Συντονιστής ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας: Πρέπει τα μέτρα προστασίας να γίνουν τρόπος ζωής

3 Min Read
Ο Συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία Ιορδάνης Ρωμιόπουλος μίλησε στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για τις μέρες μετά τον κορωνοϊό, τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες, αλλά και το γιατί δεν πρέπει να εφησυχάσουμε παρά το γεγονός ότι ο ιός είναι σε ύφεση.
 
Μπορούμε να μιλάμε για την επόμενη μέρα;
Ναι, και μπορούμε να προσθέσουμε ότι αυτή η μέρα μας επιφύλαξε το καλό σενάριο που μεταφράζεται σε απόλυτη ύφεση σε όλη τη χώρα. Το πλάνο που έχει καταστρωθεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ και ενδεχομένως η άρση των μέτρων αρχίζει να γίνεται συντομότερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Είναι ανησυχητικός ο συνωστισμός που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες;
Ο συνωστισμός επιφυλάσσει πολλούς κινδύνους, αλλά επί της παρούσης, καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμα πολύ οι μετακινήσεις, δεν είναι αυτές οι συναθροίσεις τόσο επικίνδυνες. Επ’ ουδενί δεν λέμε ότι οι πολίτες πρέπει να εφησυχάσουν, αλλά είμαστε σ’ ένα καλό σημείο ύφεσης.
Εκεί που κυρίως δίνουμε αυστηρή σύσταση για προσοχή είναι στα ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα. Αν μην τι άλλο όταν μετακινούνται να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Ασφαλώς, δεν επιστρέφουμε στον παλιό τρόπο λειτουργίας. Όταν αρχίσουν να επιτρέπονται, όπως είπαμε, οι μετακινήσεις και οι τουριστικές αφίξεις δεν ξέρουμε τι μπορεί να σημάνει αυτό. Αυτό που θέλω να μεταφέρω στους συμπολίτες μου είναι ότι ξέρω ότι σε μια περίοδο όπως είναι η καλοκαιρινή είναι δύσκολο να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, αλλά αν δεν γίνει τρόπος ζωής η εφαρμογή τους, τότε πιθανόν να φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα δοκιμαστεί και το σύστημα υγείας μας. Αν με ανησυχεί κάτι σήμερα, είναι ότι δεν έχει περάσει τόσο καλά στη συνείδηση του κόσμου ότι αυτός ο κορωνοϊός δεν έχει εξαφανιστεί.
 
Θα είναι η Δυτική Μακεδονία το ίδιο ευάλωτη σε ένα επόμενο κύμα;
Αυτό θα φανεί από τον έλεγχο ανοσίας στην κοινότητα. Αυτό που μας έκανε εντύπωση, πάντως, από τους ελέγχους μας στο προσωπικό υγείας, είναι ότι σήμερα δεν έχει κανείς ανοσία και δεν έχει εμφανίσει αντισώματα. Μέχρι να εμφανιστεί η ανοσία αγέλης έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς απαιτείται να μολυνθούν πάνω από 7.5 εκ. στη χώρα, ενώ σήμερα έχουν μολυνθεί μόλις 100 χιλιάδες.
Ο κ. Ρωμιόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αν γίνουν βίωμα τα μέτρα προστασίας θα μειωθούν και οι υπόλοιπες λοιμώξεις του χειμώνα. “Φέτος αν προσέχουμε μαζικότερα για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, θα έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό” καταλήγει.
Σωκράτης Μουτίδης – kozani.tv
Μοιραστείτε την είδηση