Τ. Θεοδωρικάκος: «πρότυπο Campus αυτό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας»

4 Min Read

Ικανοποιημένος από την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ στη Δυτική Μακεδονίας, αλλά και εντυπωσιασμένος από το campus του Πανεπιστημίου, εμφανίστηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε σε ζητήματα, όπως ασφάλεια, απολιγνιτοποίηση, ενώ μίλησε και για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ασφάλεια

«Σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το υψηλό επίπεδο ασφάλειας που υπάρχει στην περιοχή, καθώς τα επίπεδα εγκληματικότητας, είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος. Συνέχισε λέγοντας πως η αστυνομία παίρνει όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε μέσα από τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. το επίπεδο ασφαλείας να παραμείνει υψηλό. Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για έξαρση των βίαιων και επιθετικών συμπεριφορών μετά την καραντίνα που εμφανίζεται και στην οδήγηση. «Μια βασική πτυχή της δράσης μας, είναι να μπει ένα τέλος στα τροχαία ατυχήματα» υπογράμμισε.

Απολιγνιτοποίηση

«Είμαστε σε μια φάση εφαρμογής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, καθώς προχωράμε σταδιακά από την εποχή της λιγνιτικής παραγωγής ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ένα ολοκληρωμένο σκεπτικό του οποίου η διαδικασία του θα εξελισσόταν έτσι και αλλιώς» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και συνέχισε λέγοντας πως είχαν ήδη κλείσει δύο λιγνιτικοί σταθμοί από την προηγούμενη κυβέρνηση και οι ίδιοι προχώρησαν στη διαδικασία για τις Α.Π.Ε., κάτι το οποίο συνδυάζεται με την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.

Πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως το campus, στο οποίο θα στεγαστούν τα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής, είναι ένα πρότυπο campus. «Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα γραφτεί στον ακαδημαϊκό, ιστορικό, πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης γι’ αυτό το καταπληκτικό campus που έχει το Πανεπιστήμιο σας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως σε τέτοια Πανεπιστήμια δεν πρόκειται να υπάρχει Πανεπιστημιακή αστυνομία παρά μόνο σε τρία – τέσσερα πανελλαδικά, στα οποία υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας για τους φοιτητές. «Έχουμε δώσει τη δυνατότητα στην Ελληνική Αστυνομία, αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι όπου γίνονται σοβαρές παράνομες πράξεις, να μπορεί να μπαίνει ανά πάσα ώρα και στιγμή» ανέφερε ο υπουργός.

Μιλώντας για το περιστατικό της αστυνομικής βίας και του τραυματισμού του φοιτητή στο ΑΠΘ, ο Υπουργός τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ούτε ένας σοβαρός άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να αποδέχεται ότι μπορούν 100 μπάχαλοι να καταστρέφουν μια βιβλιοθήκη. Η αστυνομία είναι μέσα στο ΑΠΘ με δική μου εντολή, μέχρι να μας πει ο Πρύτανης ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει τη βιβλιοθήκη του». Έκλεισε λέγοντας πως οι ομάδες προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και πως περιμένει από τις Πρυτανικές αρχές να κάνουν το καθήκον τους και να προμηθεύσουν τα Πανεπιστήμια με τα τουρνικέ και τις κάμερες που πρέπει, όπως λέει ο νόμος. 

Πριν τη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων συναντήθηκαν με τον Υπουργό και κατέθεσαν ένα ψήφισμα καταδίκης της καταστολής στο ΑΠΘ και στήριξης στους φοιτητές του ΑΠΘ. Ταυτόχρονα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από τον χώρο της πρώην Νομαρχίας. 

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση