Συντονίζουν το βηματισμό τους οι Πράσινοι αυτοδιοικητικοί

3 Min Read

Αναμεσά τους και ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

Την διακήρυξη των 28 Πράσινων αυτοδιοικητικών για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, συνυπογράφει ο πρώην Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ο οποίος το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου συμμετείχε στην πανελλαδική συνάντηση που έγινε στην Θεσσαλονίκη. Στόχος ήταν να υπάρξει ένα πρώτος κύκλος συζήτησης και συντονισμού του Πράσινου χώρου, προκειμένου να εξεταστεί η οργανωμένη κάθοδος στις εκλογές.

Η διακήρυξη που κατέληξαν οι συμμετέχοντες, περιλαμβάνει συνολικά δέκα σημεία. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η συγκρότηση και η ανάπτυξη ενός Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών, με στόχο την αλληλοενημέρωση και τη στήριξη των αυτόνομων οικολογικών σχημάτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας. Επίσης η κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, με στόχο την ανάδειξη των πεδίων «όπου ο οικολογικός χώρος σκέφτεται υπεύθυνα, δρα ενιαίος, επηρεάζει την κοινωνική συνείδηση ή εφαρμόζει πράσινες πολιτικές» όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην διακήρυξη.

Οι Πράσινοι αυτοδιοικητικοί, βλέπουν ως «πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης» την Διακήρυξη της Βαλένθια, η οποία μιλά για κλιματικά ουδέτερες, προσιτές, έξυπνες, βιώσιμες, ευημερούσες, συμμετοχικές, φιλικές προς τη νεολαία και τους διαφορετικούς, ανοιχτές για όλους και όλες, χωρίς αποκλεισμούς και με πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία πόλεις.

«Ως προτεραιότητες προκρίνουμε τη δίκαιη και οικολογική ενεργειακή μετάβαση, την τιθάσευση της Κλιματικής Κρίσης, την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών, την ανάπτυξη των πράσινων και ελεύθερων χώρων, την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη στήριξη της βιώσιμης κινητικότητας, την κοινωνική αλληλεγγύη και τη μείωση των ανισοτήτων, την κοινωνική και περιβαλλοντική ανθεκτικότητα, την τοπική, κυκλική και κοινωνική οικονομία, τη δημιουργία πράσινων και βιώσιμων θέσεων εργασίας, τη διαφάνεια και τη στήριξη των πολιτών, την προστασία και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας και των Δικαιωμάτων, τοπικά και στη χώρα» αναφέρει το έκτο σημείο της διακήρυξης που υπέγραψαν οι αυτοδιοικητικοί στην Θεσσαλονίκη.

Οι ίδιοι εκτιμούν πως η συμμετοχή τους στις Περιφερειακές εκλογές είναι «προνομιακό πεδίο για την Οικολογία και τις πράσινες προτάσεις, όπως και η υποστήριξη/συγκρότηση πράσινων ψηφοδελτίων στους μεγάλους Δήμους, ιδίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στους Δήμους όπου υπάρχουν ενεργές παρατάξεις ή ομάδες πολιτών με οικολογικές θέσεις» αναφέρουν.

Το Συντονιστικό που θα επιμεληθεί την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών καθώς και άλλες δράσεις, αποτελείται από τους Αγλαΐα Αργυρούδη, Φίλιππο Γκανούλη, Αργύρη Γκινούδη και Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση