων. Για να γίνει αυτό όμως χρειάζονται οι κατάλληλες υποδομές αλλά και η κατάλληλη κουλτούρα. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς στους ενδιαφερόμενους, πως στην Κοζάνη υπάρχει μία κοινότητα φιλική προς την επιχειρηματικότητα, έτοιμη να σταθεί δίπλα τους σε κάθε τους βήμα.

Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει επίσης έμπρακτα την πεποίθηση του Δήμου Κοζάνης πως τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα της περιοχής μας, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας , με τους εξαίρετους Καθηγητές τους και τη δυναμική των φοιτητών τους- των φοιτητών μας , είναι βασικοί πυλώνες στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των φορέων της περιοχής και της δυναμικής που μπορεί να αναπτυχθεί, όταν υπάρχει κοινή στόχευση» δήλωσε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης. 

Από πλευράς του Πανεπιστημίου ο Καθηγητής και Πρόεδρος του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Μπακούρος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Κοζάνης για το γεγονός «πως αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τις ιδέες που είχαμε και πλέον έχουμε φτάσει πολύ μακρύτερα από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Για πρώτη φορά στην Κοζάνη θα δημιουργηθούν κοινές ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου, του ΤΕΙ και νέους επιστήμονες της ευρύτερης περιοχής μας. Η νεολαία θα μπορέσει να δουλέψει μαζί για να επιλύσει προβλήματα επιχειρήσεων της περιοχής μας. Ο Δήμος Κοζάνης με όλους τους άλλους συμμετέχοντες φορείς κάνουμε  το βήμα από την θεωρία στην πράξη».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κώστας Κυριακίδης με τη σειρά του τόνισε πως «εμείς επικροτούμε όλες τις κινήσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας και για αυτό συγχαίρουμε το Δήμο Κοζάνης για την πρωτοβουλία. Ενέργειες που προσπαθούν να αλλάξουν την επιχειρηματική κουλτούρα στην περιοχή μας. Χαιρόμαστε που μπαίνει στο παιχνίδι η τοπική αυτοδιοίκηση , χαιρόμαστε που συμβάλλει ουσιαστικά, κάτι που το ζητούσαμε τόσα χρόνια, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και ευελπιστούμε πως μέσα από τέτοιες δράσεις θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Ο Πρόεδρος του τμήματος Λογιστικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας  Νικόλαος Σαριαννίδης δήλωσε πως «ο Δήμαρχος της Κοζάνης με αυτή την πρωτοβουλία καινοτομεί γιατί προσπαθεί να αφυπνίσει τους φορείς να συμμετέχουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής, μέσα σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Να επισημάνω πως αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται ως είθισται από κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο αλλά βασίζεται στην εθελοντική προσφορά των εκπροσώπων των φορέων που συμμετέχουν και από κάποιες μικρές χορηγίες.Το πρόγραμμα έχει σκοπό αφενός να εκπαιδεύσει και να στηρίξει την επιχειρηματική κουλτούρα νέων ανθρώπων και αφετέρου να δώσει νέες ιδέες και προτάσεις σε νεοφυείς και υφιστάμενες επιχειρήσεις».

Τέλος ο Δ/ντης της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας Λευτέρης Τοπάλογλου σημείωσε πως «μέσα από την προσπάθεια αυτή η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του Δήμου Κοζάνης δείχνει να αφουγκράζεται την ανάγκη για δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος στην επιχειρηματικότητα».

To πρόγραμμα παρουσίασε η ερευνήτρια Παρασκευή Γκιούρκα.

Τι είναι το «KOZANΗ 2017 – ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ»;

Το «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία» αποτελεί μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην δημιουργία ενός φυτωρίου καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, μέσω μια πλατφόρμας “Aνοιχτής Kαινοτομίας” στο Δήμο Κοζάνης.

Ποια είναι η διαδικασία;

Κατά τη διάρκεια του «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία» επιλεγμένες υφιστάμενες ή και νεοφυείς (start ups) επιχειρήσεις θα αναθέσουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις ανάπτυξης ή διαμόρφωσης ενός νέου προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, με στόχο να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα ή αστοχίες ως προς την επιτυχή αποδοχή του από την αγορά.

Αναλυτικότερα, η επιχειρηματική αυτή πρόκληση θα τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ δύο (2) επιλεγμένων ομάδων οι οποίες θα κληθούν να αναπτύξουν μία συγκεκριμένη στρατηγική ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης του προτεινόμενου προϊόντος/υπηρεσίας.

Παράλληλα, ένας εξειδικευμένος μέντορας με εμπειρία στην ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση νέων καινοτόμων προϊόντων, θα υποστηρίζει τις ομάδες.

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία» απευθύνεται σε:

Yφιστάμενες επιχειρήσεις

Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ενώ, παράλληλα, θα πρέπει να βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού & ανάπτυξης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών με έμφαση στην καινοτομία. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τουλάχιστον δύο ομάδες εργασίας 3-5 ατόμων οι οποίες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να προτείνουν στρατηγικές ανάπτυξης και εμπορευματοποίησης του προϊόντος ή της υπηρεσίας που σχεδιάζουν.

Nεοφυείς επιχειρήσεις

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις* μπορούν να προέρχονται και από περιοχές εκτός της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενώ θα πρέπει και αυτές να βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού και ανάπτυξης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών με έμφαση στην καινοτομία και στη διαδικασία εκκίνησης μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με τουλάχιστον δύο ομάδες εργασίας 3-5 ατόμων οι οποίες θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους για να προτείνουν στρατηγικές ανάπτυξης ή και διαφοροποίησης της επιχειρηματικής ιδέας τους, αν απαιτηθεί, διεξάγοντας έρευνα αγοράς και αξιολογώντας τις συνθήκες -τάσεις των διεθνών αγορών. (*δεν απαιτείται να έχει πραγματοποιηθεί έναρξη δραστηριότητας )

Nέους επίδοξους επιχειρηματίες

Οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες που μπορεί να προέρχονται και από περιοχές εκτός Δυτικής Μακεδονίας ή από όμορες Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες αξιολόγησης κατά τη φάση ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας με στόχο την υλοποίηση με μικρότερη πιθανότητα αστοχίας.

Που εστιάζει το πρόγραμμα

Η πρωτοβουλία «Κοζάνη 2017 – Ανοιχτή Καινοτομία» εστιάζει, στην ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων υφιστάμενων και νέων επίδοξων επιχειρηματιών, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της εφαρμογής των αρχών ανοιχτής καινοτομίας, στη δικτύωση με τους τοπικούς φορείς και στη συμβουλευτική καθοδήγηση.

Η πρωτοβουλία συμβάλλει:

Στην ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προϊόντων, δίνοντας τη δυνατότητα σε υφιστάμενες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας να αξιοποιήσουν εμπράκτως τη γνώση νέων ανθρώπων, με υψηλή επιστημονική κατάρτιση κατά τη διαδικασία ανάπτυξης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών

  • Στην ανάπτυξη ή και τη διαφοροποίηση ενός επιχειρηματικού σχεδιασμού, με στόχο την επίτευξη θετικότερων για την επιχείρηση αποτελεσμάτων

Στην ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειρίας από τον πραγματικό κόσμο των επιχειρήσεων και παράλληλα στην ανάπτυξη αντίληψης για τις ανάγκες της σύγχρονης, ανταγωνιστικής αγοράς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Υλοποίηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις (3) φάσεις με χρονική διάρκεια από τον Ιούλιο 2017 έως και τον Νοέμβριο 2017, συνολικά πέντε (5) μήνες.

Περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχών στην ιστοσελίδα http://innokozani.gr/

 

Μοιραστείτε την είδηση