Συνταξιούχοι, οι ρυθμιστές των εξελίξεων

3 Min Read

Αγαπητοί συνταξιούχοι, σταματήστε τις γκρίνιες. Πρέπει να αισθάνεσθε πολιτικώς ισχυροί. Διότι εσείς ρυθμίζετε τις πολιτικές εξελίξεις. Πρωτίστως δε το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δεν έχει καμία σημασία αν η Φώφη Γεννηματά τις ζητά «εδώ και τώρα», ο Κυριακός Μητσοτάκης για το Φθινόπωρο και ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να καταγράψει στα ρεκόρ του και την πλήρη εξάντληση της τετραετίας.

Στη γνωστή παροιμία «από τρελό, από μεθυσμένο και μωρό μαθαίνεις την αλήθεια», προσθέστε κάτι ακόμη: Και από …ψεκασμένο. (Κατά κόσμον Πάνο Καμμένο). Περιβεβλημένος με την αίγλη της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ο στρατάρχης Καμμένος, μιλώντας στην τηλεόραση του «Αντένα», έδωσε με στρατιωτική ακρίβεια το στίγμα σχετικώς με την κυβερνητική επιλογή για τον χρόνο κατά τον οποίο θα στηθούν οι κάλπες: «Μας έχετε για πολιτικά αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις; Όχι, θα έχουμε τέτοια οικονομικά αποτελέσματα που θα πάμε σε εκλογές για μετά το 2019 και χωρίς τα μέτρα».

- Advertisement -

Επειδή ο λόγος του δεν είναι για πρώτη φορά ασυνάρτητος, είπε και αυτό το «για μετά το 2019». Όχι βεβαία επειδή είχε κατά νου ότι θα κάνουν κανένα πολιτικό πραξικόπημα παρατείνοντας την θητεία τους, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2019, ως το 2020. Εννοούσε μετά την κρίσιμη πρωτοχρονιά του νέου έτους. Όταν δηλαδή θα τεθούν σε ισχύ οι νέες περικοπές των συντάξεων. Ενδεχομένως μέσα στον Ιανουάριο του 2019, όταν θα εορτάζουν τα τέσσερα χρόνια από την πρώτη νίκης τους.

Είναι φυσικό να διερωτάσθε πως είναι δυνατόν να πάνε σε εκλογές τον Ιανουάριο, όταν στις τελευταίες ήμερες του Δεκεμβρίου οι συνταξιούχοι θα έχουν εισπράξει πετσοκομμένη την σύνταξη τους. Δεν έχω καμία διάθεση να κάνω τον προφήτη. Αλλά κρίνοντας από την προϊστορία τους, μπορώ να φαντασθώ το σενάριο που έχουν επιλέξει. Μέσα στον Δεκέμβριο θα ανακοινώσουν και θα καταβάλουν, μαζί με την σύνταξη του Ιανουάριου, αυτό που οι ίδιοι θα ονομάζουν «επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης». Που δεν θα είναι στην πραγματικότητα άλλη μια σύνταξη, όπως ήταν παλιά το «δώρο Χριστουγέννων», αλλά ένα επίδομα, ίσο με την κατώτατη «εθνική σύνταξη» των 345 ευρώ.

Με ένα τέτοιο τέχνασμα ελπίζουν να θολώσουν τα νερά και να περιορίσουν τις απώλειες. Πριν φράσουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου, οπότε γνωρίζουν ότι «θα φάνε κατραπακιά».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση