Τα αιτήματα των αγροτών που στηρίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

4 Min Read

Να στηρίξει τα αιτήματα των αγροτών προς την κυβέρνηση, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, στην οποία αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και ο ορατός κίνδυνος να μην καλλιεργήσουν τη φετινή χρονιά καθώς το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχο.

Οι παραγωγοί περιέγραψαν σε δραματικούς τόνους την κατάσταση με τον αγρότη από την Εορδαία και πρώην Δήμαρχο Βερμίου  Σοφοκλή Σιδηρόπουλο να επισημαίνει πως πολλοί συνάδελφοι του βάζουν υποθήκες και ενέχυρο τα χωράφια τους προσθέτοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη  τόνισε πως πρέπει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις του 2021.

Ο  Προέδρου του Συνεταιρισμού Αγροτών Καστοριάς  Δημήτρης Μόσχος από την πλευρά του υποστήριξε  πως το ζήτημα το οποίο έχει προκύψει είναι καθαρά πολιτικό και οι αγρότες απαιτούν  πολιτική απόφαση στα τέσσερα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τους αγρότες με βασικό το  κόστος παραγωγής, ζητώντας να  φύγει ο φόρος κατανάλωσης από το πετρέλαιο ,  η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα και να έρθει το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο.

Πρόσθεσε επίσης πως τα λιπάσματα, τα αγροτικά εφόδια, τα φυτοφάρμακα και οι ζωοτροφές είναι το δεύτερο θέμα που τους απασχολεί και ζητούν συγκεκριμένη αποζημίωση – επιδότηση με βάση το ζωϊκό κεφάλαιο. Το τρίτο θέμα είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπου πρέπει να καταβληθούν άμεσα και ζήτησε επίσης αναπροσαρμογή του κανονισμού. Το τελευταίο θέμα που τους απασχολεί είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που ακούγεται πως  έρθουν στην περιοχή και θα εγκατασταθούν σε χωράφια της περιοχής ζητώντας πολιτική απόφαση για να μπλοκάρουν αυτές τις διαδικασίες.

Τέλος χαρακτήρισε «αερολογίες» τα μέτρα της Κυβέρνησης αναφέροντας πως δεν τους έχουν βοηθήσει καθόλου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο μετά από μια συνεδρίαση γεμάτη ένταση αποφάσισε να αποδεχτεί τα αιτήματα των αγροτών ως διεκδίκησή ζητώντας από την πολιτεία  άμεσα την επίλυση τους και συγκεκριμένα:

  • Να μπει τέλος στην υπέρμετρη αύξηση κόστους παραγωγής εξαιτίας των τιμών ενέργειας, πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, ζωοτροφών, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, αγροτικών εφοδίων.
  • Την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των γεωργοκτηνοτρόφων στη βάση του παραγωγού και όχι του επιτηδευματία σύμφωνα με τους κανόνες γεωργικής λογιστικής.
  • Την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος των αγροτών με αναφορά στη γεωργική οικογένεια.
  • Την έναρξη της συζήτησης για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ συμπεριλαμβανομένων και αιτιών που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή.
  • Την στελέχωση των υπηρεσιών αγροτικών αρμοδιοτήτων και κυρίως του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα.
  • Τον διαχωρισμό του ΕΛΓΑ σε φυτική και ζωϊκή παραγωγή.
  • Να συμπεριληφθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ οι ζημιές προερχόμενες στη φυτική παραγωγή από τους αγριόχοιρους.
  • Την απλούστευση των διαδικασιών για τους εργάτες γης έτσι ώστε να μπορεί ο ΟΑΕΔ να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό και εργάτες γης να μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανεργίας.
  • Την απόσυρση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια παρελθόντων ετών.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων και επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για τους ελέγχους και τις κυρώσεις στο πρόβλημα των Ελληνοποιήσεων.
  • Την αύξηση του διαθέσιμου χώρου για τις αιτήσεις του ΟΣΔΕ.
  • Την συνέχεια εφαρμογής του μέτρου περί ενίσχυσης του τζίρου των κτηνοτρόφων κατά 7% στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, σε όλους τους μήνες του έτους.

 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση