ΣΥΡΙΖA: Μόλις το 39% των λιγνιτικών εδαφών θα επιστρέψει η ΔΕΗ στο δημόσιο

3 Min Read

«Σκάνδαλο, δώρο στη ΔΕΗ και εις βάρος της επαναπόδοσης των εδαφών στις τοπικές κοινωνικές» χαρακτηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τη μεταβίβαση 97.000 στρεμμάτων των λιγνιτικών εδαφών από τη ΔΕΗ στη θυγατρική της Μεταλιγνιτική ΑΕ και στη συνέχεια στο δημόσιο, μέσω της συγχώνευσης με τη Μετάβαση ΑΕ.

Κι αυτό γιατί οπός επισημαίνεται σε ερώτηση της βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτης Πέρκα, που συνυπογράφουν 33 βουλευτές του κόμματος, η ΔΕΗ κρατάει το 60% των λιγνιτικών εκτάσεων, παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας πως θα κρατήσει το 1/3 των εκτάσεων, επιστρέφοντας τα υπόλοιπα 2/3 στο δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν η μεταβίβαση των λιγνιτικών εδαφών από τη ΔΕΗ στο κράτος, μέσω της «Μετάβαση Α.Ε.», και ως αντάλλαγμα μεταβιβάστηκε η υποχρέωση για την αποκατάσταση αυτών των εδαφών από τη ΔΕΗ στο Κράτος.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, αποκαλύφθηκε ότι επιστρέφονται στο δημόσιο 97.000 στρεμμάτων από το σύνολο των 247.000 στρεμμάτων των λιγνιτικών εδαφών και όχι από τα 186.071 στρέμματα της προ- γραμματικής σύμβασης της παρ.4 του άρθρου 155 του ν.4759/2020 μεταξύ της ΔΕΗ της Μετάβαση Α.Ε. και του ΥΠΑΝ για τη μεταβίβαση των λιγνιτικών εδαφών. Δηλαδή στο δημόσιο επιστρέφεται μόλις το 40%.

Αναφέρεται, επίσης, πως όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου, τα 97.000 στρέμματα που επιστρέφονται στο δημόσιο, αποτιμήθηκαν στα 162 εκατ. ευρώ και επομένως φαίνεται ότι με βάση τη συμφωνία Δημοσίου – ΔΕΗ, τόσο εκτιμούν ότι θα στοιχίσει η αποκατάσταση εδαφών. «Χωρίς εκτίμηση κόστους αποκαταστάσεων, χωρίς να υπάρχει καμία σχετική μελέτη αποκατάστασης, υπάρχει ήδη πρόβλεψη για 300 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αποκατάσταση 60.000 στρεμμάτων λιγνιτικών εδαφών» λέει η ερώτηση.

«Είναι προφανές ότι και αυτό γίνεται ανάποδα. Αντί να προσδιοριστεί το κόστος και μετά να ανευρεθούν οι πηγές χρηματοδότησης, μάλλον προσαρμόζεται το κόστος, άρα και οι εργασίες στο ποσό που αυθαίρετα αναγράφεται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μ’ έναν απλό υπολογισμό προκύπτει ότι από 5000/ανά στρέμμα αποκατάστασης που είχαν προβλεφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται μόλις 1.670/ανά στρέμμα αποκατάστασης, εφόσον θεωρήσουν ότι η αξία των εκτάσεων που μεταβιβάζουν στο δημόσιο είναι ίση με το κόστος αποκατάστασης που θα πληρώσει το δημόσιο. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή τι είδους αποκατάσταση σχεδιάζει το επιτελικό κράτος των αρίστων» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγουν ότι μόλις το 39% επιστρέφεται στο δημόσιο και χωρίς την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ενώ αναφέρουν πως ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει καθυστερήσεις. Τέλος, σημειώνουν ότι η «μετάβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση στοχεύει στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων».

Μοιραστείτε την είδηση