Τ. Φούντογλου: «Χρειαζόμαστε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

6 Min Read

Ζήτησε να μην υπάρξει πολιτική παρέμβαση στην επιλογή των Διοικητών των νοσοκομείων 

«Δραματική η κατάσταση των ιδρυμάτων παροχής υπηρεσιών υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας» τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «Ελπίδα» κ. Αλέξανδρος Ακριτίδης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας και ρώτησε τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Τάσο Φούντογλου σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Περιφερειακή Αρχή για την επίλυση των προβλημάτων τους.

- Advertisement -

Ο κ. Ακριτίδης ανέφερε πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιφέρειας οφείλουν να παρέχουν μέσα από ένα δημόσιο σύστημα επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες. «Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους, ωστόσο παρά τα χρονίζοντα προβλήματα, οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας μας προβληματίζουν σοβαρά αφού σχεδόν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, βρίσκονται σε κατάσταση μερικής λειτουργικής αδυναμίας. Ταυτόχρονα επιχειρείται η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ με την εξαγγελία λειτουργίας απογευματινών χειρουργείων έναντι αμοιβής και έτσι καταργείται ο κυρίαρχος σκοπός του ΕΣΥ που είναι η ισότιμη παροχή υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες αφού με αυτή τη διαδικασία δημιουργούνται δύο κατηγορίες ασθενών» τόνισε ο κ. Ακριτίδης.

Συνέχισε λέγοντας πως η ελλιπής χρηματοδότηση ιδρυμάτων και εργαζομένων, η υποστελέχωση ιδιαίτερα ιατρών, η επικουρική σχέση εργασίας όλων των ειδικοτήτων και οι δύσκολες εργασιακές συνθήκες είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι υγειονομικές δομές της περιφέρειας και δυσχεραίνουν το έργο της καλής παροχής υπηρεσιών υγείας. «Οι περιφερειακές διοικήσεις οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, παρεμβαίνοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων τους όπως αυτές ορίζονται από τη νομοθεσία και ως πολιτικός φορέας, με παρεμβάσεις στην εκάστοτε κυβέρνηση για θέματα υγείας της επικράτειας του» σημείωσε ο ίδιος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Τάσος Φούντογλου από την πλευρά του δεσμεύτηκε πως θα φέρουν το θέμα της δημόσιας υγείας σε ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τους ανάλογους προσκεκλημένους και πως η ερώτηση του κ. Ακριτίδη αναπαράγει τρία βασικά και κύρια μυθεύματα τα οποία ταλανίζουν και μονοπωλούν εδώ και χρόνια το δημόσιο διάλογο. Αυτά είναι το ότι επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα του, το ότι η κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι δραματική και ότι ένα σύγχρονο σύστημα υγείας αρχίζει και τελειώνει από τα νοσοκομεία.

«Για όσους γνωρίζουν τα οικονομικά στοιχεία της υγείας στη χώρα μας, το σύστημα υγείας είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο εδώ και 20 – 30 χρόνια. Η Ελλάδα μαζί με τις Η.Π.Α. και τη Σιγκαπούρη είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Ο μέσος Έλληνας πολίτης πληρώνει το 40% των δαπανών υγείας από την τσέπη του και σε αυτό δεν συνυπολογίζουμε τις μαύρες αμοιβές στα νοσοκομεία ή τον ιδιωτικό τομέα» τόνισε ο κ. Φούντογλου. 

Για την κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην περιοχή μας ο κ. Φούντογλου σημείωσε πως στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν πέντε νοσοκομεία και δεκατρία κέντρα υγείας, το οποίο σημαίνει πως σε μια περιοχή 250.000 κατοίκων υπάρχει ένα νοσοκομείο ανά 50.000 κατοίκους. «Αυτό δεν συμβαίνει ούτε στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Η Σουηδία έχει 70 δημόσια νοσοκομεία με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια και εμείς έχουμε 120 δημόσια νοσοκομεία και άλλα 140 ιδιωτικά». 

Όπως ανέφερε ο κ. Φούντογλου στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν πάνω από 600 δημόσιες κλίνες που έχουν μονίμως κάλυψη 40% – 50%, ενώ υπάρχει έλλειψη κλινών στις ΜΕΘ και τις ΜΑΦ. Και ενώ η αναλογία των γιατρών πρέπει 1:1 και των νοσηλευτών 4:1, στην περιφέρεια μας είναι 1,1 – 2,1 γιατροί ανά ασθενή. «Το σύστημα υγείας χρειάζεται νοσηλευτές, όχι γιατρούς. Γιατρούς έχουμε απλά έχουμε μια πολύ έντονα ανορθολογική κατανομή των γιατρών μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας» σημείωσε ο ίδιος και τόνισε πως υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό, κλίνες και υποδομές αλλά μένουν συνεχώς με μικρή πληρότητα, με εξαίρεση το Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης «Μαμάτσειο», το οποίο δέχεται πολύ μεγάλο όγκο ασθενών. «Οι ασθενείς δεν ακολουθούν τους γιατρούς, ακολουθούν τη φήμη ενός νοσηλευτικού ιδρύματος».

Τέλος, ο κ. Φούντογλου σημείωσε πως ένα σοβαρό σύστημα υγείας έχει νοσοκομεία αλλά πρωτίστως έχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μετανοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή φροντίδα, πρέπει να έχει καλούς γιατρούς, να ακολουθούν κατευθυντήριες οδηγίες, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες των ιατρών, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να μετρούνται τα κλινικά τους αποτελέσματα.

Ακόμη, πρότεινε να υπογράψουν ένα υπόμνημα ως περιφερειακό συμβούλιο, με τη συμμετοχή των βουλευτών και να το στείλουν στο υπουργείο υγείας, ώστε να μη γίνει καμία πολιτική παρέμβαση για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων και να έρθουν πέντε μάνατζερ. Ενώ, ως περιφερειακή αρχή πιστεύουν πως η περιοχή μας θέλει ένα νέο υγειονομικό χάρτη και όσον αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουν έρθει σε επικοινωνία και είναι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να αναβαθμίσουν οργανωτικά, διοικητικά, λειτουργικά και ψηφιακά ένα κέντρο υγείας και να δημιουργηθεί ένα δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο δίκτυο κατοίκων φροντίδας υγείας και τέλος, έγινε αναφορά στα προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας.

Θένια Βασιλειάδου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση