Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη μεταλιγνιτική ζήτησε ο Γ. Αμανατίδης – Τοπικός πόρος, διόδια Σιάτιστας και μεταναστευτικό στην ατζέντα του βουλευτή

5 Min Read

Για τα θέματα της μεταλιγνιτικής περιόδου, τον τοπικό πόρο, τα διόδια της Σιάτιστας, τον κάθετο άξονα Νίκη-Φλώρινα και άλλα θέματα, στα οποία δραστηριοποιήθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως βουλευτής, ενημέρωσε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Αμανατίδης σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ξεκινώντας από το φλέγον θέμα, αυτό της μεταλιγνιτικής περιόδου, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι είναι εθνικής εμβέλειας, προϋποθέτει την ύπαρξη πόρων και τον συντονισμό υπουργείων, ενώ πρότεινε την σύσταση μιας ειδικής γραμματείας.

- Advertisement -

«Συναντήθηκα δύο φορές με τον υφυπουργό κ. Θωμά και τους συνεργάτες του, ενημέρωσα για τον τρόπο μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο και ανέφερα ότι το σχεδιασμό αυτό μπορεί και πρέπει να τον κάνουν φορείς της Περιφέρειας» είπε ο κ. Αμανατίδης. Ο βουλευτής πρότεινε, επίσης, στον υπουργό Εργασίας πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης του ανθρώπινου δυναμικού για σχετικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του τοπικού πόρου ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι από τον πρόεδρο της ΔΕΗ είχε την ενημέρωση ότι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ, αλλά υπάρχουν αχρησιμοποίητοι πόροι στο ειδικό ταμείο και γι’ αυτό δεν γίνονται οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Για τα έτη 2014  που υπάρχει η επιτροπή κατανομής, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, η πληρωμή θα προχωρήσει, ενώ  για τα έτη  2015-18 θα συνεδριάσει η επιτροπή κατανομής μία φορά, ώστε να γίνει η διάθεση των ποσών.

Για το μεταναστευτικό

Όλα θα πρέπει να γίνουν στη βάση μιας δίκαιης κατανομής των ανθρώπων αυτών, καθώς υπάρχουν πετυχημένα παραδείγματα επιτυχούς φιλοξενίας με ένταξη στον αστικό ιστό, ανέφερε ο κ. Αμανατίδης, επισημαίνοντας τα ζητήματα «πρέπει να αντιμετωπιστούν στη βάση της λογικής και της διάκρισης μεταξύ προσφύγων και άλλης κατηγορίας ανθρώπων που θα ήταν δύσκολο να τους βάλει σε μια κοινωνία που υπάρχει ηρεμία».

Για τα διόδια της Σιάτιστας

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε και στα διόδια της Σιάτιστας και στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. που τονίζει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν. «Η άποψή μου είναι ότι με αυτό ως δεδομένο πρέπει να γίνει συνεργασία της περιοχής με τον διαχειριστή του οδικού άξονα, ώστε από τον τόπο που λειτουργούν τα διόδια να γίνεται αξιοποίηση του δυναμικού και δεύτερον να γίνει μια ρύθμιση, ώστε ο Σιατιστινός κατά την είσοδό του να πληρώνει 1,4 ευρώ και στην έξοδο να πιστώνεται με 1 ευρώ και να πληρώνει τελικά μόνο 40 λεπτά, όπως θα γινόταν αν ήταν αναλογικό το σύστημα» είπε ο βουλευτής.

Για τον κάθετο άξονα Νίκη- Λάρισα και τον Ε-65

Επιστολή στον υπουργό Μεταφορών για το θέμα του κάθετου άξονα Νίκη-Λάρισα έστειλε ο Γ. Αμανατίδης. «Σχετικά με τον κάθετο άξονα Νίκη – Λάρισα με δύο διακριτά τμήματα Φλώρινα-Πτολεμαΐδα και Κοζάνη-Ελασσόνα-Τύρναβος διαβάζοντας την έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού των μεταφορών της χώρας μας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο, βλέπει κανείς ότι πουθενά δε φαίνεται ο δρόμος Κοζάνη-Λάρισα, είναι σαν να μην υπάρχει, ενώ είναι κομμάτι διευρωπαϊκού άξονα. Επομένως, στην επιστολή που έστειλα στον Υπουργό και ήταν αιτία να συζητήσουμε, έθεσα το θέμα εάν συμφωνεί η πολιτική ηγεσία με αυτήν την έκθεση που οριστικοποιήθηκε τον Ιούνιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας, προκειμένου να συγχρηματοδοτηθεί. Επίσης, πρότεινα την ανάθεση μιας μελέτης σε ένα  ειδικό γραφείο που ασχολείται με τα θέματα αυτά προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου με την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακόμα και με τη συμμετοχή της Περιφέρειας» ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.

Σε ότι αφορά στον Ε-65 επιβεβαιώθηκε ότι μετά τις επισκέψεις των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που είδαν θέματα συνέχισης του δρόμου από την γέφυρα Μουργκάνη στο Κηπουρειό υπάρχει σε εξέλιξη επικοινωνία  με την ΕΕ για ένταξη του έργου ως επανεκκίνηση εργολαβίας, ενημέρωσε ο βουλευτής.

Τέλος, ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στις εξελίξεις για παραχώρηση του Ειρηνοδικείου Σερβίων στο Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων, την ενίσχυση του Ειδικού Σχολείου Πτολεμαΐδας με τρεις νέες ειδικότητες, αλλά και στις ενέργειες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε σχέση με το όριο της βάσης του 10.

Μοιραστείτε την είδηση