Συσπείρωση γύρω από τη σημαία

2 Min Read

Αυτές τις μέρες του κορωνοϊού, είδαμε τα μέσα επικοινωνίας να δίνουν το προβάδισμα στις αρχές και στον επιστημονικό κόσμο στο θέμα της κάλυψης της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Rally round the flag» δηλαδή συσπείρωση γύρω από την σημαία είναι μια έννοια που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα Τζον Μίλερ για τα γεγονότα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ταιριάζει και στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού που ήταν αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός δραματικό.
Σε όλες τις χώρες, όπως μαρτυρούν και οι μετρήσεις που έκαναν γνωστές εταιρείες όπως η Gallup, οι ηγέτες πήραν τα πάνω τους σε δημοφιλία. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό καθώς η υπαρξιακή απειλή που δημιουργεί ο ιός, σε συνδυασμό με τους ριζοσπαστικούς περιορισμούς στην κίνηση που εφαρμοστήκαν, την αυξανόμενη πίεση στις υπηρεσίες υγείας και τα σοβαρά σοκ για την οικονομία και την κοινωνία, οδήγησαν το κοινό να βλέπει την κυβέρνηση και τις αρχές στο σύνολό τους, ως το επίκεντρο της εθνικής ενότητας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη υποστήριξη.
Σε στιγμές κρίσης είναι σύνηθες οι πολίτες να αφήνουν τις κομματικές προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης αφήνουν προσωρινά την κομματική ατζέντα, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται τους ηγέτες.
Καθώς, λοιπόν, οι πολίτες αισθάνονται ευάλωτοι, εμπιστεύονται εκείνους που κρατούν τα ηνία της διαχείρισης της κρίσης, ελπίζοντας ότι δεν θα τους απογοητεύσουν. Όταν, όμως, περνά η κρίση, τα πράγματα αλλάζουν. Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση